De pagina wordt geladen. Even geduld a.u.b....

24-03-2017: Mensmuisjes - Be cool, be cosmo (Het complete album is tijdelijk online te lezen)

Mensmuisjes - Be cool, be cosmo (Het complete album is tijdelijk online te lezen)

Striptekenaar Antoine Bomon heeft zijn album "Mensmuisjes - Be cool, be cosmo" tijdelijk online beschikbaar gemaakt:
Robby en Canty, de eerste twee Mensmuisjes, ontstonden al bijna een halve eeuw geleden. Ik creëerde ze op 17-jarige leeftijd. Twee jaar later debuteerden ze in het soldatenblad ‘De Carpat’. In de jaren 80 verschenen er een aantal gagstrips met de Mensmuisjes in het regionale weekblad ‘Gazet van Gent’. Door tal van andere creatieve activiteiten belanden de Mensmuisjes terug in de lade, tot ik ze, op aanraden van mijn dochter, in december 2016 weer eens van onder het stof haalde. Robby en Canty kregen een hele trits nieuwe vriendjes, waaronder enkele parodieën op bekende strip- en filmhelden en op personen uit de politieke wereld. In de daaropvolgende weken zag het eerste album in kleur het levenslicht.
In het album ‘BE COOL, BE COSMO’ (80 pagina’s) gaat Canty na een incident met McDonald Troemp (president van Troempywood) en zijn handlangers op zoek naar een “verdedigingsmiddel” dat geen levende wezens doodt en het milieu niet aantast... Dat kost hem echter bijna zijn eigen leven, maar gelukkig bestaat er toch zo iets als “hogere machten” die ons soms onverwachts te hulp komen. Uiteindelijk komen Canty en de overige Mensmuisjes een mogelijke oplossing om racisme, ongelijkheid, onverdraagzaamheid, agressie en andere grote kwalen van de samenleving sterk terug te dringen. Maar daarvoor vragen ze ook de hulp van de lezers...
De figuurtjes werden traditioneel met de hand getekend, maar voor de achtergronden gebruikte ik een vernieuwende mixed-techniek van ‘digital painting’ en fotomontages, waardoor de band met de werkelijke wereld versterkt wordt.

Ter kennismaking kunnen stripliefhebbers TIJDELIJK en GRATIS het complete album lezen op de nieuwe website van de Mensmuisjes (http://www.mensmuisjes.be/).


20-01-2017: Striptekenaar Jan Kruis overleden

Striptekenaar Jan Kruis overleden

Amsterdam, 20 januari 2017 (Algemeen Dagblad)

Striptekenaar Jan Kruis (83) is vandaag in zijn woonplaats Mantinge (Drenthe) overleden. De maker van de bekende strip Jan Jans en de Kinderen was al lange tijd ziek en stierf op 83-jarige leeftijd. Dat heeft een goede vriend van de familie laten weten.

Twitteraars eren Kruis door volop gebruik te maken van de hashtags #poepaanjeschoen en #JanJansenendeKinderen waardoor deze nu trending topic zijn.

De eerste Jan, Jans en de kinderen, een strip met autobiografische elementen, verscheen op 12 december 1970 in het tijdschrift Libelle. Kruis tekende de wekelijkse strip over de avonturen van de familie Tromp bijna dertig jaar lang. In 1999 ging hij met pensioen en droeg hij zijn werk over aan een groep tekenaars die onder de naam Studio Jan Kruis werken.

De in Rotterdam geboren tekenaar kwam op zijn elfde in contact met Wim Meuldijk, die hem les gaf in tekenen voor 2,50 gulden per uur. In 1950 begon hij op de tekenacademie en zijn eerste gepubliceerde strip was Prins Freddie, in De Havenloods. In de jaren zestig werkte Kruis als illustrator en deed hij onder meer reclamewerk voor Shell. Daar maakte hij ook strips voor Shells jeugdblad en voor de Taptoe. In 1969 en 1970 maakte hij twee stripverhalen van Sjors en Sjimmie.

Sint Pannekoek
Kruis introduceerde onder andere de term je-weet-welkater, voor gecastreerde katten. Daarnaast bedacht hij het festijn Sint Pannekoek, zogenaamd een oude traditie waarbij mensen een pannenkoek op hun hoofd leggen.
Sint Pannekoek kreeg de afgelopen tijd navolging in bijvoorbeeld Rotterdam, waarbij vrijwilligers op 29 november pannenkoeken bakken voor het goede doel.

Kruis werd in 1996 benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. In 2009 won hij de Marten Toonderprijs.

Libelle
Hoofdredacteur Hilmar Mulder van Libelle is bedroefd door het nieuws. ,,Heel verdrietig om te horen dat Jan Kruis is overleden. Hij is voor Libelle heel belangrijk geweest als de geestelijk vader van Jan, Jans en de kinderen, de beroemdste stripfamilie van Nederland waar iedereen toch mee is opgegroeid. Wij leven mee met zijn familie en vrienden en zullen uiteraard in zijn geest zijn levenswerk voortzetten'', zegt ze op de website van het tijdschrift.

Levenswerk
Kruis had toen hij er in 1970 mee begon, nooit kunnen bevroeden dat de strip over het supergewone gezin Tromp zijn levenswerk zou worden. ,,Ik werd door Libelle gevraagd. Voor mij was het een klusje tussen andere klussen door'', vertelde hij eens aan het ANP.

,,Na een jaar had de familie al zijn plaats gevonden, was de toon gezet. Welke toon? Nou, de Jan-Janzerige toon, de sfeer van het niet al te spectaculaire, veilige gezinnetje, waar nooit echt nare dingen gebeuren. Je kunt de strips altijd zonder zorg pakken.''

Directe omgeving
De ideeën haalde Kruis vooral in het begin uit zijn directe omgeving. ,,De dochters Catootje en Karlijn zijn in aanvang ontleend aan mijn eigen kinderen. En ik had die kater en die teckel en dat rode autootje. Ik had ook gewoon geen tijd om verder na te denken, vandaar.''
Voor opa stond de vader van Jan Kruis model. ,,Hij is in 1988 overleden, maar hij heeft het nog heel bewust meegemaakt en vond het prachtig. Vaak als ik ergens zat te signeren, kwam hij toevallig de winkel in. Binnen de kortste keren zat hij dan naast me, ook te signeren, als 'de echte opa'.''

De figuren hielden dezelfde leeftijd, maar het tijdsbeeld paste Kruis aan: ,,Toen ik jaren terug een bewust ongehuwde moeder introduceerde, was dat zelfs tamelijk progressief.''


09-12-2016: Tekenaar Peter van Straaten overleden

Tekenaar Peter van Straaten overleden

Amsterdam, 9 december 2016 (Algemeen Dagblad)

Tekenaar, cartoonist en schrijver Peter van Straaten is vanochtend op 81-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam.

Zijn tekeningen zijn uit duizenden te herkennen. Zowel de tekenstijl - krasserig met veel arcering - als de ironische toon van de bijbehorende teksten kenmerken zijn werk.

Van Straaten (Arnhem, 25 maart 1935) begon in 1958 bij Het Parool als tekenaar van reportages, maar maakte vanaf 1968 ook politieke tekeningen in de stripserie Vader en Zoon. Daarin liet hij op humoristische wijze de generatiekloof zien tussen een conservatieve vader en zijn linkse zoon. De strip beleefde circa 5000 afleveringen voor Van Straaten er in 1987 mee stopte.

Wc
Voor Het Parool en later Vrij Nederland schreef hij vanaf 1984 het feuilleton Agnes, over het 'slordige leven' van een alleenstaande bijstandsmoeder met mannen, drank en een opgroeiende zoon. Die serie stopte in 1995, maar werd hervat in 1997 tot Van Straaten in 2000 definitief stopte met Agnes. Een vaste waarde was sinds 1993 Peter's Zeurkalender, die elk jaar op duizenden Nederlandse wc's kwam te hangen. Ook paste Van Straaten zijn humor toe in drie bundels erotische tekeningen, Aanstoot, Nastoot en Lust.

Gaandeweg begon zijn gezondheid hem parten te spelen. In 2012 stopte hij met zijn dagelijkse tekening voor Het Parool. Hij zei te moe te zijn en de dagelijkse druk niet meer aan te kunnen. Twee jaar later gaf hij ook de brui aan de wekelijkse prent in Vrij Nederland, onder verwijzing naar zijn zwakke gezondheid.

Supergeestig
Velen roemden de humor en het barmhartige leedvermaak van Van Straaten en de trefzekerheid van zijn pen. ,,Omdat zijn tekeningen zo geestig zijn, denken mensen vaak dat Peter supergeestig is. Maar hij is veel meer een observator dan een gangmaker", zei zijn vrouw Els Timmerman ooit in een interview.

Van Straaten is verschillende malen voor zijn werk onderscheiden. Bij de laatste keer dat hem een onderscheiding werd toegekend, in september 2016, liet hij wegens ziekte verstek gaan op de uitreiking. In een briefje meldde hij: ,,De vijfde Inktspotprijs. Wat een eer! Ik dank de jury en groet al mijn collega's, die ik kan beloven: dit was de aller-, allerlaatste keer voor mij. Ik ben helaas uitgewerkt."

Ongeëvenaarde meester
Minister Jet Bussemaker laat in een reactie weten dat met het overlijden van Van Straaten ,,de ongeëvenaarde meester van de tragikomische humor is heengegaan''. ,,Zijn stijl was uit duizenden herkenbaar. Hij laat een schat aan tekeningen na, die niet alleen van een artistiek hoog peil zijn, maar die ook de tijdgeest treffend verbeelden. Zoals Van Straaten worden ze niet meer gemaakt.''

Televisiezender NPO2 past vanavond de programmering aan naar aanleiding van het overlijden van de cartoonist. De zender schrapt de Finse tragikomedie Le Havre en zendt in de plaats daarvan om 22.55 uur een documentaire over van Straaten uit.


06-05-2012: Theo Olof is verkozen tot Heer van Stand

Theo Olof is verkozen tot Heer van Stand

Rotterdam, 2 mei 2012 (NCR Handelsblad)

Theo Olof is vandaag in het DeLaMar Theater in Amsterdam verkozen tot enige echte Heer van Stand. De violist treedt daarmee in de voetsporen van Olivier B. Bommel, de creatie van wijlen tekenaar Marten Toonder. De verkiezing van enige echte Heer van Stand is één van de vele activiteiten in het kader van het Toonderjaar.

De jury verkoos Olof omdat hij “goede smaak, goede manieren en goede dagen in zich verenigt”. “Met zijn fijnbesnaarde vioolspel weet hij al vele generaties te ontroeren, hij heeft gedurende zijn lange loopbaan groot muziekhistorisch besef getoond en met zijn vele malen herdrukte boek ‘Daar sta je dan’ heeft hij bewezen behalve de strijkstok ook de ganzenveer virtuoos te hanteren”, schrijft de jury in haar rapport. Naast Olof waren ook Job Cohen, Adriaan van Dis, Pim Oosterheert, Ernst Daniël Smid en Hans Wiegel genomineerd, nadat precies 4279 stemmen waren uitgebracht via de speciale website www.heervanstand.nl.

Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat Marten Toonder werd geboren in Rotterdam. Daarom verschijnt NRC Handelsblad vanmiddag in een speciale editie. In plaats van foto’s staan er ter ere van de honderdste verjaardag van Toonder alleen tekeningen in het dagblad. Onder meer Jean-Marc van Tol, Siegfried Woldhek, Kamagurka en Ruben L. Oppenheimer hebben voor één dag het wereldnieuws voorzien van illustraties.

In het kader van het Toonderjaar verschijnen via webwinkel www.nrclux.nl van NRC Handelsblad diverse speciale boekuitgaven. Daarnaast zijn tal van andere activiteiten gepland. Op www.toonderjaar.nl is daarvan een overzicht te vinden.


30-04-2012: Sporttekenaar Dik Bruynesteyn (84) overleden

Sporttekenaar Dik Bruynesteyn (84) overleden

Door: Louis Du Moulin (AD 30-04-2012)
Altijd actueel, altijd geestig
Bescheidenheid en menselijkheid sierden de zaterdag overleden sporttekenaar Dik Bruynesteyn. Als humorvolle 'vanger van de actualiteit' was hij tientallen jaren onklopbaar. Niemand zal ontkennen dat sporttekenaar Dik Bruynesteyn, zaterdag na een kort ziekbed op 84-jarige leeftijd in Hoorn overleden, enig in zijn soort was. Direct herkenbaar door zijn snelle stijl en originele, humoristische invalshoeken was de schepper van onder meer stripheld Appie Happie en ontelbare karikaturen (voor Studio Sport) als actuele portrettist met een knipoog vrijwel onklopbaar. Legendarisch zijn evenzeer de karakteristieke kauwgomplaatjes die hij rond 1960 voor Monty tekende en die nog steeds een gewild en inmiddels kostbaar verzamelobject zijn. Tegelijkertijd was Bruynesteyn als 'mensenmens' altijd een zeer geliefde persoonlijkheid in de (top)sportwereld, die zijn lust en zijn leven was.

Tot op het laatst zat Bruynesteyn (geboren in Rotterdam als Dick Bruijnesteijn, opgegroeid in Amsterdam) ook nog vol met grote plannen. In stilte werkte hij aan een boek dat een overzicht moest geven van zijn werk binnen de sport gedurende meer dan 60 jaar. Die memoires zouden meteen kunnen doorgaan voor een lichtvoetig beeld van de vaderlandse sportgeschiedenis bijna vanaf de Tweede Wereldoorlog.
Bruynesteyn begon voor de lol als 'poppetjestekenaar' en maakte er tijdens zijn militaire diensttijd steeds meer werk van. Zijn eerste tekening zag hij in 1947 geplaatst in het Nieuwsblad van het Noorden, een jaar later was hij al de opvolger van de befaamde sportcartoonist Bob Uschi bij Het Vrije Volk en de Haagse Courant. Grootste succesnummer werd zijn in 1965 gelanceerde dagelijkse krantenstrip Appie Happie, die tot in de jaren negentig in vele Nederlandse dagbladen verscheen en ook in albumvorm werd uitgebracht. Bruynes teyn leverde daarnaast onder meer aan het Duitse blad Der Kicker en aan reclamebureaus en verscheen geregeld ook tekenend op televisie, in achtereenvolgens Sport in Beeld en Studio Sport.

Hij reisde ter inspiratie maar wat graag sportlieden achterna, tot in de verste uithoeken van de wereld, zodat hij ook een andere hobby (die hem al op vroege leeftijd naar Australië en Amerika had geloodst) kon botvieren. Andere manieren om op goede ideeën te komen waren voor hem het luisteren naar Hongaarse zigeuner- en volksmuziek en het maaien van zijn grasveld.
Zelf deed Bruynesteyn volop aan sport, zij het op bescheiden niveau, maar wel zonder schroom. Want zo'n beetje alle disciplines probeerde hij uit. Hardlopen, wielrennen, cricket, roeien, zeilen, basketbal, biljarten, de drafsport, tennis, Bruynesteyn was uiteindelijk een veelzijdige ervaringsdeskundige die van zijn gebrek aan talent weer graag een deugd maakte door ermee te koketteren. "Terwille van vrouw en twee dochtertjes veelbelovende skicarrière opgegeven, na een ietwat roekeloze afdaling op de eerste cursusdag," aldus de 'allesweter', die als voetballer vele malen voor het Nederlands perselftal uitkwam. Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag was in 2007 een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien in het Nederlands Stripmuseum in Groningen. Ook verscheen het album Appie Happie weer, terug van weggeweest. Over zijn artistieke talent bleef Bruynesteyn altijd bescheiden. "Peter van Straaten is een veel betere tekenaar dan ik," pareerde hij complimentjes al gauw. Maar hij wist wel degelijk waar zijn bijzondere kracht lag. "Ik had het geluk dat ik snel kon tekenen, op een situatie van die dag kon inspelen en er een beetje humor aan kon toevoegen."


14-07-2011: CODA Plezante plukorting voor campinggasten

CODA Plezante plukorting voor campinggasten

Plezante plukorting voor campinggasten
Fun voor de hele familie met Suske en Wiske!

Goed nieuws voor alle verregende campinggasten op de Veluwe. CODA Museum in Apeldoorn biedt toeristen op regenachtige dagen in juli of augustus een droog dak boven het hoofd. Op regenachtige dagen krijgen bezoekers de zogeheten ‘plezante plukorting’ van 25% op de entreeprijs! Voor kinderen t/m 15 jaar is de toegang tot het museum gratis.

CODA Museum heeft meer in petto. Opa’s en oma’s die met hun kleinkinderen CODA Museum bezoeken worden op woensdagen in juli en augustus getrakteerd op een gratis kopje koffie of thee. Bezoekers die 65 jaar jong zijn, net als Suske en Wiske, mogen zelfs gratis naar binnen!

In CODA Museum te Apeldoorn spelen Suske en Wiske deze zomer de absolute hoofdrol. De beroemde striphelden zijn namelijk te zien in de tentoonstelling De tomeloze tijdreizigers, die allerlei leuke activiteiten biedt voor jong en oud. Neem plaats aan de striptekentafel, speel een potje armpjedrukken met Jerom, volg de spannende speurtocht of stap in de Teletijdmachine van professor Barabas en beland in een heus Suske en Wiske avontuur! Of ga aan de slag bij de elektrotafel en puzzeltafel. Vergeet niet de dag te eindigen met overheerlijke Vlaamse frieten in CODA Café.

Er zijn meer interessante tentoonstellingen in CODA Museum te zien: werk van Marius van Dokkum, zijn oeuvre wordt gevormd door schilderijen met humoristische taferelen uit het dagelijks leven, illustraties en tekeningen, portretten, stillevens en landschappen. De tentoonstelling Doortje de Vries – de verrassing van de binnenkant. Binnen en buiten zijn fantastische beelden van Tom Claassen te bewonderen en op de Verdieping de tentoonstelling Vrienden voor Vrienden, met werk van onder meer Karel Appel, Herman Brood en Corneille.

Openingstijden CODA Museum
Maandag  gesloten
Dinsdag  10.00 – 17.30 uur
Woensdag 10.00 – 17.30 uur
Donderdag 10.00 – 20.30 uur
Vrijdag  10.00 – 17.30 uur
Zaterdag 10.00 – 17.00 uur
Zondag  13.00 – 17.00 uur

Kijk voor meer informatie, prijzen en voorwaarden op www.coda-apeldoorn.nl:


13-06-2011: De Stripdagen 2012 in teken van Toonder

De Stripdagen 2012 in teken van Toonder

Vandaag kondigen Stichting De Stripdagen en Toonder Compagnie BV aan dat De Stripdagen op 10 en 11 maart 2012 geheel in het teken zullen staan van Marten Toonder.
De Stripdagen is het grootste jaarlijkse festival in de Benelux op het gebied van het beeldverhaal en de organisatie sluit met dit initiatief aan bij het Toonderjaar 2012 waarin de 100e geboortedag van Marten Toonder zowel in Nederland als in Vlaanderen uitgebreid zal worden gevierd met onder meer drie grote overzichtsexposities en een musical.

Tijdens De Stripdagen in 2012 zal het werk van Marten Toonder zo breed mogelijk over het voetlicht worden gebracht. Dus niet alleen de overbekende strips van Heer Bommel en Tom Poes zullen in het zonnetje worden gezet, maar ook Toonders andere grote stripseries als Panda, Kappie, Koning Hollewijn, alsmede kleinere producties uit de Toonder Studio's.
Thema-exposities, boekpresentaties, filmvertoningen, ontmoetingen met medewerkers van de Toonder Studio's... het is nog maar het topje van de ijsberg van alle plannen. Diverse activiteiten zullen expliciet op de nieuwe generatie, de jonge lezers, gericht zijn.


16-03-2011: Suske en Wiske webwinkel in nieuwe jas gestoken

Suske en Wiske webwinkel in nieuwe jas gestoken

Sinds 2001 is Kartoen dé specialist in de verkoop van Suske en Wiske strips en curiosa, waarvan de laatste jaren op internet met www.kartoenshop.com.
Kartoen heeft haar webwinkel in een geheel nieuwe jas gestoken en gaat voortaan verder onder www.suskeenwiskeshop.com. Dit om zo nog meer de nadruk te kunnen leggen op Suske en Wiske.
Studio Vandersteen ontwierp een exclusief logo die behalve in de webwinkel op allerlei promotiematerialen zal worden gebruikt.
Later in 2011 wordt de oude domeinnaam www.kartoenshop.com weer actief met een andere strip-webshop.

27-08-2010: Comic serie Powerbeast van start

Comic serie Powerbeast van start

Populaire web comic verschijnt in druk

Groningen – Op 1 september 2010 verschijnt het eerste deel van dee Nederlandse superhelden comic Powerbeast. Het is het eerste deel van een dertigdelige serie, die het volledige verhaal van Powerbeast vertelt. Powerbeast is het verhaal over een man die door een nucleaire ramp gemuteerd wordt in Powerbeast, een paars monster met gele vlekken. Het eerste deel heet dan ook "Nucleaire Krijgers".

Sinds 4 juni 2010 zijn de avonturen van Powerbeast wekelijks te volgen op de website www.powerbeastadventures.com. Elke vrijdag verschijnt hier een nieuwe episode. De eerste 17 episodes worden nu gebundeld. "Internet is een geweldig medium om de avonturen van Nederlands meest geliefde superheld te publiceren, maar uiteindelijk gaat er niets boven een gedrukte versie van de comic," zegt Eelco Koper, de 37-jarige schrijver en tekenaar van de comic.

De comic verschijnt in A4-formaat onder het Koper Comics label. Het is een heel ander formaat dan wat de standaard is in de comic wereld. "Tja, Powerbeast is nou eenmaal groter dan de rest," lacht Koper. "Het enige probleem is, dat ik nu op zoek moet naar bewaarmapjes op A4-formaat."

Het eerste gedrukte deel van Powerbeast is te koop op www.powerbeastadventures.com en via stripspeciaalzaken voor € 4,99.


27-08-2010: Vlaamse striphelden Dag en Heidi beleven na vierentwintig jaar gloednieuw avontuur

Vlaamse striphelden Dag en Heidi beleven na vierentwintig jaar gloednieuw avontuur

Na vierentwintig jaar gaan de Vlaamse striphelden Dag en Heidi weer op avontuur! Op vraag van zijn fans besloot Jeff Broeckx om samen met zijn echtgenote de reeks nieuw leven in te blazen. De Belgische uitgeverij Saga lanceert tijdens het Brabants Stripspektakel op 28 en 29 augustus in Valkenswaard het nieuwe stripverhaal: Wika.
In de jaren zestig bedacht Broeckx - samen met zijn moeder - voor Studio Vandersteen de stripfiguren Dag en Heidi. De avonturen van deze broer en zus waren wekelijks te volgen in het weekblad Ohee. In de jaren tachtig verschenen er bij Standaard Uitgeverij zestien stripalbums van Dag en Heidi. Het werd een van de succesvolste stripreeksen van Studio Vandersteen.
Twee jaar geleden bracht uitgeverij Saga een Dag en Heidi verhaal op de markt, dat ooit was verschenen in Ohee, maar nog niet als stripalbum. Dat smaakte zowel bij de fans als auteur Jeff Broeckx naar meer, en het is dan ook diezelfde uitgeverij die een eerste verhaal van wellicht een nieuwe reeks Dag en Heidi avonturen mag uitgeven.
De nieuwe, jonge lezers kunnen nu met de avonturen van Dag en Heidi het stripleesplezier van hun ouders leren kennen!
˜Wika" is vanaf 28 augustus voor € 7,99 te verkrijgen in stripspeciaalzaken in België en Nederland. Van hetzelfde verhaal verschijnt er ook een versie met gekartonneerde stofomslag en bijgevoegde prent, in een oplage van 300 exemplaren, te koop voor € 19,99.

Jeff Broeckx zal tijdens het Brabants Stripspektakel de gloednieuwe stripalbums signeren en voorzien van een tekening.


02-06-2010: Genomineerden prijzen voor internetstrips bekendgemaakt

Genomineerden prijzen voor internetstrips bekendgemaakt

Bekende en minder bekende jonge stripmakers genomineerd
Rijswijk, 31 mei 2010

Vandaag zijn de nominaties voor de Clickburg Webcomic Awards, de prijzen voor de beste internetstrips uit de Benelux, bekendgemaakt. De zogenaamde ‘Clickies’ worden zaterdag 5 juni om 14.00 uur uitgereikt in de Vishal in Haarlem als onderdeel van de Stripdagen Haarlem. Er zijn dit jaar prijzen in de categorieën Cartoon, Epic en Gag. Tot de genomineerden behoren onder meer striptekenaars Lectrr, Reinder Dijkhuis en Michiel van de Pol.

De ‘Clickies’ bekronen de beste webcomics: strips die hun eerste publicatie op internet kennen. Dit jaar heeft de jury de nominaties verdeeld over 3 categorieën: Epic voor de beste verhalende webcomic, Gag voor de beste humoristische webcomic en Cartoon voor de beste cartoons. Met de keuze voor deze drie categorieën keert de jury terug naar de oorsprong van de prijs, die tijdens de eerste editie in 2005 ook deze categorieën kende.

De genomineerden voor de Clickburg Webcomic Awards 2010 zijn in alfabetische volgorde:

Cartoon
Bandirah (Bandirah) - http://www.bandirah.com
Lectrr (Lectrr) - http://www.nu.nl/lectrr
Seven's Heaven (Metin Seven) - http://www.nu.nl/sevensheaven
Walhallie (Hallie Lama) - http://hallielama.blogspot.com

Epic
Chasing the Sunset (Alien & Mithandir) - http://www.fantasycomic.com
Curtain Call (Setsuna) - http://www.curtain-call.nl
Lizzy (Remco Ketting) – http://comics.cyberneticevilstudios.com
Rogues of Clwyd-Rhan (Reinder Dijkhuis) – http://www.rocr.net

Gag
Hogwashed (Frank Hollander) – http://www.gocomics.com/hogwashed
Louis de Leguaan (Stephan Brusche) - http://www.versgeperst.com/rubriek/strip
Michiel's Cartoondiarree (Michiel van de Pol) - http://www.cartoondiarree.nl
Ype & Willem (Ype Driessen & Willem Stam) - http://www.fotostrips.nl

Voor zowel de Vlaamse cartoonist Lectrr (pseudoniem van Steven Degryse) als voor de tekenaars Remco Ketting en Reinder Dijkhuis is dit hun tweede Clickie-nominatie. Voor Dijkhuis betekent het zelfs zijn tweede nominatie met zijn strip Rogues of Clwyd-Rhan. Stephan Brusche ziet zich voor de derde keer genomineerd; in 2006 wist hij zijn nominatie te verzilveren. Alle overige kanshebbers zijn voor het eerst genomineerd. De opvallendste nieuwkomer hierbij is het duo Ype Driessen en Willem Stam, dat sinds 2007 vier maal per week een fotostrip op internet publiceert.

De Clickburg Webcomic Awards zijn een initiatief van Stichting Clickburg, dat zich sinds 2005 ten doel stelt het fenomeen webcomics te promoten. De jury voor deze deze vierde editie bestaat uit Klaas Knol van stripwinkel Lambiek, striptekenaar/illustrator/vormgever Jeroen Jager, schrijfster/journaliste Natasja van Loon en scenarist/recensent Johan de Rooij. Het voorzitterschap is voor de tweede keer in handen van stripliefhebber Tom Hamoen.


22-05-2010: Webcomicaward heeft jury

Webcomicaward heeft jury

De jury van de Clickburg Webcomics Awards is bekend. Klaas Knol van de Amsterdamse stripwinkel Lambiek, schrijfster en journaliste Natasja van Loon, striptekenaar en vormgever Jeroen Jager, scenarist/recensent Johan de Rooij, zullen, voorgezeten door stripliefhebber Tom Hamoen bepalen wat de beste webcomics zijn van de Benelux.

De Clickburg Webcomic Awards, kortweg de Clickies, zijn de prijzen voor de beste internetstrips van Nederland en België. Winnaars zijn ondere andere Jean-Marc van Tol en Floor "Flo" de Goede. De Clickies zijn het geesteskind van journalist en blogger Jeroen Mirck, die in 2006 het stokje overdroeg aan Tom Hamoen, aanvankelijk voor één keer. Na drie jaar begon het echter weer te kriebelen, en toen zowel vanuit de stripwereld als vanuit de organisatie van de Stripdagen Haarlem vraag bleef naar de prijs werd besloten tot een nieuwe editie van de Clickies.

Tegelijk met de bekendmaking van de juryleden is een nieuwe versie van de website www.clickburg.nl online gegaan. "Zoals ook de strip op internet voortdurend in ontwikkeling is, gaat het ook met websites. Vroeger werd ons forum druk bezocht, tegenwoordig gaat veel communicatie via social media als twitter, facebook en weblogs. De nieuwe site speelt daar op in," aldus Tom Hamoen.

De Clickburg Webcomic Awards zullen op 5 juni om 14:00u. in de Vishal in Haarlem worden uitgereikt tijdens de tweejaarlijkse stripdagen.


22-04-2010: Eerste strip epub-formaat op MagZine.nu

Eerste strip epub-formaat op MagZine.nu

Nijkerk, 22 april 2010: Eerste strip epub-formaat op MagZine.nu

De bekende striptekenaar Jeroen Steehouwer heeft als eerste een strip in epub-formaat bij MagZine.nu. De strip heet 'Jeugdjaren: De Uitweg'. Het is de eerste uit een serie, andere volgen binnenkort.

www.MagZine.nu
MagZine.nu is een nieuw platform waar uitgeverijen hun e-tijdschriften kunnen verkopen. MagZine.nu is onafhankelijk en wil een zo breed mogelijk portfolio aanbieden van tijdschriften en strips speciaal bestemd voor tablets en ereaders. Daarnaast wil MagZine.nu software ontwikkelen voor het omzetten van tijdschriften naar digitale formaten, die geschikt zijn voor toekomstige tablets.

Het idee voor MagZine.nu is in september 2009 ontstaan op een uitgeverscongres. Duidelijk werd dat ereaders en tablets de uitgeverijwereld ingrijpend zullen veranderen.

Jeroen Steehouwer, striptekenaar sinds 1988, tekende eerder onder andere voor Sjors en Sjimmie, Suske en Wiske Weekblad (Katja) en de Donald Duck (Hiawatha en Winnie de Poeh). Verder schreef hij scenario's en tekende voor Walt Disney en illustreert hij voor diverse tijdschriften.


09-04-2010: Nieuwe vervolgstrip in Eppo: Geert

Nieuwe vervolgstrip in Eppo: Geert

Nieuwe vervolgstrip in Eppo: GEERT Politicus op zoek naar terrorist Ben Laden
Het zat er natuurlijk al enige tijd aan te komen. Nederlands meest spraakmakende politicus krijgt zijn eigen strip. In het komende nummer van Eppo (nummer 8) zal Geert zijn intrede maken als stripfiguur. In zijn eerste avontuur, getiteld Geerts geheime missie verlaat Geert tijdelijk de politiek vanwege een persoonlijke missie. Hij gaat namelijk de gevreesde terrorist Ben Laden zoeken in Afghanistan waar deze staatsvijand zich al jaren schuilhoudt. In de traditie van James Bond zal hij trachten Ben Laden te overmeesteren en over te dragen aan de autoriteiten. Dat Geert meermalen in aanvaring komt met de cultuur en gewoontes van de Afghaanse bevolking zorgt volgens scenarist Jaap den Havik voor hilarische momenten. De strip wordt getekend door Dick Heins die al een aantal succesvolle stripreeksen op zijn naam heeft staan.
Eppo biedt inmiddels alweer twee jaar een podium voor nieuwe strips en gelooft ook dat deze humoristische strip een groot succes zal worden onder haar lezers.

Tekeningen: Dick Heins (tekenaar van o.a. 40 hours, Kleine Napoleon en Babeteam)
Tekst: Jaap den Havik (scenarist van o.a. Huisvuil)
Kleur: Gravanti


20-10-2009: Jef Nys (82) is overleden

Jef Nys (82) is overleden.

Jef Nys is overleden. Jef Nys is in Nederland niet zo bekend. Hij was de tekenaar van Jommeke. Jef Nys en Jommeke zijn in Vlaanderen monumenten. Dat is niet zo gek als je weet dat er 50.000.000 albums van Jommeke over de toonbank zijn gegaan, ja dit is geen tikfout echt 50 miljoen.
Onderstaand bericht staat op de site van de krant De Morgen ( http://www.demorgen.be/dm/nl/1006/Kunst-Literatuur/article/detail/1018081/2009/10/20/Striptekenaar-Jef-Nys-82-overleden.dhtml).

Striptekenaar Jef Nys is overleden. De geestelijke vader van "Jommeke" werd 82 jaar.

Jef Nys werd op 30 januari 1927 geboren in Berchem. Hij studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en blonk daar al snel uit met zijn tekentalent. Kort na de tweede wereldoorlog viel hij op tijdens een wedstrijd van het satirische weekblad 't Pallieterke. Daarmee raakte zijn carrière helemaal gelanceerd.

Voor het eerst verschenen in 1955
De eerste stripverhalen van Jef Nys waren de avonturen van Amedeus en Seppeke in Het Handelsblad (1948). Hij tekende ook de avonturen van Langteen en Schommelbuik (1963), maar Nys waar werd vooral bekend als schrijver en tekenaar van de reeks Jommeke.

Die stripfiguur verscheen voor het eerst in 1955, in het weekblad Kerkelijk Leven. Het eerste echte vervolgverhaal ('De Jacht op een voetbal') werd vier jaar later uitgebracht. Nys was intussen al overgestapt naar Het Volk, de uitgeverij waar de avonturen van de jongen met het strooien dakje nu nog altijd verschijnen.

Gouden Adhemar in 2005
Meer dan vijftig jaar later is de stripreeks uitgegroeid tot een monument in de Belgische stripgeschiedenis. In totaal zijn er meer dan 50 miljoen exemplaren verkocht. Daarmee mag Jommeke zich de meest gelezen strip in Vlaanderen noemen na Suske en Wiske. In 2005 kreeg Jef Nys nog een Gouden Adhemar als bekroning voor zijn hele carrière.

Sinds enkele jaren tekende Jef Nys de verhalen van Jommeke niet meer zelf, maar werkte hij samen met tekenaars Gert Van Loock en Hugo De Sterk en scenaristen Jan Ruysbergh en Gert Van Loock.


27-07-2009: Willy Vandersteen Memorial Day 2009

Willy Vandersteen Memorial Day 2009

Ook dit jaar was er weer de jaarlijkse Willy Vandersteen memorial (die van suske & wiske) en daar zijn opnames van: http://www.youtube.com/watch?v=znF26prCTmA

17-06-2009: Marc Sleen Museum

Marc Sleen Museum

Marc Sleen keert terug naar de Zandstraat
Het oeuvre van Marc Sleen, een icoon van de Belgische stripkunst, krijgt officieel een nieuwe thuis in de Zandstraat in Brussel, recht tegenover het Belgisch Stripcentrum, in een museum dat zijn naam draagt. De keuze voor een pand in de Zandstraat is allesbehalve toevallig. In dezelfde straat zag Sleens bekendste geesteskind Nero in 1947 het levenslicht, in de periode dat Marc Sleen er als tekenaar en illustrator aan de slag was bij de krant "De Nieuwe Gids".

Dat het Marc Sleen Museum zich vestigt in de Zandstraat, de straat waar Nero geboren werd, geldt voor de meester als een symbolische thuiskomst, én als een ultiem eerbetoon voor deze reus van het Belgische stripverhaal.

Naast de wetenschappelijke werking, biedt de het Marc Sleen Museum, in het unieke kader van een voormalige krantenredactie, aan de hand van een permanente tentoonstelling, een leeshoek en tijdelijke tentoonstellingen een overzicht van de talrijke facetten van een buitengewoon oeuvre. Het dagelijks beheer van het Marc Sleen Museum wordt door de Stichting toevertrouwd aan het Belgisch Stripcentrum.

Ook voor de strip in Brussel is de oprichting van de Stichting Marc Sleen een historische stap voorwaarts. Voor het eerst krijgt een Belgische stripauteur een archief dankzij tussenkomst van de regering. Dat dit in Brussel mogelijk is, toont nog maar eens dat in deze hoofdstad, op alle niveaus van de samenleving, een hart voor de Negende Kunst klopt.

Marc Sleen Museum
Zandstraat 31-33
1000 Brussel
www.marc-sleen.be

Alle dagen open (vanaf 19 juni 2009), behalve op maandag.
11 -13 uur /14 -18 uur


17-03-2009: Striptour in Amsterdam

Striptour in Amsterdam

Tijdens deze rondleiding ziet u oud Amsterdam op speelse wijze.
Stripplaatjes brengen u onder andere in de rosse buurt, in de Jordaan, op het Leidseplein, de Dam & de grachtengordel. Amsterdam is en blijft een inspiratiebron voor striptekenaars van over de hele wereld!
Marten Toonder bijvoorbeeld tekende in 1945 kasteel Bommelstein van stripfiguur Olivier B. Bommel. De Waag op de Nieuwmarkt stond hiervoor model. Maar ook Suske & Wiske, Donald Duck, Sjef van Oekel, Agent 327 en vele andere bekende stripfiguren beleefden avonturen in de hoofdstad.
Op speelse wijze komt u zo meer te weten over de geschiedenis van onder andere het Rembrandthuis, het paleis op de Dam, de Schreierstoren, het American hotel en Paradiso. Deze speurtocht kan per fiets of lopend.

De kosten van de tour zijn 15 euro pp (2 uur, lopend). Kiest u voor de fietsvariant (3 uur) dan komt er 6 euro pp bij. U wordt begeleidt door een gids, het minimum aantal personen is 10.
U kunt ook kiezen voor Strippen, de speurtochtvariant zonder gids. Het snelste team krijgt dan een leuke prijs!

Tijdens deze dag kunt u overigens kostenloos het Baantjermuseumcafé in de Warmoesstraat bezoeken. Hier kunt u bijvoorbeeld tijdens een borrel ook gratis Karaoke zingen! Dit alles dient wel apart gereserveerd te worden.

Meer info zie www.amsterdamexcursies.nl/pages/rondleidingen/striptour--rondleiding.php


07-03-2009: Nederlands Kampioenschap Striptekenen voor de Jeugd 2009

Nederlands Kampioenschap Striptekenen voor de Jeugd 2009

Melanie Kranenburg (11), Timmy Schelhaas (12) en Emma Ringelberg (17) beste jonge striptekenaars van Nederland

BREDA - Zondag 1 maart j.l. vond de finale plaats van het Nederlands Kampioenschap striptekenen voor de jeugd. Verdeeld over drie leeftijdscategorieën werden Melanie Kranenburg uit Putten, Timmy Schelhaas uit Den Haag en Emma Ringelberg uit Dieren door de vakjury verkozen tot de beste jonge striptekenaars van Nederland.

De afgelopen maanden kon jong striptekenend Nederland in de leeftijd van 9 tot en met 17 jaar een zelfgemaakte strip insturen om mee te dingen naar een plek in de finale. Per leeftijdscategorie (9 - 10 - 11 jaar, 12 - 13 - 14 jaar en 15 - 16 - 17 jaar) werden de beste vijf inzendingen geselecteerd om nog eenmaal hun kunsten te komen vertonen in de finale tijdens de Stripbeurs in Breda.

In deze finale dienden zij een strip te maken met een vooraf opgekregen thema. Er was keuze uit sport, dieren of griezels. De strips dienden volledig geschreven en getekend te worden binnen een tijdsbestek van exact twee uur. Nadien bepaalde een vakjury, onder voorzitterschap van kinderstriptekenaar Gerard Leever wie er met de titel beste jonge striptekenaar van Nederland vandoor gingen.

Behalve de titel ontvingen de winnaars onder andere een beeldje en mogen zij voor het stripblad Eppo een strip maken.

De volledige lijst met finalisten:

9-10-11 jaar
Susan van der Puijl, Hoofddorp
Diederick Geers, Berkel-Enschot
Sophie van der Weijde, Sliedrecht
Melanie Kranenburg, Putten
Maaike Boorsma, Odoorn

12-13-14 jaar
Koen Ubels, Ede
Femke Schaars, Baarn
Emma Postema, Oldekerk
Ruben Postema, Oldekerk
Timmy Schelhaas, Den Haag

15-16-17 jaar
Florien Born, IJsselstein
Sophie Slaats, Ede
Angélique van Essen, Apeldoorn
Alana van den Berg, Zoetermeer
Emma Ringelberg, Dieren


20-02-2009: Nominaties strippublieksprijs 2009 bekend

Nominaties strippublieksprijs 2009 bekend

Voor de Strippublieksprijs 2009 zijn de volgende artiesten genomineerd. Striptekenaar Dick Heins, het stripduo Minck Oosterveer en Willem Ritstier en de journalist/auteur Geert de Weyer.

Uit het juryrapport: Dick Heins is genomineerd voor zijn bijdrage aan de reeks 'Klein Suske en Wiske'. Samen met Jeff Broeckx is hij verantwoordelijk voor de voortzetting van deze succesreeks.
Minck Oosterveer en Willem Ritstier zijn genomineerd voor het initiëren van twee nieuwe reeksen nadat de voorpublicatie van Nicky Saxx werd stopgezet.
Geert de Weijer is genomineerd voor de redactie en samenstelling van het opmerkelijke boek '100 Stripklassiekers' dat vorig jaar werd gepubliceerd.

Het stripminnend publiek bepaalt ook dit jaar zelf wie de winnaar wordt. Men kan stemmen op zijn/haar favoriete artiest, door een e-mail te sturen naar reservering@stripbeursbreda.nl met daarin de keuze voor de winnaar van 2009.
Op zaterdag 28 februari wordt tijdens de Stripbeurs Breda de winnaar bekend gemaakt en zal deze de fraaie trofee, ontworpen door R.E. Mind Creations, in ontvangst nemen.


20-02-2009: Finale Nederlands Kampioenschap Striptekenen voor de Jeugd

Finale Nederlands Kampioenschap Striptekenen voor de Jeugd

Finale Nederlands Kampioenschap Striptekenen voor de Jeugd op 1 maart a.s. in Breda
De afgelopen maanden kon jong striptekenend Nederland voor het derde jaar op rij een zelfgemaakt stripverhaal insturen om een finaleplaats te veroveren tijdens het Nederlands Kampioenschap Striptekenen voor de Jeugd 2009, op zondag 1 maart aanstaande, tijdens de Stripbeurs in Breda.
De vakjury, onder voorzitterschap van striptekenaar Gerard Leever, koos uit alle inzendingen per leeftijdscategorie de beste vijf uit, die vervolgens naar de finale mogen.

De finalisten zijn:
In de categorie 9 t/m 11 jaar:
Susan van der Puijl, Hoofddorp
Diederick Geers, Berkel-Enschot
Melanie Kranenburg, Putten
Sophie van der Weijde, Sliedrecht
Maaike Boorsma, Odoorn

In de categorie 12 t/m 14 jaar
Koen Ubels, Ede (Nederlands kampioen 9 t/m 11jr. in 2007 en 2008)
Femke Schaars, Baarn (Nederlands kampioen 12 t/m 14 jr. in 2008)
Emma Postema, Oldekerk
Ruben Postema, Oldekerk (Nederlands kampioen 12 t/m 14jr. in 2007)
Timmy Schelhaas, Den Haag

In de categorie 15 t/m 17 jaar
Florien Born, IJsselstein
Sophie Slaats, Ede
Angélique van Essen, Apeldoorn Alana van den Berg, Zoetermeer Emma Ringelberg, Dieren

De door de finalisten gemaakte strips worden door uitgeverij Senoeni gebundeld in een boekje, dat te koop zal zijn tijdens de stripbeurs.

Wildcard
Voor wie niet tot de finale is doorgedrongen, maakt op zaterdag kans om alsnog in de finale te komens tijdens een speciale voorronde. Voorwaarde is dat er een strip wordt gemaakt in de NK-stand op zaterdag 28 februari tijdens de stripbeurs. De jury zal na 17 uur één deelnemer selecteren. Vindt de jury dat de beste strip van zaterdag hetzelfde niveau heeft als de finalisten van zondag, dan mag diegene alsnog 's zondags in de finale deelnemen!
Tijdens de finale dienen de deelnemers nog eenmaal een strip van minimaal 1 en maximaal 3 pagina's te maken, in een tijdsbestek van exact 2 uur. Na afloop buigt de jury zich over de strips. Per leeftijdscategorie zal er een winnaar aangewezen worden. Deze winnaars ontvangen als aandenken onder andere een prijzenpakket van Boekhandel De Slegte, Stripmuseum Groningen en Videoland, een beeldje van de NK mascotte en ze mogen een strip maken voor het stripblad Eppo.
De finale van het Nederlands Kampioenschap Striptekenen voor de Jeugd start 's zondags om 11.30 uur. De winnaars worden rond 15.00 uur op het podium bekend gemaakt. Uiteraard kunt u de finalisten live in actie zien tijdens de stripbeurs!

Beste schoolklas
Vanuit de scholen zijn er ook massaal strips ingestuurd. De schoolklas die de beste algehele indruk maakte waren de inzendingen van het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven. De klas ontvangt een geheel verzorgde workshop striptekenen van een "echte" striptekenaar.

Stripbeurs De stripbeurs wordt gehouden op zaterdag 28 februari en zondag 1 maart in het Racketcentrum in Breda. Behalve het NK zijn er tal van andere activiteiten. Zo zijn er ruim 200 stands vol strips en stripcuriosa, maar ook tientallen striptekenaars uit binnen- en buitenland, veilingen, workshops, presentaties van nieuwe stripboeken, exposities en tal van kinderactiviteiten.

Stripbeurs Breda
Zaterdag 28 februari en zondag 1 maart 2009
Racketcentrum Breda (Terheydenseweg 500)
Van 10.00 tot 17.00 uur
Entree 8 euro (kinderen 6 euro)

Het complete programma is te vinden op www.stripbeursbreda.nl.
Meer informatie over het NK Striptekenen is te vinden op www.nkstriptekenen.nl.


09-01-2009: Joann Sfar tekent hoes CD "Zaraza" van Amsterdam Klezmer Band

Joann Sfar tekent hoes CD "Zaraza" van Amsterdam Klezmer Band


Met trots zal de Amsterdam Klezmer Band vrijdag 16 jan 2009 in Paradiso zijn nieuwste CD "Zaraza" presenteren.
Extra trots is de band op de hoestekening, gemaakt door Joann Sfar!

Voor meer informatie:
www.amsterdamklezmerband.nl
info@amsterdamklezmerband.nl


01-12-2008: Beste jonge striptekenaars van Nederland gezocht!

Beste jonge striptekenaars van Nederland gezocht!

Beste jonge striptekenaars van Nederland gezocht!
Nederlands Kampioenschap Striptekenen voor de Jeugd gaat weer van start.
Kinderen van 9 tot en met 17 jaar maken weer kans om de beste jonge striptekenaar van Nederland te worden. Na succesvolle eerdere edities, kunnen jonge striptekentalenten weer meedoen aan het Nederlands Kampioenschap Striptekenen voor de Jeugd, waarvan de finale plaatsvindt op zondag 1 maart 2009.

Jong striptekenend Nederland komt niet zomaar in de finale. Zij dienen voor 31 januari een strip van maximaal 3 pagina's in te sturen. Een vakjury onder voorzitterschap van kinderstriptekenaar Gerard Leever zal vervolgens per leeftijdscategorie, resp. 9, 10 en 11 jaar, 12, 13 en 14 jaar en 15, 16 en 17 jaar, de beste 5 inzendingen selecteren voor de finale. De 15 finalisten mogen vervolgens op 1 maart, tijdens de Stripboekenbeurs in het Racketcentrum in Breda, nog eenmaal hun kunsten vertonen in een laatste tekenopdracht tijdens de finale.

Voor de winnaars zijn er behalve de titel beste jeugdige striptekenaar van Nederland tal van leuke prijzen te winnen.
Ook schoolklassen kunnen meedoen. De klas die in het algemeen het beste scoort, krijgt een workshop striptekenen voor de hele klas aangeboden.

Tijdens de vorige editie werd Koen Ubels uit Ede voor het tweede jaar op rij tot de beste uitgeroepen in de jongste categorie. Andere winnaars waren de toen 12-jarige Femke Schaars uit Baarn en de 15-jarige Ming Ong uit Tilburg.

Meer informatie over het Nederlands Kampioenschap Striptekenen voor de Jeugd is te vinden op www.nkstriptekenen.nl.


22-11-2008: Drie Stripvossen uitgereikt

Drie Stripvossen uitgereikt

ZATERDAG 22 NOVEMBER 2008 vierde de V.O.Stripgilde haar 30-jarig bestaan.
Ter gelegenheid van dit heuglijk feit werden drie Stripvossen uitgereikt.

De Stripvos voor de meest verdienstelijke organisatie werd gewonnen door het Vlaams Fonds voor de Letteren.
Dit voor de volgehouden en consequente wijze waarop zij er de afgelopen jaren voor gezorgd hebben dat er een hele generatie jonge striptekenaars uit het niets is opgestaan. Een generatie die met hun aparte en eigenzinnige creaties het aanbod in het striplandschap verrijkt heeft. Het Vlaams Fonds voor de Letteren staat stripauteurs ook bij als ze vragen hebben over hun contract. Bovendien stimuleert het Vlaams Fonds voor de Letteren de Vlaamse Uitgeverijen om contacten te leggen met buitenlandse uitgeverijen, waardoor het tekentalent van hier ook in het buitenland opgemerkt en uitgegeven wordt.

De Stripvos voor het beste Nederlandstalige album werd gewonnen door ‘Twee Koningskinderen’ van Marvano.
Dit derde deel van de Berlijncyclus is een perfect sluitstuk van de trilogie van stripauteur Marvano, en hij bewijst hier niet alleen dat hij een uitstekend graficus is, maar ook een geboren scenarist die meerdere verhaallijnen ingenieus aan elkaar weet te knopen. De tekenstijl is filmisch en de beeldtaal heeft een internationale uitstraling. Het scenario is origineel en vertelt tegen de achtergrond van historische tijdsscharnieren – WO II, de luchtbrug naar Berlijn, de bouw van de muur - het verhaal van mensen die proberen te overleven. De personages van Marvano zijn geen zwart/wit karikaturen, maar mensen van vlees en bloed met hun kleine kanten en grote momenten. Marvano speelt nooit op veilig, durft stellingen poneren, schuwt de controverse niet en wil zijn lezers een geweten schoppen. Het is mede door zijn werk dat Vlaanderen ook op het wereldvlak een steeds prominentere plaats in de stripwereld aan het opeisen is.

De Stripvos voor de meest opmerkelijke en rijkgevulde stripcarrière werd uitgereikt aan Jeff Broeckx.
Deze bescheiden vakman-kunstenaar heeft zijn hele carrière als het ware in de schaduw aan een indrukwekkend oeuvre gewerkt. Zijn uitzonderlijk en veelzijdig tekentalent heeft hij gedurende zijn leven ten dienste van de jongeren gesteld. Met eigen stripseries als Serge, Dag en Heidi, Sloeber, Waterland en Verdwaald in het Verleden bewees hij zijn ontegensprekelijk vakmanschap. Als tekenaar voor Standaard uitgeverij en als medewerker van Studio Vandersteen leverde hij een niet onaanzienlijke bijdrage in de avonturenreeks Bessy en de reeks Bessy natuurcommando. In de herfst van zijn carrière nam hij ook de reeksen Musti en Klein Suske en Wiske op de schouders. Zijn zwierige tekenstijl betekende een meerwaarde voor beide reeksen. Jeff Broeckx is een romanticus, die kinderen kan laten wegdromen in een spannende en aangename fantasiewereld.

Voor meer informatie: stripgilde.be

Marc Verhaegen
Stripauteur Senne en Sanne
Voorzitter Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde
Voorzitter Stichting Eureducation
Bestuurslid Vlaamse Auteursvereniging


26-10-2008: Stripverhaal 'V-Bommen op Antwerpen'

Stripverhaal 'V-Bommen op Antwerpen'

Vanaf vandaag is "V-Bommen op Antwerpen" in de stripzaken en de boekhandels verkrijgbaar. "V-Bommen op Antwerpen" is de nieuwste strip van Marc Verhaegen en Jan Kragt, uitgegeven door Eureducation. Vorige week werd de strip onder de naam "Oorlogswonden" voorgesteld in het Stadhuis van Antwerpen door de schepen voor onderwijs Robert Voorhamme, voorzitter van het Vredescentrum Gilbert Verstraelen en auteur Marc Verhaegen. De strip is een initiatief van het Vredescentrum van de Provincie en de Stad Antwerpen. Hoofdrolspelers in het verhaal zijn de twee tieners Lisa en Mathias. Het avontuur start in het Fort van Merksem, waar zij via een geheim luik een kistje ontdekken met nooit verstuurde brieven van gevangenen van Breendonk. Lisa en Mathias zijn geïntrigeerd door de brief van een zekere Edward van Daele en gaan naar hem op zoek. Hun zoektocht naar deze verzetsstrijder en ex-politieke gevangene loopt via de gemeenten Merksem, Deurne, Mortsel, Breendonk en Antwerpen. Zij komen veel te weten over de lotgevallen van de burgers van Antwerpen en omstreken tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk komen Lisa en Mathias in Dora terecht, een Duits concentratiekamp waar duizenden politieke gevangenen onder dwang en in mensonwaardige omstandigheden V-bommen moesten vervaardigen.
Naast de boekhandels is de strip is ook verkrijgbaar bij het Vredescentrum.
Voor meer info: 03 202 42 91 of vredescentrum@admin.provant.be
Voor de reguliere uitgave kan u terecht bij : info@vanditmar.audax.nl of www.eureducation.nl

27-09-2008: Het eerste nummer van Inkt

Het eerste nummer van Inkt

Het is zo ver; het eerste nummer van Inkt. Magazine. Maanden van voorbereiding en hard werken hebben er voor gezorgd dat er eindelijk weer een nieuwe wind in comic- en illustratieland gaat waaien.

Inkt Magazine wordt een nieuw podium voor beginnende comic en illustratie artiesten. In plaats van de nadruk te leggen op de gevestigde orde, zoeken we elke keer weer nieuw, onbekend, zich ontwikkelend talent. De wereld van comics in Nederland wordt vooral gedomineerd door artiesten die bekend zijn van dag- en weekbladen en het is gewoon tijd dat nieuwe artiesten een kans krijgen. Het blad zal zes keer per jaar verschijnen, voor het publiek de kans elke keer weer nieuwe artiesten te ontdekken.

Het eerste nummer bevat werk van: Nikola Boskovic, Thomas Bosma. XF & M, Rosanne Rovers, Thije Prins, Chris Berens, Jasper Nijssen, Team Mjek en Stephan de Vries.
Het zal voor 5,95 in de winkels te koop zijn.
Meer info: www.inkt-magazine.nl


20-09-2008: Bob Evers Zuidzeetrilogie voltooid

Bob Evers Zuidzeetrilogie voltooid

Hilversum - De fans moesten er enige tijd op wachten, maar eind september is het zover. Dan verschijnt De Strijd om het Goudschip, het vierde deel uit de Bob Evers stripserie. Traditiegetrouw wordt het nieuwe Bob Evers album officieel ten doop gehouden in stripwinkel de Boekenhalte in Zwolle. Maar in het weekend van 27 en 28 september zullen de nieuwe delen al als voorproefje verkrijgbaar zijn tijdens De Stripdagen in Houten.

‘De strijd om het Goudschip’ is het sluitstuk van de Bob Evers Zuidzeetrilogie. Deze trilogie ging van start met het in 2006 verschenen album ‘Avonturen in de Stille Zuidzee’ en werd vervolgd in het vorig jaar verschenen album ‘Drie jongens op een onbewoond eiland’.
“De strijd om het Goudschip’ is tevens het eerste Bob Evers stripverhaal dat het zonder voorpublicatie in krant of tijdschrift moest doen en wordt nu dus direct in album uitgegeven.

In dit nieuwe album trachten Bob, Jan en Arie de eigenaars van het zeiljacht Willi Waw uit de klauwen van een schurkachtig muitertrio te redden. Net als ze op het punt staan de Willi Waw te veroveren, keert het muiterschip Frisco terug met aan boord een uitgedunde bemanning én het verborgen goud van de Willi Waw. Bob, Jan en Arie zetten alles op alles om beide schepen in handen te krijgen. En dan is er nog het probleem van de terugreis. Want hoe komen onze helden na al die avonturen ooit weer veilig thuis?

Een schare fans
De Bob Evers strips zijn stevig gebaseerd op de jongensboeken van Willy van der Heide, die in de jaren vijftig, zestig en zeventig immens populair waren. Inmiddels heeft ook de stripserie een hele schare fans opgebouwd, zowel onder de oude lezers van de boeken als bij de hedendaagse jeugd. Dat is niet verwonderlijk, want Bob Evers is spannende avonturen, sprankelende dialogen, een snufje humor en virtuoos tekenwerk. En dat levert vermaak van alle tijden en voor alle leeftijden. Dat Bob Evers ook bijzonder wordt gewaardeerd door de vakwereld, blijkt uit het feit dat alle tot nu toe verschenen delen werden genomineerd voor de Stripschapspenning voor het beste album.

De Stripdagen
´De Strijd om het Goudschip´ is voor het eerst verkrijgbaar zijn tijdens De Stripdagen in Houten op zaterdag 27 en zondag 28 september. Tekenaar Hans van Oudenaarden en scenarist Frank Jonker zijn aanwezig op beide De Stripdagen om albums te signeren. Bovendien zal Jos van de Waterschoot hen op 28 september 2008 in de meet & greet van de Stripdagen interviewen over het nieuwe album.

Striphandel de Boekenhalte in Zwolle heeft rondom de uitgave van het nieuwe album weer een aantal speciale edities, een prentje en een zeefdruk laten maken. Deze zijn alleen verkrijgbaar in Zwolle. Zaterdag 4 oktober 2008 signeren de auteurs vanaf 12.00 uur in de Boekenhalte, Assendorperstraat 103 in Zwolle.

Data en locaties signeersessies
Zaterdag en zondag 27 en 28 september van 12.00 uur tot 16.00 uur tijdens De Stripdagen in Houten, Meidoornkade 24, 3992 AE Houten
Zondag 28 september om 14.30 uur interview door Jos van Waterschoot in de meet & greet van de Stripdagen
Zaterdag 4 oktober vanaf 12.00 uur in de Boekenhalte, Assendorperstraat 103 in Zwolle
Zaterdag 18 oktober vanaf 13.00 uur Stripsmagazijn, Bussumerstraat 51, 1211 BL Hilversum
Zaterdag 23 oktober vanaf 14.00 uur, De Dobbelsteen, de Boschstraat 110, 4811 GK Breda
Meer informatie over signeersessies is te vinden op debobeversstrip.blogspot.com

De Bob Evers strips worden uitgegeven bij Uitgeverij Boumaar (www.boumaar.com) en zijn te koop in de stripspeciaalzaak en de boekhandel


26-08-2008: Sterkste stripheld van de Lage Landen terug met eigen stripreeks

Sterkste stripheld van de Lage Landen terug met eigen stripreeks

Unieke serie uitgaven van Jerom
VALKENSWAARD - In de jaren 60, 70 en 80 had Jerom, bekend uit de strips van Suske en Wiske, een eigen stripreeks waarin hij de hoofdrol speelde. Op het Brabants Stripspektakel in Valkenswaard, op zaterdag 30 en zondag 31 augustus, worden de eerste vijf delen gepresenteerd van een serie van veertig nooit eerder uitgebrachte Jerom verhalen.

Jerom werd in 1953 geïntroduceerd in het verhaal De dolle musketiers, als geheim wapen van de hertog. Suske, Wiske, Lambik en Sidonia sluiten vriendschap met Jerom en flitsen hem uit het verleden naar hun eigen tijd. Sindsdien is Jerom als krachtpatser onmisbaar geworden in de avonturen van Suske en Wiske. In 1962 startte Studio Vandersteen met de spin-off reeks Jerom.

Veertig wel gepubliceerde, maar nooit in stripalbum verschenen verhalen, worden alsnog uitgebracht. Het gaat om avonturen uit de jaren 70, waarin hij als gouden stuntman optrad. De albums zijn door Luc Morjaeu, de huidige tekenaar van Suske en Wiske, voorzien van een nieuwe cover. Het binnenwerk is zwart-wit en de eenmalige oplage bedraagt 1250 exemplaren per album, wat deze uitgaven meteen een collectors item maakt. De verkoopprijs is € 9,99.

De eerste vijf delen zijn voor het eerst te koop op een van de grootste en gezelligste stripbeurzen van de Benelux: het Brabants Stripspektakel in Valkenswaard, in het weekend van 30 en 31 augustus. Tekenaar Luc Morjaeu zal beide dagen aanwezig zijn om zoveel mogelijk bezoekers te kunnen verblijden met een prachtige tekening in deze Jerom strips of natuurlijk een van Suske en Wiske.

Maar de stripliefhebber zal zich beslist niet hoeven te vervelen. Er is 560 meter aan stands met alles wat maar denkbaar is op het gebied van strips, beide dagen een veiling, vele aanwezige stripauteurs uit binnen- en buitenland en zien diverse nieuwe uitgaven het levenslicht, waaronder behalve de Jerom strips ook een speciale luxe Suske en Wiske en een luxe Urbanus.

Het 23ste Brabants Stripspektakel is beide dagen van 10 tot 17 uur te bezoeken in Sportcentrum Valkencourt. Voor elke bezoeker ligt er een gratis striptas klaar, vol leuke hebbedingetjes! De entree bedraagt € 3,50 en kinderen tot 1,50 meter betalen slechts € 2,00.

Meer informatie: www.stripspektakel.nl.


07-06-2008: Chris Ware wint VPRO Grand Prix 2008 en Marcel Ruijters wint VPRO Hoogste Prijs 2008

Chris Ware wint VPRO Grand Prix 2008 en Marcel Ruijters wint VPRO Hoogste Prijs 2008

Chris Ware wint VPRO Grand Prix 2008
Marcel Ruijters wint VPRO Hoogste Prijs 2008

De beste stripmaker van de wereld van dit moment? Dat is Chris Ware, vindt de jury van de Stripdagen Haarlem 2008.
Naast de Amerikaan Chris Ware waren dit jaar ook de Belgische Dominique Goblet en de Japanner Naoki Urasawa genomineerd voor de VPRO Grand Prix.

Chris Ware was in 2002 al eens eerder genomineerd voor de VPRO Grand Prix. Toen won echter stripdocumentairemaker Joe Sacco. Zes jaar later opereert Ware nog altijd op het hoogste niveau. Reden om hem alsnog zijn zeer verdiende prijs toe te kennen.

De beste Nederlandstalige stripmaker van dit moment? Daarover is de laatste weken in de media het nodige te doen geweest. Genomineerden Hanco Kolk en Peter de Wit bedankten voor de eer, letterlijk en figuurlijk. Het prijzengeld van E 1.250 was hen te laag. Tegelijk waren beide auteurs zeer verguld met de lof die hen voor hun prachtboeken werd toegezwaaid. Daarmee is Marcel Ruijters, die volgens de jury met zijn Dante-verstripping Inferno óók een prachtboek heeft afgeleverd, automatisch de winnaar geworden van de VPRO Hoogste Prijs 2008. De VPRO Hoogste Prijs 2008 werd deze editie van de Stripdagen Haarlem voor het eerst uitgereikt.

Hieronder de toelichting van de jury bij de keuze voor Chris Ware en Marcel Ruijters.

Uit het juryrapport:
Chris Ware
The ACME Novelty Library van Chris Ware is sinds begin jaren ’90 een van de meest toonaangevende reeksen van de Amerikaanse strip. De reeks wordt internationaal geprezen om zijn grafische en verhalende vernieuwingen, waarbij Ware ook nog eens excelleert met een tot in de details verrassende vormgeving van zijn boeken. Zijn verhalen over het menselijk onvermogen zijn confronterend en ongemakkelijk, maar altijd herkenbaar en bij vlagen zeer humoristisch.
De definitieve keus voor Ware werd gemaakt door een comité van onafhankelijke Nederlandse en Vlaamse stripkenners. Hun stem op Chris Ware lichtten zij onder andere zo toe:
“Mijn voorkeurstem is voor Chris Ware, die met elke nieuwe uitgave opnieuw laat zien dat hij een van de grote vernieuwers van het moment is.”
“Grafisch vind ik Chris Ware briljant. Niet alleen als stripmaker, maar ook als vormgever van zowel zijn eigen uitgaven (Acme Novelty Library), diverse affiches en enkele herdrukken van klassieke Amerikaanse strips (b.v. Krazy Kat): werkelijk prachtig! Ook in zijn schetsboeken kan je goed zien wat een groot tekenaar hij is.”
“Mooie shortlist, ik heb flink getwijfeld, maar kies uiteindelijk voor CHRIS WARE. Soms blijkt aan het einde van iemands carrière dat hij of zij nooit een grote prijs heeft gewonnen. Dat is iets wat Chris Ware niet mag overkomen. Ware is onwaarschijnlijk oorspronkelijk, en is van de drie het meest productief, vernieuwend en... briljant.”

Marcel Ruijters
Inferno is met afstand Ruijters’ beste werk tot dusver en een van de meest hilarische boeken van de laatste tijd. Ruijters’ bewerking van Dante’s La divina commedia is een groteske verdraaiing van het origineel. Zijn prachtige tekeningen die de spaarzame tekst begeleiden, staan boordevol visuele grapjes die aanhoudend doen gniffelen door hun hoge Tex Avery-gehalte.
Ruijters heeft zich zichtbaar uitgeleefd op de meest gruwelijke martelmethodes en monsterlijke creaties waar de wat stuntelige hoofdpersoon voortdurend over struikelt. Hij doet dat in de toegankelijke tekenstijl, die al hanteerde in zijn vorige boek Sine qua non: een stijl die doet denken aan middeleeuwse miniaturen en die prima aansluit bij Dantes klassieker.

De jury bestond uit: Hans van Soest (Zozolala.com), Rik Sanders (Stripschrift.nl) en Linda Torfs (Mekanik-strip.be).

Achtergronden drie prijzen:
VPRO Grand Prix (€ 1000): Chris Ware

 • “stripmaker internationaal nu op de toppen van zijn of haar kunnen”
 • winnaar heeft de afgelopen twee jaar een meesterwerk afgeleverd en biedt in de toekomst mogelijk nog beter werk
 • jury internationaal: keuze drie genomineerden (bekendmaking 17 april 2008)
 • deze drie kandidaten worden per e-mail voorgelegd aan comité van onafhankelijke Nederlandstalige stripdeskundigen, die uiteindelijk stemmen en de doorslag geven
 • feestelijke uitreiking 6 juni 2008 tijdens officiële opening Stripdagen
 • eerdere winnaars: Manu Larcenet (2006), Lewis Trondheim (2004), Joe Sacco (2002)

  VPRO Hoogste Prijs (€ 1250): Marcel Ruijters

 • “stripmaker Nederlandstalig nu op de toppen van zijn of haar kunnen”
 • winnaar heeft de afgelopen twee jaar een meesterwerk afgeleverd en biedt in de toekomst mogelijk nog beter werk
 • jury Nederlandstalig: keuze drie genomineerden (bekendmaking 17 april 2008)
 • deze drie kandidaten worden per e-mail voorgelegd aan comité van onafhankelijke Nederlandstalige stripdeskundigen, die uiteindelijk stemmen en de doorslag geven
 • feestelijke uitreiking 6 juni 2008 tijdens officiële opening Stripdagen
 • eerdere winnaars: niet eerder uitgereikt

  VPRO Debuutprijs (€ 750): Randall.C

 • “de hoop van het Nederlandstalige beeldverhaal”
 • beste Nederlandstalige debuut van de afgelopen twee jaar
 • feestelijke uitreiking 17 april 2008 tijdens persconferentie Stripdagen
 • eerdere winnaars: Floor de Goede (2006), Gerolf van de Perre (2004), Benno Vranken (2002)

 • 18-05-2008: Jommeke van chocolade

  Jommeke van chocolade

  Klik voor een grotere afbeeldingKlik voor een grotere afbeeldingBij Chocolatier Burie in Antwerpen staat hij, een echte Jommeke, hij is gemaakt van chocolade.
  Hij is 1 meter hoog en weegt 30 kg en is te bekijken in de vitrine van Chocolatier Burie, Korte Gasthuisstraat 3 te Antwerpen.
  Hij zal eind juni worden geveild op e-bay ten voordele van een ouder vereniging van Nierpatientjes door vzw de stripvrienden

  19-04-2008: Randall.C wint VPRO Debuutprijs 2008

  Randall.C wint VPRO Debuutprijs 2008

  Haarlem 17/4/08 – Tijdens de persconferentie van de Stripdagen Haarlem is op donderdagmiddag 17 april in het Joost Historisch Museum de VPRO Debuutprijs 2008 uitgereikt aan Randall.C, illustrator, regisseur van Wim Helsen en stripmaker. De VPRO Debuutprijs is een prijs voor de beste debuterende Nederlandstalige stripmaker van de afgelopen twee jaar. Aan de prijs is een bedrag van 750 euro verbonden.

  Stel je voor dat je droomt dat je in slaap valt. En dan droomt. Dat je in slaap valt en dán droomt. Enzovoort. Deze duizelingwekkende fantasie vormt het uitgangspunt van Slaapkoppen, het debuut waarmee Randall.C (van Casaer) zijn lezers volledig weet in te pakken. Slaapkoppen is een hoogst origineel en grappig spel met wolken en woorden, droom en realiteit, poëzie en humor, filosofie en absurditeit. De lezer wordt - met de complimenten van Carlos Castaneda, Patricia Garfield en Lewis Carroll - meegesleept door een wervelend avontuur in een gedroomd land. Een reis die alleen gniffelend, monkelend en lachend tot een goed einde gebracht kan worden.

  Randall.C’s buitengewoon vernieuwende, eigenzinnige grafiek en aparte kleurgebruik springen eruit tussen de vele strippublicaties van de laatste jaren. Wát een fantasie en wát een beeldende kracht. Een meesterlijk debuut en een gedroomde winnaar van de VPRO Debuutprijs, aldus de jury.

  Kort voor Slaapkoppen publiceerde Randall.C de stripbundel Als er lucht is moet ge ademen met daarin een gelegenheidsstrip voor de ‘24 Hour Comic Day’ en wat kort werk. Een luchtige vingeroefening voor het grote werk, vond de jury. Slaapkoppen is Randall.C’s werkelijke visitekaartje als stripmaker. Het doet nog veel moois en eigenwijs verwachten.

  Slaapkoppen verscheen bij uitgeverij Oogachtend (dezelfde uitgever waar in 2004 Gerolf van de Perres Steenstof verscheen, winnaar van de VPRO Debuutprijs 2004). Net als Steenstof verscheen het met productiesteun van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

  Webstek auteur: www.randall.be
  Webstek uitgever: www.oogachtend.be
  Webstek subsidiënt: www.fondsvoordeletteren.be

  VPRO Debuutprijs (750 euro)
  “de hoop van het Nederlandstalige beeldverhaal”
  Beste Nederlandstalige debuut van de afgelopen twee jaar
  Eerdere winnaars: Floor de Goede (2006), Gerolf van de Perre (2004), Benno Vranken (2002)
  De jury bestond uit: Hans van Soest (Zozolala.com), Rik Sanders (Stripschrift.nl) en Linda Torfs (Mekanik-strip.be).


  28-03-2008: Kruidvat introduceert unieke verzameling van De avonturen van Kuifje

  Kruidvat introduceert unieke verzameling van De avonturen van Kuifje

  Vanaf dinsdag 1 april a.s. is de Kuifje-box exclusief bij drogisterijketen Kruidvat verkrijgbaar. De luxueuze cassette is een waar collector's item, waarin alle 24 albums van Kuifje zijn gebundeld. Alle titels zijn vertegenwoordigd; van Kuifje in het land van de Sovjets tot Kuifje en de Alfa-kunst. Tevens komt de ontstaansgeschiedenis van de Kuifje-albums ruim aan bod. De Kuifje-box is voor 69.99 euro verkrijgbaar in alle Kruidvat-winkels, zolang de voorraad strekt.

  Volgend jaar viert Kuifje zijn tachtigste verjaardag. Dit jubileum zal uitgebreid worden gevierd met onder andere de opening van het Hergé museum in mei 2009 te Louvain-la-Neuve (Frankrijk). Met de Kuifje-box kan iedereen zich alvast goed voorbereiden op het feest dat volgend jaar losbreekt. De exclusieve verzameling is een must voor de echte fans. Voor degenen die nog niet eerder een bezoek hebben gebracht aan de avontuurlijke wereld van Kuifje, is deze box een uitgebreide kennismaking met het stripfiguur der stripfiguren.

  "Strips waren voor mij geweldig, maar dit was wel mijn favoriet. Kuifje, Bobbie, kapitein Haddock, Jansen & Janssen, echt helemaal te gek vond ik hen. De boeken van Kuifje heb ik verslonden!" Gianni Romme
  Bron: BLDV MAN voorjaar 2008


  11-03-2008: Koen Ubels (11), Femke Schaars (12) en Ming Ong (15) winnen Nederlands Kampioenschap striptekenen voor de jeugd 2008

  Koen Ubels (11), Femke Schaars (12) en Ming Ong (15) winnen Nederlands Kampioenschap striptekenen voor de jeugd 2008

  RIJSWIJK - Zondag 2 maart j.l. vond de finale plaats van het Nederlands Kampioenschap striptekenen voor de jeugd. Verdeeld over drie leeftijdscategorieën werden Koen Ubels uit Ede, Femke Schaars uit Baarn en Ming Ong uit Tilburg door de vakjury verkozen tot de beste jonge striptekenaars van Nederland.

  De afgelopen maanden kon jong striptekenend Nederland in de leeftijd van 9 tot en met 17 jaar een eigen gemaakte strip insturen om mee te dingen naar een plek in de finale. Per leeftijdscategorie (9 - 10 - 11 jaar, 12 - 13 - 14 jaar en 15 - 16 - 17 jaar) werden de beste vijf inzendingen geselecteerd om nog eenmaal hun kunsten te komen vertonen in de finale tijdens de Stripboekenbeurs in Rijswijk.
  In deze finale dienden zij een strip te maken met een vooraf opgekregen thema. Er was keuze uit sport, dieren of superhelden. De strips dienden volledig geschreven en getekend te worden binnen een tijdsbestek van exact twee uur. Nadien bepaalde een vakjury, onder voorzitterschap van kinderstriptekenaar Gerard Leever wie er met de titel beste jonge striptekenaar van Nederland vandoor gingen. Koen Ubels won voor het tweede jaar op rij de titel in de jongste categorie.
  De jury prees het niveau van de finalisten, welke hoger lag dan vorig jaar.
  Behalve de titel ontvingen de winnaars onder andere een beeldje en mogen zij voor het stripmaandblad MYX een strip maken.


  15-02-2008: Finalisten Nederlands Kampioenschap Striptekenen voor de Jeugd 2008 bekend

  Finalisten Nederlands Kampioenschap Striptekenen voor de Jeugd 2008 bekend

  De afgelopen maanden kon jong striptekenend Nederland een zelfgemaakt stripverhaal insturen om een finaleplaats te veroveren tijdens het Nederlands Kampioenschap Striptekenen voor de Jeugd 2008, op zondag 2 maart aanstaande, tijdens de Stripboekenbeurs in Rijswijk.

  Een vakjury, onder voorzitterschap van striptekenaar Gerard Leever, koos per leeftijdscategorie de beste vijf uit, die vervolgens naar de finale mogen. De jury prees het niveau van de strips, welke hoger lag dan vorig jaar. De drie winnaars van vorig jaar (Koen Ubels, Ruben Postema en Yannick Schueler) hebben opnieuw de finale weten te bereiken. Zij zullen hun uiterste best doen de titel ‘Beste jonge striptekenaar van het jaar’ te kunnen behouden.

  De finalisten:
  9 - 10 - 11 jaar
  Koen Ubels, Ede
  Susan van der Puijl, Hoofddorp
  Timmy Schelhaas, Den Haag
  Willemijn Rog, Gouda
  Patrick van Meijl, Someren
  12 - 13 - 14 jaar
  Femke Schaars, Baarn
  Ruben Postema, Oldekerk
  Bas Burghard, Amsterdam
  Sophie Slaats, Ede
  Koen Ahn, Eindhoven
  15 - 16 - 17 jaar
  Ming Ong, Tilburg
  Yannick Schueler, Soest
  Nathalie Lorier, Middelburg
  Emma Ringelberg, Dieren
  Coco Ouwerkerk, Arnhem

  De door de finalisten gemaakte strips worden door uitgeverij Senoeni gebundeld in een boekje, welke te koop zal zijn tijdens de Stripboekenbeurs.

  Tijdens de finale dienen de deelnemers nog eenmaal een strip van minimaal 1 en maximaal 3 pagina’s te maken, in een tijdsbestek van exact 2 uur. Na afloop buigt de jury, bestaande uit striptekenaars Gerard Leever en Dick Heins en Stripschap voorzitter Meerten Welleman, zich over de strips. Per categorie zal er een winnaar aangewezen worden. Deze winnaars ontvangen als aandenken onder andere een beeldje van de NK mascotte en mogen zij een strip maken voor het stripmaandblad Myx.

  De finale van het Nederlands Kampioenschap Striptekenen voor de Jeugd start ’s zondags om 11.30 uur. De winnaars worden rond 15.00 uur op het podium bekend gemaakt. Uiteraard kunt u de finalisten live in actie zien tijdens de Stripboekenbeurs!

  Beste schoolklas
  Vanuit de scholen zijn er ook massaal strips ingestuurd. De schoolklas die de beste algehele indruk maakte was klas VM2B van ‘Scholengemeenschap Stevensbeek’ in Stevensbeek. De klas ontvangt een geheel verzorgde workshop striptekenen van een ‘echte’ striptekenaar.

  Stripboekenbeurs
  De Stripboekenbeurs zelf vindt plaats op zaterdag 1 en zondag 2 maart in de Evenementenhal in Rijswijk. Behalve het NK zijn er tal van andere activiteiten. Zo zijn er ruim 200 stands vol strips en stripcuriosa, maar ook tientallen striptekenaars en filmacteurs uit binnen- en buitenland, veilingen, premières van nieuwe stripboeken, exposities en een gratis striptas voor de eerste 500 bezoekers per dag.
  Stripboekenbeurs Rijswijk
  Zaterdag 1 en zondag 2 maart 2008
  Evenementenhal Rijswijk (Volmerlaan 12)
  Van 10.00 tot 17.00 uur
  Entree 8 euro (kinderen 4 euro)
  Het complete programma is te vinden op www.stripbeurs.com.
  Meer informatie over het NK Striptekenen is te vinden op www.nkstriptekenen.nl.


  12-09-2007: Stripschapprijs 2007 voor Aloys Oosterwijk

  Stripschapprijs 2007 voor Aloys Oosterwijk

  Stripschapprijs 2007 voor Aloys Oosterwijk, tekenaar van de strip Willems Wereld
  De Stripschapprijs gaat dit jaar naar een realistisch striptekenaar die al bijna dertig jaar zijn eigen weg gaat in de stripwereld. Het grote publiek kent hem van Willems Wereld, een zwartgallige gagstrip over de missers en de overpeinzingen van een kroegganger. Een strip over de onderkant van de samenleving, die geen oordeel velt maar ook niet zwelgt in de nare kant van de mens. Van week tot week is Willems Wereld een strip over een hoerenloper die zo moe van het leven is dat hij zelf niet eens meer overeind kan komen, maar als je de reeks als geheel bekijkt zie je dat het meer is, een studie van een andere manier van leven eigenlijk, eentje waarin succes zo onhaalbaar is dat het niet eens mee wordt nagestreefd. Daarmee zet Aloys Oosterwijk zich op één lijn met literaire vertellers als Peter van Straaten, Simon Carmiggelt en Oblomov.

  Uit het commissierapport
  De stripliefhebbers kennen Aloys Oosterwijk van de detectivestrip Cor Morelli uit achtereenvolgens Het Laatste Nieuws, Robbedoes, Eppo, Eppo Wordt Vervolgd, Sjors en Sjimmie Stripblad en Sjosji. De hoofdpersoon uit Cor Morelli en Willems Wereld is eigenlijk één en dezelfde: een net iets te zware en net iets te melancholieke vijftiger, die alleen in actie komt als het echt moet. Als je Willem in de bar ziet, is het alsof Cor Morelli de misdaad de misdaad heeft gelaten en besloten heeft om de rest van zijn leven uit te zitten op een barkruk. De commissie stelt met genoegen vast dat Aloys Oosterwijk bij het bereiken van zijn vijftigste levensjaar steeds meer op zijn held is gaan lijken en zijn held daardoor steeds menselijker is geworden. Maar wat ze niet met elkaar gemeen hebben is dat Aloys niet bij de pakken neer is gaan zitten en de laatste paar jaar met vernieuwde energie aan z'n carrière als striptekenaar en illustrator werkt. Naast de wekelijkse strip Willems Wereld voor het weekblad Panorama, tekent hij korte verhalen voor het stripweekblad Tina, verzorgt hij de albumuitgave van zijn laatste Cor Morelli verhaal, werkt hij aan een nieuwe realistische strip, organiseert hij tentoonstellingen van zijn vakantieschilderijen en bouwde hij voor zichzelf een geheel nieuwe carrière op als misdaadverslaggever. In zijn rechtbankverslagen voor Panorama weet hij zijn vaardigheden als observator van menselijke details te gebruiken om ook daar in zijn tekeningen iedere keer een verhaal te vertellen. Hij blijft tenslotte een striptekenaar. De Stripschapprijs wordt op 29 september uitgereikt tijdens De Stripdagen in Houten door Cor Lamers, burgemeester van Houten.

  Nieuw album
  Voor Uitgeverij L was de toekenning van de Stripschapprijs aan Aloys Oosterwijk aanleiding om zijn nieuwe album, getiteld Vrouwen, vervroegd uit te brengen op De Stripdagen. Het album is een bundeling van meer dan 160 pagina's van een aantal avonturen rond de belangrijkste vrouwen uit Willems Wereld.

  De Stripschapprijs
  De Stripschapprijs is een oeuvreprijs die sinds 1974 jaarlijks wordt toegekend aan een striptekenaar of tekstschrijver die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor het beeldverhaal in het algemeen en het Nederlandse beeldverhaal in het bijzonder. De Stripschapprijs wordt toegekend door het bestuur van Het Stripschap op voordracht van een onafhankelijke commissie, die ieder jaar opnieuw wordt samengesteld. De commissieleden hebben ieder op hun eigen manier een raakvlak met de stripwereld. De Stripschapprijs bestaat uit een bronzen plastiek met oorkonde, die tijdens De Stripdagen wordt uitgereikt. De Stripschapprijs is gemaakt door de beeldhouwer Ton van Beest.
  De commissie bestaat in 2007 uit de volgende leden:
  Gerard Leever - winnaar van de Stripschapprijs 2006
  Peter Turk - Nederlandse Bibliotheekdienst Biblion
  Kees Jan Spapens - (strip)redactie Veronica Magazine
  Guido de Bue - stripwinkelier
  Saskia Janssen - de stem van het publiek
  De commissie staat dit jaar wederom onder voorzitterschap van tekstschrijver Ger Apeldoorn.

  De Stripdagen 2007
  De Stripdagen is al bijna veertig jaar een jaarlijks terugkerend grootschalig stripevenement. Het biedt 6000 m2 stripplezier met striptekenaars, theater, film, stripboekenbeurs en ruilbeurs, stripkwiz, manga, exposities, webcomics, kinderprogramma, special guests, stripboekpresentaties en muziek.

  Van manga tot klassiek alle strips zijn uniek!
  Het doel van De Stripdagen is de promotie van het beeldverhaal in al haar facetten. Daarnaast is er ruime aandacht voor diverse aan strip gerelateerde activiteiten. Voor iedere stripliefhebber van 7 tot 77 jaar is een bezoek aan De Stripdagen een aanrader want… Van manga tot klassiek alle strips zijn uniek!

  Het Stripschap bestaat 40 jaar
  De Stripdagen en de uitreiking van de Stripschapprijzen worden jaarlijks georganiseerd door vereniging Het Stripschap. Dit Nederlands centrum voor belangstellenden in strips bestaat dit jaar 40 jaar en dat maakt het programma van De Stripdagen extra feestelijk!


  28-04-2007: Bob Evers strip vult gat tussen Donald Duck en graphic novel

  Bob Evers strip vult gat tussen Donald Duck en graphic novel

  Hilversum - Op 12 mei 2007 verschijnt ´Drie jongens op een onbewoond eiland´ het derde deel in de Bob Evers stripreeks. Deze avonturenstrips, gebaseerd op de jongensboeken van Willy van der Heide, zijn uitermate geschikt voor kinderen en volwassenen die na (of naast) de Donald Duck ook eens iets anders willen lezen...

  Wie de stripspeciaalzaak binnen stapt, ontdekt dat voorbij de prentenboeken en de afdeling modern intellectueel absurdisme meteen de schappen met zwaarmoedige graphic novels en de bakken met gruwelijke monsters beginnen. Inderdaad, tussen Duckstad en het universum van het beeldverhaal voor volwassenen gaapt een ontzagwekkende kloof. Een kloof waar veel moderne Nederlandse stripmakers voor terugdeinzen en waarin veel jonge en ongeoefende lezers zoekraken...

  Starend in deze afgrond, besloten tekenaar Hans van Oudenaarden en scenarist Frank Jonker vier jaar geleden het, in Nederland, bijna vergeten ambacht van de vrolijke avonturenstrip weer met krachtige hand op te pakken. Vanuit hun Donald Duck-achtergrond meer dan uitstekend toegerust, durfden deze auteurs het aan een heerlijk luchthartige stripserie te creëren met de verstripping van de avonturen van jeugdheld van weleer: BOB EVERS.

  In de Bob Evers strips geen gruwel en geweld. Geen treurniswekkende depressiviteit! Stevig gebaseerd op de klassieke oerkracht van HET AVONTUUR, fris getekend, vlot geschreven en gekruid met een vleugje humor en een snufje nostalgie is de Bob Evers strip bedoeld om de jonge (of minder jonge) striplezer te boeien en wie weet comfortabel over de stripkloof te dragen... En met succes, zoals blijkt uit de enthousiaste reacties van de lezers op de twee eerste delen van de Bob Evers strips.

  Inmiddels heeft de serie al vele fans onder jonge en oudere striplezers.
  ´Drie jongens op een onbewoond eiland´ is het tweede deel uit de zogenaamde Zuidzee Trilogie, de eerste Bob Evers Trilogie die Willy van der Heide ooit schreef.
  Na een schipbreuk en een gevecht met een drietal muiters zijn Bob, Jan en Arie gestrand op een eiland in de Stille Zuidzee. Met de weinige materialen die ze bezitten weten ze zich daar te behelpen. Ze bouwen een hut, verzamelen voedsel en verkennen het eiland als ware ontdekkingsreizigers.
  Maar net wanneer ze zich thuis gaan voelen keren de muiters terug en proberen het eiland in bezit te nemen!

  ´Drie jongens op een onbewoond eiland´ wordt gepresenteerd tijdens de Oost Nederlandse Stripboekenbeurs (www.oostnederlandsestripboekenbeurs.nl) in de IJsselhallen in Zwolle op 12 mei 2007. Het album verschijnt met een slappe kaft en harde kaft. Daarnaast brengt De Boekenhalte uit Zwolle (www.boekenhalte.nl) een speciale Boekenhalte versie en een luxe linnen versie uit, alsmede een speciale beurseditie met witte voorkant, waarop ter plaatse een tekening zal worden gemaakt door tekenaar Hans van Oudenaarden. De presentatie vindt plaats om 12.00 uur in de stand van De Boekenhalte. Aansluitend zullen tekenaar Hans van Oudenaarden en scenarioschrijver Frank Jonker hun albums signeren.

  De strips worden uitgegeven bij Uitgeverij Boumaar (www.boumaar.com) en zijn te koop in de stripspeciaalzaak en de boekhandel.


  29-03-2007: Marc Verhaegen maakt stripalbum rond Michiel de Ruyter

  Marc Verhaegen maakt stripalbum rond Michiel de Ruyter

  2007 is in Nederland uitgeroepen tot het Michiel de Ruyter-jaar, omdat het precies 400 jaar geleden is dat de bekende zeeheld Michiel de Ruyter werd geboren. Speciaal daarom heeft striptekenaar Marc Verhaegen samen met scenarist Jan Kragt een stripverhaal gemaakt over het leven van deze Nederlandse zeeheld.
  In het album wordt het avontuur verteld van het leven van de zeeheld Michiel de Ruyter, geboren als een gewone rondborstige Nederlander te Vlissingen in de zeventiende eeuw. Je bent getuige van zijn onvoorstelbaar avontuurlijk leven, waarin hij de ene keer op walvissen jaagt en in een volgende periode reizen onderneemt naar het verre Afrika en de Caribische eilanden, met zeegevechten en levensbedreigende stormen op zee als dagelijkse kost. Gevangengenomen, ontsnapt en uiteindelijk bevorderd tot admiraal groeit Michiel uit tot de grootste zeeheld van Europa. Ademloos volg je Michiel in zijn gevechten tegen Duinkerker piraten en later tegen de onverslaanbaar gewaande Engelse oorlogsvloot, maar ook in zijn liefde voor zijn gezin. Ontdek het geheim van deze Vlissingse deugniet, die ondanks al zijn overwinningen vooral zichzelf bleef.
  Het stripverhaal ‘Het geheim van Michiel de Ruyter’ is het eerste project van Stichting Eureducation, die anderhalf jaar geleden door Jan Kragt en Marc Verhaegen werd opgericht. De stichting heeft onder meer als doelstelling om jongeren in Europa deelgenoot te maken van elkaars cultuur en geschiedenis. Door middel van het stripverhaal en andere media probeert de stichting jongeren te informeren en aan het denken te zetten.
  ‘Het geheim van Michiel de Ruyter’ is op 23 maart j.l. in Vlissingen gepresenteerd, tijdens de opening van het jubileumjaar ‘400 jaar Michiel de Ruyter’. Een deel van de opbrengst is bestemd voor het Kikafonds. Het album kost 5,95 euro en is verkrijgbaar in de boek- en stripwinkels in Nederland en Vlaanderen.
  Het oeuvre van Marc Verhaegen wordt momenteel in rap tempo uitgebreid. Na jarenlang hoofdtekenaar van Suske en Wiske te zijn geweest, startte hij in het najaar van 2005 met zijn Senne en Sanne-reeks, waarvan er inmiddels twee albums zijn verschenen. Recentelijk verscheen bij uitgeverij De Gouwe Greep ‘De Ongewenste’, een heruitgave van zijn eerste striptekenwerk. Momenteel werkt Verhaegen aan ‘Het Speelgoedmysterie’, een kortverhaal van Senne en Sanne voor het Speelgoedmuseum in Mechelen.
  Meer informatie over Marc Verhaegen is te vinden op www.senneensanne.com of zijn weblog marcverhaegen.blogspot.com.

  26-02-2007: Uitslag Kampioenschap striptekenen voor de jeugd 2007

  Uitslag Kampioenschap striptekenen voor de jeugd 2007

  RIJSWIJK - Afgelopen zondag 25 februari vond de finale plaats van het Nederlands Kampioenschap striptekenen voor de jeugd. Verdeeld over drie leeftijdscategorieën werden Koen Ubels (10) uit Ede, Ruben Postema (12) uit Oldekerk en Yannick Schueler (15) uit Soest door de vakjury verkozen tot de beste jonge striptekenaars van Nederland.
  De afgelopen maanden kon jong striptekenend Nederland in de leeftijd van 9 tot en met 17 jaar een eigen gemaakte strip insturen om mee te dingen naar een plek in de finale. Per leeftijdscategorie (9 - 10 - 11 jaar, 12 - 13 - 14 jaar en 15 - 16 - 17 jaar) werden de beste vijf inzendingen geselecteerd om nog eenmaal hun kunsten te komen vertonen in de finale tijdens de Stripboekenbeurs in Rijswijk.
  In deze finale dienden zij een strip te maken met een vooraf opgekregen thema. Er was keuze uit superhelden, dieren of sprookjes. De strips dienden volledig geschreven en getekend te worden binnen een tijdsbestek van twee uur. Nadien bepaalde een vakjury, onder voorzitterschap van kinderstriptekenaar Gerard Leever wie er met de titel beste jonge striptekenaar van Nederland vandoor gingen.
  Behalve de titel ontvingen de winnaars ter herinnering een karikatuurtekening en mogen zij voor het stripmaandblad MYX een strip maken.


  (Vlnr. Koen Ubels, Yannick Schueler en Ruben Postema. Foto: Spike Bakker)

  De volledige lijst met finalisten:
  9-10-11 jaar
  Willemijn Rog, Gouda
  Richard Romeijn, Culemborg
  Femke Schaars, Baarn
  Koen Ubels, Ede (winnaar)
  Ellen Versluijs, Muntendam

  12-13-14 jaar
  Florien Born, IJsselstein
  Anne de Hond, Schaijk
  Claire van Kuijck, Helmond
  Ming Ong, Tilburg
  Ruben Postema, Oldekerk (winnaar)

  15-16-17 jaar
  Joleen Blom, Zoetermeer
  Jordy Knoop, Breukelen
  Susanne van Schaik, Woerden
  Yannick Schueler, Soest (winnaar)
  Pim Steinmann, Nijmegen


  24-02-2007: Cartoonwedstrijd Sp!ts Stript!

  Cartoonwedstrijd Sp!ts Stript! start maandag 26 februari

  Ben jij een getalenteerd striptekenaar of cartoonist en op zoek naar een vaste plek in een krant? Zorg dan dat je de Sp!ts van maandag 26 februari te pakken krijgt. In die editie staat alles over de cartoonwedstrijd die Sp!ts de komende twaalf weken gaat houden. Sp!ts zoekt namelijk nieuwe tekenaars die dagelijks hun 1,7 miljoen lezers een goede grap kunnen voorschotelen. Alle genres zijn in principe toegestaan, van spotprent tot stripje maar ook fotomontages en digital art. De grappen mogen over de actualiteit gaan, maar ook gewoon uit het leven gegrepen of totaal verzonnen zijn. Lees er alles over de voorwaarden, de inzendtermijnen, de jury en natuurlijk de prijzen in de Sp!ts van maandag 26 februari. Niet missen dus....
  http://www.spitsnet.nl/blog/blog.php/bart/blog/entry.php?entryID=461 en
  http://www.spitsnet.nl/nieuws.php/45/2406/online/sp_ts_stript_grijp_je_kans.html

  12-12-2006: Wie wordt de beste jonge striptekenaar van Nederland?

  Wie wordt de beste jonge striptekenaar van Nederland?

  Kinderen van 9 tot en met 17 jaar maken kans om de beste jonge striptekenaar van Nederland te worden.
  Op zondag 25 februari 2007 vindt tijdens de Stripboekenbeurs in de Evenementenhal in Rijswijk het Nederlands Kampioenschap Striptekenen voor de Jeugd plaats.

  Jong striptekentalent komt niet zomaar in de finale. Zij dienen voor 31 januari een strip van maximaal 4 pagina's in te sturen. Een vakjury onder voorzitterschap van kinderstriptekenaar Gerard Leever zal vervolgens per leeftijdscategorie, resp. 9, 10 en 11 jaar, 12, 13 en 14 jaar en 15, 16 en 17 jaar, de beste 5 inzendingen selecteren voor de finale. De 15 finalisten mogen vervolgens in Rijswijk nog eenmaal hun kunsten vertonen in een laatste tekenopdracht tijdens de finale.

  Voor de winnaars zijn er behalve de titel beste jeugdige striptekenaar van Nederland leuke prijzen te winnen, zoals een workshop striptekenen en stripboekpakketten. Uitgeverij Senoeni zal de strips van de 15 finalisten bundelen in een stripboekje.

  Meer informatie over het Nederlands Kampioenschap Striptekenen voor de Jeugd is te vinden op www.nkstriptekenen.nl.

  Stripboekenbeurs Rijswijk
  Zaterdag 24 en zondag 25 februari 2007
  Evenementenhal Rijswijk
  Van 10.00 tot 17.00 uur
  Meer informatie: www.stripbeurs.com


  29-11-2006: Jean Dulieu overleden

  Jean Dulieu overleden

  Jan van Oort (Jean Dulieu) 1921 - 2006
  Op woensdag 29 november 2006 is in zijn woonplaats Arnhem de kunstenaar Jan van Oort overleden. Onder het pseudoniem Jean Dulieu verwierf hij grote bekendheid als auteur van Paulus de boskabouter. Hij was de laatste der grote klassieke Nederlandse stripauteurs. De verhalenvertellers, die na WO II via de dagbladen furore maakten met een unieke stripvorm, gekenmerkt door een strook van plaatjes met daaronder enkele kolommen tekst.
  Bijna veertig jaar lang, van 1946 tot 1984, produceerde Dulieu de avonturen van zijn kleine held in bos en veld zonder enige hulp van derden. Als stripverhaal, als poppenkastvertelling, als geïllustreerd kinderboek, als radiohoorspel, als vervolgverhaal in vele tijdschriften, als grammofoonplaat, als marionettenfilm op de televisie en als tekenfilm.
  Paulus was niet van Jean Dulieu alleen. Alles wat de boskabouter overkwam en beleefde hing nauw samen met het gezin Van Oort. Toen de samenstelling daarvan begin jaren tachtig drastisch veranderde, besloot Dulieu zijn werk op dit gebied dan ook te beëindigen. Het Paulus-boek ging dicht en voortaan richtte hij zich op het tekenen en schilderen van andere onderwerpen.
  Artrose aan beide handen dwong hem enkele jaren later om ook hier een punt achter te zetten; Jean Dulieu werd definitief weer Jan van Oort.
  Dat hij zich niet meer op deze manier kon uiten kostte hem grote moeite, maar aan de andere kant beleefde hij gelukkig veel plezier aan het gezelschap van zijn hond. Samen trokken ze twee tot drie keer per dag door het bos.
  Met het verstrijken der jaren werd het leven voor Van Oort moeilijker. Zijn gehoor nam dramatisch af en met name de laatste maanden voelde hij de energie uit zijn lichaam wegvloeien. Gelijk Wor de Wijze in zijn levenswerk Paulus en de eikelmannetjes sliep Jan van Oort afgelopen woensdag rustig in. De vader van Paulus is heengegaan en we missen hem zeer.
  (Bron: Website uitgeverij De Meulder) Dit bericht vermeld niet dat Jean Dulieu in 1981 de stripschapprijs is toegekend.

  28-09-2006: Tom Houtman's "De Ballen van Bacchus" online

  Tom Houtman's "De Ballen van Bacchus" online

  Ik ben Tom Houtman, en op mijn fonkelnieuwe site wil ik een overzicht geven tekenwerk uit het verleden, om in de toekomst nog meer werk te kunnen toevoegen.
  Rond 1998 maakte ik een eerste stripalbum, getiteld DUCKTROUX, over de dutrouxaffaire. Door de bijhorende aandacht in krant en op televisie werden de verkochte boekjes een groot succes. Er kwamen sindsdien ook opdrachten, voor cartoons, karikaturen en voor strips.
  Dankzij mijn opleiding Beeldverhaal en striptekenen bleef ik ook verder langere stripverhalen tekenen. Zo maakte ik een kort stripverhaal, getiteld 'De Ballen van Bacchus'.
  Het is een zwarte komedie, het is namelijk niet alleen een heel grappig verhaal, maar eveneens een ongelooflijk spannend moordverhaal.
  Omdat iedereen van dit verhaal zou kunnen van meegenieten, en om mijn nagelnieuwe website op een gepaste manier te vieren zal ik het vanaf 27 september elke werkdag van de week in afleveringen laten lezen, met als grote finale de laatste aflevering op Kerstdag.
  Het verhaal lezen kan via de link www.komboloi.be/ballenpubliek.html

  Iedereen heel veel plezier toegewenst, en ik nodig jullie natuurlijk ook uit om ook het andere tekenwerk te gaan ontdekken !!!!
  Hartelijke groeten,
  Tom Houtman.


  20-09-2006: Kunstkraker-prijsvraag

  Kunstkraker-prijsvraag

  Oss, Kalmthout, 15 september 2006
  De Kunstkraker is een project waarvoor Museum Jan Cunen (Oss) en het Provinciaal Suske en Wiske - Kindermuseum (Kalmthout) hun krachten bundelen. De twee musea zijn op zoek naar een frisse benadering van kunsteducatie. De originaliteit en de uitdaging van het project ligt in de koppeling van strips en beeldende kunst. De Kunstkraker — de naam is ontleend aan het gelijknamige Suske en Wiske-album — bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder het realiseren van een stripboek.

  We hebben een beeld van wat dat boek zou kunnen worden en we zijn op zoek naar een (team van) striptekenaar(s) en auteurs(s), die dit samen met ons kan en wil realiseren. Daarvoor doen we graag een beroep op u, in de hoop dat u mee zult willen dingen naar de Kunstkraker-prijsvraag die we voor dit doel uitschrijven.

  Uiteraard hebben de striptekenaar(s), auteur(s) of het team in het geheel een essentiële inbreng en een grote vrijheid, maar het onderwerp van het stripboek staat vast: het zou over beeldende kunst moeten gaan. Het verhaal zou de vraag kunnen opwerpen wat kunst is of hoe kunstbeleving ‘werkt’, het leven van een kunstenaar kunnen behandelen of het zou zich kunnen afspelen in een museum.

  De criteria waaraan het boek zou moeten beantwoorden zijn de volgende:

 • Het boek is een alternatief stripverhaal;
 • met een spannend, humoristisch verhaal waarin kunst en kunstbeleving centraal staan;
 • geschreven voor kinderen van 10 tot 12 jaar;
 • Suske en Wiske krijgen een rol in het boek. Hoe groot of hoe klein die rol is, wordt in overleg bepaald. Suske en Wiske worden op de eerste plaats ingezet omwille van hun herkenbaarheid bij de doelgroep;
 • de vorm van het boek is vrij te bepalen. Mogelijkheden: pop-up elementen, een afwijkend formaat, gebruik van fotografie etc.;
 • in het boek worden ook opdrachten opgenomen (zoekopdrachten, kijkopdrachten etc.). Deze opdrachten zijn een verdieping van het verhaal. In die zin vormen ze een tweede laag in het boek. De uitwerking van de opdrachten gebeurt in nader overleg.

  Als u individueel of met een team mee zou willen dingen naar de Kunstkraker-prijsvraag verzoeken wij u om uiterlijk 15 oktober 2006 een (digitale) portfolio, een synopsis van het verhaal en twee pagina’s als schets per post in te leveren. Vanwege de zorgvuldigheid van de procedure en het feit dat een intersubjectief oordeel wenselijk is, worden de inzendingen beoordeeld door een team van het Suske en Wiske Kindermuseum en Museum Jan Cunen, aangevuld met twee externe experts.

  Uit de inzendingen selecteren wij in eerste instantie drie kandidaten, die op 24 oktober worden uitgenodigd om hun plan verder toe te lichten. Aan de hand van die gesprekken wordt één winnaar gekozen, wiens stripboek zo snel mogelijk, maar uiterlijk voor de zomer van 2007 wordt gerealiseerd. Uiteraard ontvangt de winnaar voor het maken van het boek een passend honorarium.
  Wij hopen dat u mee wilt dingen naar de Kunstkraker-prijsvraag of dat u deze uitnodiging onder de aandacht wilt brengen van degenen die mogelijk geïnteresseerd zouden kunnen zijn in deelname. Over de uitslag van de prijsvraag kan niet worden gecorrespondeerd, maar vanzelfsprekend wordt uw materiaal wel zo snel mogelijk aan u geretourneerd.

  Stuur uw inzending (per post) naar
  Museum Jan Cunen
  t.a.v. de Kunstkraker-prijsvraag
  Molenstraat 65
  5341 GC Oss
  Nederland
  of
  Provinciaal Suske en Wiske Kindermuseum
  t.a.v. de Kunstkraker-prijsvraag
  Beauvoislaan 98
  2920 Kalmthout
  België
  De Kunstkraker is een samenwerkingsproject van Museum Jan Cunen (Oss, Nederland) en het Provinciaal Suske en Wiske Kindermuseum (Kalmthout, België). Het project is mogelijk gemaakt met financiële steun van de Europese Unie.

  Meer achtergrond info in dit pdf bestand: Achtergond info


 • 14-09-2006: Stripschapprijs 2006

  Stripschapprijs

  Stripschapprijs voor Gerard Leever
  'Strips in stereo' wint P. Hans Frankfurtherprijs
  Albumnominaties bekendgemaakt

  6 september '06 - 13:15 Het Stripschap maakte vanochtend bekend dat Gerard Leever (Naarden, 1960) dit jaar de prestigieuze Stripschapprijs heeft gewonnen voor zijn hele oeuvre. Het project Strips in stereo (boek, concert) van de initiatoren Gerrit de Jager (De familie Doorzon, Zusje) en Jean-Marc van Tol (Fokke en Sukke) krijgt de P. Hans Frankfurtherpijs voor bijzondere verdiensten toegekend.
  Gerard Leever, ook werkend onder zijn nom de plume Gleever publiceert momenteel de strips Oktoknopie in het jeugdblad Taptoe en Suus & Sas in het meidenblad Tina. Zijn zeer persoonlijke Gleevers dagboek verhuisde eerder dit jaar van Stripschrift naar Stripnieuws, het magazine van Het Stripschap.
  In 1996, 2000 en 2004 kreeg Leever reeds Stripschap-jaarprijzen voor zijn albums Gleevers dagboek, Oktoknopie 1 en Dik van Dieren en zo.
  Het aantal strips dat Gleever publiceert liep de laatste jaren langzaam terug vanwege opheffing van een tijdschrift waarin hij publiceerde - Dik van Dieren en zo in het weekblad Suske en Wiske - en omdat een redactie geen prijs meer stelde op zijn bijdrage: Gemengd dubbel in Tros-kompas. Maar Leever is een doorzetter en bovenal een ambachtsman, een ploeteraar van het oude stempel.
  Bij dat 'oude stempel' behoort in zijn geval ook een vooroordeel over en kritiek op de manier van werken van diverse striptekenaars van de generatie ná hem, zoals Maaike Hartjes (Maaike's dagboekje), Jean-Marc van Tol (Fokke en Sukke), Marc van der Holst (Spekkie Big) en vooral Barbara Stok (Barbaraal). Begin 2000 luchtte hij hierover zijn hart op het omslag van Stripschrift 324 (zie illustratie). Hij vindt het allemaal tè gemakkelijk.
  Andere strips die behoren tot het oeuvre van Gerard Leever zijn Ernst Vrolijk en Dik Hout, De vloek van Bangebroek, Kanaal 13 en Het Felix Flux Museum. Ook was hij lang verantwoordelijk voor illustraties bij een moppenrubriek in het weekblad Donald Duck en verrichtte hij diverse werkzaamheden voor het stripblad Eppo.

  Het Stripschap spreekt in haar persbericht over Leever als 'dè kinderstriptekenaar van Nederland'.

  Het project Strips in stereo startte als een boek (uitgeverij De Harmonie) waarin striptekenaars hun lievelingsliedje uit de Nederlandse kleinkunsthistorie bewerkten tot een stripverhaal van enkele pagina's. Bij het boek was een cd gevoegd met daarop vertolkingen van veel verstripte liedjes. De derde en afsluitende component was een uitverkocht concert in de Amsterdamse poptempel Paradiso, dat ook via het internet kon worden gevolgd.
  Het project werd een ongekend succes; tijdens het concert was het boek bij voorbeeld reeds uitverkocht, en is inmiddels aan zijn derde druk toe. Een ander positief gevolg van Strips in stereo was dat ook mensen buiten de stripwereld door het boek met cd kennis konden nemen van de strips van de participerende tekenaars.

  De Stripschapprijs en de P. Hans Frankfurtherprijs zullen op zaterdag 30 september worden uitgereikt tijdens De Stripdagen 2006 in Houten.

  Ook zal dan bekend worden gemaakt welke albums zijn verkozen tot 'Album van het jaar 2006'. De nominaties hiervoor zijn:

  Categorie: Nederlands Avontuur en Vermaak
  - Esther Verkest 3: Van de hak op de tak, door Kim Duchateau (Uitgeverij Oogachtend)
  - Franka 19: De reis van de Ishtar 1: Het zwaard van Iskander, door Henk Kuijpers (Uitgeverij Franka)
  - Single 5: Cocktail, door Peter de Wit (tekst) en Hanco Kolk (tekeningen) (Uitgeverij De Harmonie)

  Categorie: Nederlands Literair
  - Kort Amerikaans - Een beeldverhaal 1, door Jan Wolkers (tekst) en Dick Matena (tekeningen) (Uitgeverij De Bezige Bij)
  - Michieltjes jongenshart, door Michiel van de Pol (Uitgeverij Silvester)
  - De nieuwe hemel, door Mark Hendriks (Uitgeverij Oog & Blik)

  Categorie: Nederlands Jeugd
  - De Bamburgers 1: De nationale feestdag, door Fritz van den Heuvel (tekst) en Simon Spruyt (tekeningen) (Uitgeverij Silvester)
  - Orphanimo!! 8: De zoon van Vallalkozo, door Ivan Adriaenssens, Luc Vincent en Michaël Vincent (Standaard Uitgeverij)
  - Plankgas & Plastronneke 1: Cooool, door Urbanus (tekst) en Dirk Stallaert (tekeningen) (Standaard Uitgeverij)

  Categorie: Buitenlands Avontuur en Vermaak
  - Peter Pan 6: Het lot, door Régis Loisel (Uitgeverij Arboris)
  - Robbedoes & Kwabbernoot 1: Versteende reuzen, door Fabien Vehlmann (tekst) en Yoann (tekeningen) (Uitgeverij Dupuis)
  - Trollen van Troy 8: Rock’n Troll Attitude, door Scotch Arleston (tekst) en Jean-Louis Mourier (tekeningen) (Uitgeverij Talent)

  Categorie: Buitenlands Literair
  - Aantekeningen voor een oorlogsverhaal, door Gipi (Uitgeverij Oog & Blik)
  - De arm van de tekenaar, door Ole Comoll Christensen (Uitgeverij Bee Dee)
  - Kleine West Coast Blues, door Jean-Patrick Manchette (tekst) en Jacques Tardi (tekeningen) (Uitgeverij Oog & Blik)

  Categorie: Buitenlands Jeugd
  - Kleine Robbe 12: ’t Is me wat moois, door Tome en Janry (Uitgeverij Dupuis)
  - Koning Snotneus 2: Adalbert is de draad kwijt, door Lewis Trondheim (tekst) en Fabrice Parme (tekeningen) (Uitgeverij Silvester)
  - Shaman King 1, 2 en 3, door Hiroyuki Takei (Uitgeverij Kana)

  De Commissie Stripschapprijzen bestond dit jaar uit Marq van Broekhoven (striptekenaar), Peter Turk (redacteur NBD/Biblion), Ine & Martin van Meenen (leden van Het Stripschap), Olivier Wortel (strippublicist) en Richard & Geert-Jan den Besten (stripwinkeliers). Voorzitter was Ger Apeldoorn (comedy-schrijver en publicist).
  (Bron: Het Stripschrift)


  20-07-2006: Snoopy in het Nederlands heruitgegeven

  Snoopy in het Nederlands heruitgegeven

  AMSTERDAM - De uitgeverijen Atlas en Oog & Blik komen met tien banden met per stuk zeshonderd Snoopy-strips. Het gaat om een royale greep uit strips uit de gehele periode (1950-2000) waarin wijlen Charles M. Schulz Snoopy en Charlie Brown telkens weer gestalte gaf in de reeks Peanuts. De strips zijn niet meer leverbaar in het Nederlands, maar daar komt dus stapsgewijs verandering in. Komend najaar verschijnt deel 1 (1950-1954) in Nederland en Vlaanderen. Het laatste deel wordt voorzien in de lente van 2011 (periode 1995-2000).
  De keuze van de strips en de vertalingen worden gemaakt door Krijn Peter Hesselink. Telkens zal een andere literaire Snoopy-fan een deel inleiden. Zo is Umberto Eco al bereid gevonden.
  (Bron: ANP)

  29-06-2006: Nieuwe Pol gevonden na dood auteur Hansen

  Nieuwe Pol gevonden na dood auteur Hansen

  29 juni '06 - 11:00 'Nieuw album', dat kopt de sticker op het zonet verschenen Pol 23: In China. De jongste jaren verschenen er talloze Pol-herdrukken, maar Pol in China betreft een gloednieuw verhaal dat een dikke tien jaar na de dood van de Deense succesauteur Vilhelm Hansen werd teruggevonden.
  Na een eerste publicatie in Hansens geboorteland vorig jaar, verschijnt het nu in de rest van Europa. In Pol in China reizen Pol en zijn vriendjes, de pelikaan Pel, de otter Admiraal en de pinguïn Pingo, eerst per hete luchtballon, dan per duikboot en vervolgens via hun schip Mary naar China. Zeedraken, zeemeerminnen en vliegende draken wachten hen op.
  Birgit Möller, assistent-uitgever voor Rasmus Klump Aps, een Deense firma die de wereldwijde rechten bezit op Hansens werk, bevestigt aan mij dat het origineel materiaal betreft. 'Toen ook Hansens vrouw Carla stierf gingen alle bezittingen over naar de rechthebbenden. Op die manier vond men jaren later divers onbekend werk terug, waaronder een bijna volledig afgewerkt Pol-album. Het is hier bij ons geredigeerd, maar het was zo goed als af. Er is geen nieuwe tekenaar aan te pas gekomen.'
  Möller reageert eerst aarzelend op de vraag of er nog nieuwe, op onbekend teruggevonden materiaal gebaseerde Pol-albums verwacht mogen worden, maar bevestigt dan ook die vraag. 'In welke vorm dat zal gebeuren is nog niet geheel duidelijk, maar vast staat dat we nieuw Hansen-werk zullen uitgeven.'
  Hansen werden geboren in 1900 en stierf veertien jaar geleden in Denemarken. Hij was lithograaf, specialiseerde zich in illustraties en debuteerde in 1951 als striptekenaar met Rasmus Klump, een dierenstrip voor kinderen die, toen de reeks Europa aandeed, werd omgedoopt tot Petzi. Voor het Nederlandstalig gebied werd dat Pol.
  Hansen, die snel uitgroeide tot één van de beroemdste Deense striptekenaars en illustratoren, heeft zijn roem deels te danken aan zijn zes jaar jongere vrouw Carla, die als scenariste meewerkte aan Pol. Op het omslag van elk album prijkt als auteur echter 'C. & V. Hansen', wat staat voor Vilhelm en Carla Hansen. Dat schept vaak onduidelijkheid, zegt Birgit Möller, 'want veel Europese landen gebruiken steevast de foutieve naam Wilhelm.' Waarvan akte.
  (door Geert de Weyer)
  Bron: www.stripschrift.nl

  19-06-2006: Striptekenaar Jean Roba (Bollie en Billie) overleden.

  Striptekenaar Jean Roba (Bollie en Billie) overleden

  BRUSSEL - Jean Roba, de geestelijke vader van "Bollie en Billie", is op 75-jarige leeftijd overleden. Dat deelde de uitgeverij Dargaud woensdagavond in een communiqué mee.
  Roba werd op 28 juli 1930 in Schaarbeek geboren en heeft het tekenen duidelijk in het bloed. Hij begint na zijn militaire dienst zijn carrière in de reclamewereld vooraleer André Franquin hem overhaalt om in 1957 bij uitgeverij Dupuis te beginnen. Daar maakt hij aanvankelijk illustraties voor de weekbladen Spirou/Robbedoes en Bonnes Soirées.
  In samenwerking met Eddy Paape heeft hij na twee "Verhalen van Oom Wim" de smaak te pakken, waarna een volledig verhaal tekent met zijn eerste eigen personage, "Tioe, de kleine Soux". Hij werkt op het atelier van Franquin ook mee aan verhalen van Robbedoes en Kwabbernoot, onder meer in "Robbedoes en de Bobbelmannen" en "Tembo Taboe".
  In 1959 lanceert hij de avonturen van "Bollie en Billie", dat zou uitgroeien tot een succesvolle gagstrip. Het eerste verhaal, naar een scenario van Maurice Rosy, verschijnt in micro-formaat, met de titel "Bollie tegen de mini-haaien". Hij haalt zijn inspiratie voor Bollie bij zijn zoon Philippe, bijgenaamd Boule, Billie bij zijn cockerspaniël Bill.
  Na een eerste proefverhaal krijgen Bollie en Billie een wekelijkse gagpagina in Robbedoes. Het eerste album dateert van 1962 en de avonturen van de kleine jongen en zijn gekke hond worden erg populair in België en Frankrijk, naast Robbedoes, Lucky Luke en Guust Flater. Hij maakte van zijn striphelden slechts een lang vervolgverhaal ("Globetrotters" in 1982). In de periode van 1965 tot 1984 tekent hij ook zes albums van de stripreeks "De Sliert". Eind jaren tachtig verhuizen Bollie en Billie naar Dargaud, waar zij de grens van duizend gags overschrijden.
  Tijdens zijn productievere jaren werd Roba door Franquin, Morris en Paape aangezocht om samen met Victor Hubinon en Peyo de "school van Marcinelle" te vormen, naar de vestigingsplaats van de uitgevers en als tegenhanger van de "Brusselse school" van Hergé en zijn vrienden bij het weekblad Kuifje.
  Tegenover de soberheid en het realisme van deze laatste kenmerkt de school van Marcinelle zich door een sterk individuele stijl, soepele lijnvorming en meer ruimte voor humor en fantasie.
  Roba tekende "Bollie en Billie" gedurende 40 jaar en gaf in 2003 het potlood door aan zijn assistent Laurent Verron. Er werd een dertigtal albums van "Bollie en Billie" uitgegeven en vertaald in 14 talen. Inmiddels zijn er al meer dan 25 miljoen exemplaren in België en Frankrijk over de toonbank gegaan.
  (Bron: De Standaard)

  07-06-2006: Suske en Wiske in Almere.

  Suske en Wiske in Almere

  ALMERE - Suske en Wiske en het Kantelende Kanteel, de Trillende Trap of de Bibberende Bieb. Potentiële titels in overvloed, voor de speciale Suske en Wiske over Almere. Eind november verschijnt een editie van de populaire strip die zich afspeelt in het nieuwe stadshart. De echte titel is nog geheim.
  De gemeente is er samen met stripwinkel het Beeldverhaal anderhalf jaar mee bezig geweest. José Sabbée van het Beeldverhaal: "Alle voorstel moeten langs de erfgenamen van Willy Vandersteen en dat is niet zo makkelijk. Een tijdje geleden kregen we eindelijk groen licht." De volgende stap is dan het schrijven van een script voor de Almeerse editie van Suske en Wiske.Gemeentewoordvoerder Peter Spek: "Het is een verhaal met een slechterik, professor Barabas en een achtervolging. Het theater speelt een rol, evenals het Weerwater. Daar kan natuurlijk wel eens iets in liggen. En misschien komt Schanulleke wel in het Ondergronds Afval Transportsysteem terecht."
  De gemeente heeft overigens geen invloed op het verloop van het verhaal. De scenarist en tekenaar zijn onlangs naar Almere afgereisd om het nieuwe stadshart te bekijken. Spek verwacht binnenkort de teksten voor de ballonnetjes en daarna gaan de tekenaars aan de slag. Achterin de strip is wat ruimte voor extra informatie over het stadshart.
  Sabbée: "Het is natuurlijk heel erg leuk voor Almeerders dat ze hun stad herkennen, maar vooral bedoeld voor mensen buiten de stad. Het stadshart kan wel wat positieve aandacht gebruiken. De oplage is veertigduizend. We weten nog niet hoe duur de strip gaat worden. We moeten natuurlijk wel de kosten eruit halen."
  Op 26 november komen de tekenaar en de scenarist naar het Beeldverhaal om de strip te signeren.
  (door Jossie van Puijenbroek)

  26-05-2006: Serge Baeken wint tweede Debuutprijs.

  Serge Baeken wint tweede Debuutprijs

  Striptekenaar Serge Baeken wint de tweede Debuutprijs van de stad Turnhout voor zijn album 'The No Stories'. Aan de prijs, die vorig jaar in het leven werd geroepen en toen naar de Leuvense stripmaker Conz ging, is een bedrag van 250 euro verbonden, en een beeldje van stripheld Biebel. In de volksmond nu al de 'Blikken Biebel' genoemd, naar zijn grote broer, de Bronzen Adhemar. De uitreiking vindt plaats in het najaar.
  Een driekoppige jury bestaande uit Jan Bex (Het Belang van Limburg/Gazet van Antwerpen), Toon Horsten (Strip Turnhout) en Gert Meesters (Focus Knack) boog zich over al de Vlaamse stripdebuten die in 2005 van de persen rolden, en koos unaniem voor 'The No Stories'.
  Uit het juryrapport: "Met 'The No Stories' maakte Serge Baeken een sfeervol album met internationale ambitie. Het sluit aan bij het werk van de meesters van het zwart-wit, en ademt daardoor een vrij on-Vlaamse, grootstedelijke sfeer, hoewel de verhalen zich toch duidelijk in Antwerpen afspelen. Het Engels als voertaal in dit album hoefde niet echt voor de jury, maar Baeken manifesteert zich toch als een stripmaker met potentieel die bovendien iets te vertellen heeft."

  'The No Stories' mag dan het debuut van Serge Baeken zijn, toch heeft hij al heel wat op zijn actief. Hij studeerde onder meer tekenen, vrije grafiek, beeldhouwen en plastische kunsten aan verschillende Kempense en Antwerpse kunstscholen. Hij maakte al werk voor verschillende bladen en opdrachtgevers, en geldt als grafische rechterhand van zijn broer Vitalski, bekend als 'De nachtburgemeester van Antwerpen'. Met 'The No Stories' keert hij terug naar zijn eerste grote passie, het stripverhaal.


  04-05-2006: Erratum Schimmenwals 1.

  Erratum Schimmenwals 1.

  In de eerste druk van Schimmenwals deel 1, van Florent Germaine, Frank Giroud en Ruben Pellejero, uitgegeven bij Dupuis in de collectie Impressie(s), ontbreken door vergetelheid drie handgeschreven notities in de aantekeningen van het hoofdpersonage.
  Hoewel de vergeten teksten de lectuur van het verhaal niet onmogelijk maken, storen ze wel het ritme en daardoor verliest het album uiteraard van zijn kracht. In overleg met de auteurs heeft Dupuis gekozen voor de oplossing: een erratum, in de vorm van een ex-libris.
  Uiteraard zullen de teksten bij een herdruk wel in het boek worden opgenomen.

  08-04-2006: 10-jarig bestaan Stripwinkel Alex.

  10-jarig bestaan Stripwinkel Alex

  Dit jaar viert Stripwinkel Alex zijn 10-jarig bestaan. Sinds de opening in april 2006 heeft de zaak heel wat veranderingen ondergaan en is ze uitgegroeid van een zeer klein onopvallend stripwinkeltje tot een volwaardige en één van de meest actieve stripspeciaalzaken in Vlaanderen.
  Zo signeerden er een ongeëvenaard aantal (meer dan 120) striptekenaars uit binnen-en buitenland hun albums in onze zaak. Veel van deze tekenaars zijn er ondertussen kind aan huis geworden.
  In samenwerking met deze tekenaars en hun uitgevers realiseren wij op zeer regelmatige basis allerlei uitgaven zoals o.a: ex-librissen, posters, zeefdrukken, gelimiteerde hardcovers en luxe-edities in eigen beheer. Hiervoor richten wij zelfs enkele jaren terug een club op die ondertussen ook leden van ver over de landgrenzen telt.
  Om al onze verdere projecten en ideeën die we verder nog hebben te kunnen realiseren, hebben we zeker nog eens 10 jaar nodig.
  T.g.v. de 10de verjaardag, trekken we alvast van april 2006 tot april 2007 alle registers nog eens open en zullen we onze klanten verwennen met allerlei extra’s en activiteiten.

  Hieronder geven we alvast een kort overzicht van enkele zaken die nu reeds bekend zijn:

  • Exclusieve hardcover van het album “Voorbij de steen deel 4” in samenwerking met uitgeverij Arboris (delen 1,2 en 3 zijn reeds verschenen bij Stripwinkel Alex).
   Oplage: 200 ex. genummerd en gesigneerd waarvan 125 ex. met extra schetskatern
   Verschijnt in de maand juni
  • Exclusieve hardcover van het album “Alzéor Mondraggo deel 3” in samenwerking met uitgeverij Arboris (delen 1 en 2 zijn reeds verschenen bij Stripwinkel Alex).
   Oplage: 200 ex. genummerd en gesigneerd waarvan 125 ex. met extra schetskatern
   Verschijnt op 17 juni
  • Exclusieve hardcover van het album “De jeugdjaren van Navïs deel 1” in samenwerking met uitgeverij Arboris.
   Oplage: 125 ex. – reeds verkrijgbaar van 1 april
  • Luxe-editie van het nieuwste album uit de reeks Alfa van tekenaar Jigounov
   Luxe hardcover met linnen rug, nieuwe cover en mini-portfolio met 4 exclusieve prenten
   Oplage: 200 ex. genummerd en gesigneerd
   Verschijnt in de maand juni
  • Ex-librissen gratis aangeboden bij aankoop van onderstaande albums (enkel voor leden van de club).
   1. Jessica Blandy nr 24 (tekenaar: Renaud) verschijnt 7 juni
   2. Fleury Nadal nr 1 (tekenaar: Rollin) verschijnt 17 juni
  • Gratis exclusieve wikkels aangeboden bij onderstaande albums en dit in een genummerde en gesigneerde oplage van 200 stuks
   1. Wayne Shelton nr 5 (tekenaar: Denayer) reeds verkrijgbaar van 18 maart
   2. Caroline Baldwine nr 10 (tekenaar: Taymans) reeds verkrijgbaar van 1 april
   3. Voorbij de steen nr 4 (tekenaar: Ken Broeders) verschijnt in de maand juni
   4. Vlad nr 7 (tekenaar: Griffo) verschijnt op 7 juni
   5. Marilyn Monroe nr 1 (tekenaar: Kas) verschijnt op 17 juni
   6. Suske en Wiske nr 291 (tekenaar: Morjaeu) verschijnt in de maand mei
   7. De mysteries van Osiris nr 1 (tekenaar: Roels) verschijnt in de maand september
  Voor meer informatie kan je terecht op onze website: www.stripwinkelalex.com

  07-04-2006: Kampen krijgt drie stripalbums.

  Kampen krijgt drie stripalbums

  (door Henk Wageman)
  Kampen krijgt zijn eigen striphelden. Volgend jaar komt er een nieuwe Suske en Wiske, die over de rivaliteit tussen Kampen en Zwolle zal gaan. Ook De Rode Ridder legt in 2007 Kampen aan. Stripfiguur De Rode Ridder is het geesteskind van het duo Willy Vandersteen en Karel Biddeloo. Enige tijd geleden namen schrijver Martin Lodewijk en tekenaar Claus Scholz het stokje over. Wat dit jaar zeker nog afkomt is de strip Het Goud van Kampen, geschreven door Paul Reichenbach en getekend door Arie van Vliet (bekend van Flipje van Tiel). Kampenaar Reichenbach, die ook een zaak in Zwolle heeft, ontleent de titel aan een uitspraak van wethouder Harman Breman, die ooit zei dat Kampen (toeristisch) op goud is gegrondvest. Dit verhaal speelt zich in de huidige tijd af en wordt een mengeling van spanning en slapstick, aldus Reichenbach. Hij verwacht de voorpublicatie in november. In 2007 komt het boek uit. Ook de albums van de Rode Ridder en Suske en Wiske zullen met een jaar vertraging uitkomen. Deze zomer krijgt Martin Lodewijk een overzichtstentoonstelling in het Kamper Stedelijk Museum.

  22-03-2006: Kapitein Rob verfilming.

  Kapitein Rob verfilming

  AMSTERDAM (woensdag 8 maart 2006) - Shooting Star Filmcompany (o.a. bekend van de films Daens, De Tasjesdief, Left Luggage, Kruimeltje en Pietje Bell 1 & 2) gaat in samenwerking met productiemaatschappij Screenpartners de avonturen van de beroemde Nederlandse stripheld Kapitein Rob verfilmen, zo hebben de producenten en de erven van de inmiddels overleden tekenaar Pieter J. Kuhn vandaag bekend gemaakt.
  Het scenario voor deze Nederlandstalige avonturenfilm voor jong en oud, die tot stand komt met ondersteuning van de Intendant van het Nederlands Fonds voor de Film, is geschreven door Simon de Waal.
  Shooting Star zal in het voorjaar van 2006 met de opnamen van "Kapitein Rob en het geheim van Professor Lupardi" beginnen. Het is de bedoeling dat de film, die mede ondersteund wordt door de KRO en door Buena Vista International, ten tijde van Kerst 2006 in de Nederlandse bioscopen wordt uitgebracht.
  De 73 "Avonturen van Kapitein Rob" verschenen in de periode 1945 tot en met 1966 als stripverhaal in "Het Parool" en werden toen door die krant als 'oblong' boekjes uitgegeven. Kapitein Rob, een èchte authentieke held, werd samen met zijn onafscheidelijke hond Skip een begrip voor een hele generatie Nederlanders. Zijn spectaculaire reizen achter schatten, geheimen of boeven - hij moest het vaak opnemen tegen meedogenloze en soms maniakale tegenstanders als "Professor Lupardi" en "Cigaret Larry" - bleven niet beperkt tot het hier en nu. Kapitein Rob bevoer met zijn zeiljacht "De Vrijheid" de zeven zeeën, maakte met een tijdmachine uitstapjes naar het verleden en bereikte zelfs het maanoppervlak. Dat laatste zelfs lang voordat Neil Armstrong daar zijn historische 'kleine stap' op zette.
  Pieter Kuhn (hij signeerde zijn tekeningen met QN), de tekenaar en schrijver van de stripverhalen, was van oorsprong graficus en illustrator. Hij was bezeten van schepen en had een passie voor uitvindingen en science-fiction. Niet geheel onterecht werd en wordt hij wel vergeleken met Jules Verne. Hij werkte bijna fulltime aan het tekenen van alle avonturen, totdat hij - vrij plotseling - in 1966 overleed. Alle stripverhalen verschenen als eerste herdruk begin zeventiger jaren in een 26 delige pocket-editie, en ze worden op dit moment wegens groot succes opnieuw op albumformaat uitgegeven.
  www.kapiteinrob.nl

  01-01-2006: Henk Sprenger overleden.

  Henk Sprenger overleden

  Henk Sprenger (geb. 3 januari 1919, overl. 29 december 2005) is een tekenaar die in de vijftiger jaren een grote populariteit kreeg. In die tijd was er sprake van "De Hollandse School", hier hoorde Sprenger ook bij. De kenmerken van deze school zijn: de meeste van deze strips werden voor kranten gemaakt, en waren dus in zwart/wit getekend. Ze waren voorzien van onderteksten die taalkundige kwaliteiten vertoonden. Sprenger was een realistisch tekenaar, en heeft als zodanig zijn stempel gedrukt op de Nederlandse stripgeschiedenis.De enige tekenopleiding die Henk Sprenger heeft gevolgd is zijn akte L.O., want de vierjarige opleiding M.O. duurde hem te lang. Hij tekende, inktte, schreef en bedacht de plots van al zijn verhalen zelf. Vele jaren achter elkaar maakte hij gemiddeld twee strips per dag. In het werk van Henk Sprenger staan twee dingen centraal: voetbal ('Kick Wilstra') en het Grote Avontuur ('Piloot Storm').In de tweede wereldoorlog was Sprenger actief bij de Toonder Studio's in Amsterdam. Hij werkte op de tekenfilmafdeling als animator. In die tijd maakte hij tekeningen voor het blad Metro, dat werd gedrukt door drukkerij D.A.V.I.D. (De Algemene Vrije Illegale Drukkerij). Tijdens de bevrijding van Nederland kwam Sprenger in aanraking met het Canadese magazine The Maple Leaf. Daarin stonden een paar strips die Sprenger later als inspiratie gebruikte voor zijn eerste echte strip 'Demoneneiland'. Sprenger heeft in 1948 het boek 'Patave het holenjong' geïllustreerd. Daarna werd in het weekblad Pum Pum en in het IVIO-jeugdblad een bewerking van dit boek gepubliceerd. Ook tekende hij voor het Tom Poes Weekblad. Na de oorlog tekende Sprenger voor de Toonder Studio's Sprenger 'Monus, de Man van de Maan', op tekst van A.D. HildebrandNa zijn debuut met 'Demoneneiland' kwam Sprengers doorbraak met de oorlogsvlieger Arend Stork. Arend Stork was een passend figuur in de roes van de na-oorlogsjaren en werd gepubliceerd in De Geïllustreerde. Arend Stork maakte al snel plaats voor Arend Storm, ook wel Piloot Storm genoemd. Van Piloot Storm heeft Tukstra Beschuitfabriek zes delen uitgegeven, niet lang daarna zijn er ook nog 6 delen door Uitgeverij De Vlijt uitgegeven. In 1973-1974 heeft uitgeverij Skarabee nog vier paperbacks uitgeven.In 1949 verscheen het eerste deel van 'Kick Wilstra', de voetbalheld, wiens naam een samenstelsel was van de namen van de bekende voetballers Kick Smit, Faas Wilkes en Abe Lenstra. Deze strip werd gepubliceerd in het boek 'Het Nieuwe Avonturenboek van Ketelbinkie en zijn vrienden'.
  Vanaf 1952 verscheen 'Kick Wilstra' in de Ketelbinkie Krant en in Robs Vrienden. Omdat de strip zo populair werd heeft 'Kick Wilstra' in diverse kranten gestaan. De krantenstrips van 'Kick Wilstra' zijn in 18 oblong deeltjes uitgegeven.Door de successen van het Nederlands elftal in de jaren '70 werd er vaak gevraagd om een vervolg op Kick Wilstra. Dit is er nooit gekomen, wel heeft Sprenger een strip gemaakt over Piet Keizer. Deze strip werd gepubliceerd in Het Parool en in Grundig boekjes. De laatste jaren van zijn werkzame leven was Sprenger in dienst bij vliegtuigfabrikant Fokker waar men nog menigmaal een beroep deed op zijn tekentalent. Eind 1998 was er in Galerie Lambiek een prachtige overzichtstentoonstelling van het werk van Sprenger. Door de gigantische aandacht van radio TV en schrijvende pers, werd nog eens goed duidelijk hoe diep zijn figuren in de harten der Nederlanders zijn verankerd. In 1996 en 2003 verscheen bij uitgeverij Boumaar uit Zutphen een complete herdruk van Kick Wilstra In 2003 werd zijn werk ook erkend door het Stripschap, dat hem de Bulletje & Boonestaak-schaal toekende. Op 29 december 2005 overleed Henk Sprenger.
  (bericht overgenomen van Lambiek.net en uitgeverij Boumaar)

  21-10-2005: Strips ON Stage

  Strips ON Stage

  013, Melkweg, Burgerweeshuis, Groene Engel, Effenaar en Gigant presenteren in samenwerking met productiehuis ON:

  Strips ON Stage

  Dé spektakelshow met absurde, subtiele, droge, goede, flauwe en (in)correcte humor, door stokpoppen, limmericks, handpoppen én striptekenaars. In deze wervelende mengeling van poppenkast, strips, stand up theater, volstrekte lariekoek, en live striptekenen verdwijnt het onderscheid tussen poppen en personen, strips en werkelijkheid.

  De hardcore poppenkast van stripheldin en televisiester Eefje Wentelteefje vormt het theater voor Strips ON Stage. Hierin zijn striptekenaars Hanco Kolk (S1ngle), Steven Degryse (Lectrr), Kees de Boer (Max Laadvermogen), Jeroen de Leijer en Frans van der Meer (Eefje Wentelteefje) allemaal te gast bij de Ferry van de Zaande spektakelspelshow. Ferry van de Zaande, autochtoon proleet uit het zuiden des lands, weet in zijn personalityshow als geen ander de vinger op de zwerende plek te leggen en te gast zijn in zijn show is dan ook over eieren lopen.

  Toch zal Hanco Kolk zich presenteren als kunstenaar, Kees de Boer als ongekend talent en Lectrr als taalartiest. Gezamenlijk met Jeroen de Leijer zullen zij de diepste gedachten van het onwillige publiek lezen én tekenen, waarbij Ferry van de Zaande het geheel zal beoordelen met de criteria die alleen hij kent.
  Wie de winnaar van de Ferry van de Zaande Spektakelspelshow wordt staat natuurlijk bij voorbaat vast. Dat is het publiek, maar wat hebben zij gewonnen Ferry?

  Tourdata Strips ON Stage:
  16 december Gigant, Apeldoorn
  18 december Effenaar, Eindhoven
  27 december Burgerweeshuis, Deventer
  28 december Melkweg, Amsterdam
  29 december 013, Tilburg
  30 december Groene Engel, Oss

  Strips ON Stage is een productie van productiehuis Oost-Nederland (ON) en wordt mede gefinancierd door het FPPM.
  Productiehuis ON wordt financieel ondersteund door het Ministerie van OC&W, de provincies Overijssel en Gelderland en de gemeente Deventer.
  Meer informatie op www.ONinternet.nl


  21-10-2005: Een nieuwe start voor het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal

  Een nieuwe start voor het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal

  De internationale erkenning laat er geen twijfel over bestaan: het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal (BCB) is een uithangbord van onze cultuur. Jaarlijks wordt het stripmuseum bezocht door gemiddeld 250.000 bezoekers, waarvan meer dan de helft uit het buitenland komt. Reeds zestien jaar lang is het BCB gehuisvest in een prachtig gebouw dat ontworpen werd door Victor Horta (1906) en eigendom is van de Regie der Gebouwen van de Staat, dat ook de restauratiewerken bekostigd heeft.

  Het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal was aan de Regie een jaarlijkse huur van ongeveer 100.000 EUR verschuldigd, een bedrag dat deze kleine structuur die maar zwak gesubsidieerd werd bijna onmogelijk kon betalen. Zestien jaar lang werd, van legislatuur tot legislatuur, door het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal, de Regie der Gebouwen van de Staat en de bevoegde minister gezocht naar een sluitende oplossing voor dit probleem.

  Hoewel het BCB erg weinig gesubsidieerd werd door de verschillende overheden (in 2004 voor ongeveer 5% van het budget), heeft het voortdurend talrijke evenementen georganiseerd om het stripverhaal te promoten, zowel in binnen- als in buitenland: meer dan 120 tentoonstellingen binnen zijn muren en evenveel daarbuiten, een documentatiecentrum dat uniek is in de wereld, een waardevol educatief programma en ook talrijke samenwerkingen met voornamelijk de federale, Vlaamse, Franstalige, Brusselse en federale overheden (ontvangen van delegaties, evenementen, organiseren van wedstrijden, uitgeven van documenten, conferenties en advies in het buitenland, enz.)

  Met erg grote vreugde heeft het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal vernomen dat op vrijdag 14 oktober 2005, de Ministerraad besloten heeft om een ontwerp van koninklijk besluit ter ondertekening aan het Staatshoofd voor te leggen waarin een uitzonderlijke subsidie van 1 miljoen euro van de Nationale Loterij toegekend wordt aan het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal en zo een nieuwe impuls wordt gegeven aan zijn activiteiten.
  Bovendien werd overeengekomen dat Didier Reynders, Minister van Financiën, in overleg met de Regie der gebouwen, alle nodige maatregelen zal treffen om voor het verleden, af te zien van alle nog verschuldigde huur en voor de toekomst het gebouw gratis ter beschikking te stellen.

  Op het moment dat het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal volop de honderdste verjaardag van het oude grootwarenhuis Waucquez (31 maart 2006) aan het voorbereiden is, is het uitermate tevreden met deze erkenning van al zijn realisaties sinds de opening voor het publiek op 6 oktober 1989.

  Willem De Graeve
  Belgisch Centrum van het Beeldverhaal
  Pers en Public Relations
  Zandstraat 20
  1000 Brussel
  Tel. : +32/2 210 04 33
  Fax : +32/2 219 23 76


  13-10-2005: Nieuwe Haagse Harry's!!

  Nieuwe Haagse Harry's!!

  In oktober 1991 verscheen hij voor het eerst op het slagveld van de nederlandse samenleving, vastbesloten om de in het duister dolende maatschappij de weg te wijzen naar het licht aan het eind van de tramtunnel: Haagse Harry, een proleet met een missie. Zijn doel: De puinhopen van de onverschilligheid te herbestraten met de van oudsher bekende Haagse normen en waarden.
  Na enige tijd welverdiend in de luwte van de anonimiteit van de zijlijn te hebben doorgebracht is onze sympathieke tapijtnek weer helemaal terug. Dat hij al die tijd niet heeft stilgezeten kunt U lezen in: Haagse Harry 4 - Krèg Ut Zuâh!!. In dit album vindt U opnieuw achtenveertig geïllustreerde praktijkvoorbeelden over hoe men zich dient te gedragen tenneinde te komen tot een harmonieuze samenleving waarin men zich gebroederlijk buigt over levensvragen als: "Heppik wat vajje an?", "Ken mèn ut rotte?" en "Zallik jâh is voâh je komma schoppe, leilijke aahsmade?"

  Maar ook een "Haags matje" heeft wel eens een bad hair day.
  Zo'n dag dat hij, in zijn niet aflatende ijver het Haags evangelie er bij de heidenen in te rammen, struikelt over zijn ambities als een bejaarde over een losliggende stoeptegel. Zo'n dag dat Harry zegt: "Allemaal baggâh! Pleuâht mèn maah bë 't âhd vuil!".
  Er zijn echter fundamentalisten die menen dat elke scheet van de Grote Bierganger het waard is geroken te worden: De Verzamelaars. Voor hen verschijnt tegelijkertijd het album: "Haagse Harry 0 - Kompleit Baggâh!!", vol met strips die om één of andere reden (te gedateerd, te lokaal, te slecht) de officiele alba niet gehaald hebben.

  Na het enorme succes van de eerste drie Haagse Harry-stripalbums (samen goed voor 300.000+ verkochte exemplaren) verschijnt eindelijk het langverwachte vierde deel in zowel een softcover- als een hardcovereditie.
  Tegelijkertijd verschijnt voor de "hagtkoâh fens" het obscure nummer 0 uit de serie.

  Haagse Harry 4 - Krèg Ut Zuâh!! (48 pgs; € 7,50) en
  Haagse Harry 0 - Kompleit Baggâh!! (36 pgs; € 5,95)
  zijn vanaf 27 oktober verkrijgbaar bij kiosken, stripwinkels en boekhandels.
  Tevens verschijnt dan de vijfde druk van Haagse Harry 2 - Niet te wènag!!.

  Op 22 en 23 oktober zal Marnix Rueb signeren op de Stripdagen in Houten,
  op vrijdag 28 oktober vanaf 17.00 bij Stripwinkel Bul Super, Breestraat 18-22 in Delft,
  op zaterdag 29 oktober vanaf 14.00 uur in De Haagse Stripshop, Stille Veerkade 43 in Den Haag
  en op zondagmiddag 6 november vanaf 14.00 bij boekhandel Paagman, Frederik Hendriklaan 217 in Den Haag


  29-09-2005: Voormalig Suske en Wiske-tekenaar Marc Verhaegen maakt comeback met Senne en Sanne.

  Voormalig Suske en Wiske-tekenaar Marc Verhaegen maakt comeback met Senne en Sanne

  ANTWERPEN - Op 25 februari j.l. werd Marc Verhaegen ontslagen als tekenaar van Suske en Wiske. Verhaegen werkte sinds 1989 bij Studio Vandersteen en was sinds 2001 hoofdtekenaar van deze populaire stripreeks. Nu, ruim een half jaar later, gaat het weer beter met Verhaegen. Hij zit weer op de rails en kan hij nu alles geven voor zijn nieuwe liefdes: Senne en Sanne. Deze nieuwe stripreeks wordt momenteel voorgepubliceerd in Kidsweek en in oktober moet het eerste album verschijnen.

  “Het ontslag was een zware klap, zeker voor mijn kinderen”, vertelt Verhaegen. “We waren totaal niet voorbereid. Vooral de manier waarop was wrang. Ik moest direct mijn boeltje pakken en bijna tegelijkertijd werd het persbericht verstuurd. De nieuwe ploeg was al voorgesteld, terwijl ik nog niet eens thuis was. Het regende... Enkele uren later liep ik ontdaan en doelloos door een verlaten winkelstraat. Het gevoel dat ik toen had, die leegte, die verslagenheid en die machteloosheid... Dat zal ik nooit vergeten. Maar genoeg hierover. Op 31 januari 2006 zal er bij de rechtbank in Antwerpen een uitspraak komen over deze gang van zaken. Mijn vurigste wens na mijn ontslag was om meteen te worden bedolven onder een massa werk, zodanig dat ik niet de tijd had om te gaan piekeren. Gelukkig is dat ook gebeurd, want ik kon vrij snel aan de slag met Senne en Sanne”.

  Andere verhaallijn
  Met Senne en Sanne heeft Verhaegen kunnen doen wat hij van de erven Vandersteen niet met Suske en Wiske mocht doen: de jeugd via een stripverhaal de jodenhaat en alle andere verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog laten zien. “Dit verhaal heeft een totaal andere verhaallijn hoor”, reageert Verhaegen. “Het gaat in alle opzichten, zowel politiek als sociaal, veel verder dan het oorspronkelijke scenario. De historische gebeurtenissen in en rond Antwerpen, de aanslag op de synagoge in de Van den Nestlei, de diamantroof van de SS in de Hovenierstraat, de trip van Senne en Sanne naar de linkeroever, de overval op het twintigste treintransport van joden naar Auschwitz en nog veel meer… Het zijn allemaal elementen die niet in het verhaal voorkwamen wat ik voor Suske en Wiske schreef”.

  Kidsweek
  Senne en Sanne beleven hun eerste avontuur, getiteld Rebecca R., in de kinderkrant Kidsweek. Elke maand is er een deel van het stripverhaal bijgevoegd. Op 23 september verschijnt het vierde en laatste deel. Eind oktober zal het verhaal als compleet stripalbum verschijnen. Striptekenaar Jean-Marc van Tol (bekend van Fokke & Sukke) hoorde van Verhaegen’s plannen voor een nieuwe stripteeks. Hij ‘tipte’ Roland Pelle, uitgever van Kidsweek. Pelle raakte zo enthousiast over de ideeën voor dit nieuwe verhaal, dat hij Senne en Sanne onderbracht bij zijn krant. Verhaegen: “Het is belangrijk dat dit verhaal aan kinderen wordt verteld en dat zij de juiste input krijgen. Onlangs las ik nog een artikel over extreemrechtse jongerenbewegingen in Vlaanderen. Als je dat leest dan denk je ‘Waar is het onderwijs? Zijn er geen lessen moraal meer? Wat is er van de geschiedenislessen overgebleven? Of stoppen die allemaal bij Napoleon?’. Je kan geen mensen haten omdat ze er anders uit zien, andere gewoonten hebben of een andere religie hebben. Senne en Sanne's Rebecca R. begint ook met een pestscène. Via hun reis naar het verleden wordt vooral Senne zich bewust dat pesten niet kan. Sanne wist dat al, maar ja… vrouwen zijn ook slimmer hè”.

  Strip-, Game- en Filmbeurs Rijswijk
  Marc Verhaegen is aanstaand weekend 10 en 11 september aanwezig tijdens de Strip-, Game- en Filmbeurs in de Evenementenhal in Rijswijk. Het is Verhaegen’s eerste publieke optreden sinds zijn ontslag als Suske en Wiske-tekenaar. Daar zal hij voor een ieder die het maar wil een Senne of een Sanne tekenen. Tevens verschijnt er een speciale aquarel en worden de losse delen van Kidsweek verkocht. De Strip-, Game- en Filmbeurs is goed voor ruim 4500m² en bevat 180 stands. Behalve Verhaegen zullen er meer striptekenaars aanwezig zijn, waaronder Willy Linthout (Urbanus), Gürsel (Rooie Oortjes), Hanco Kolk (Gilles de Geus), Robert van der Kroft (Sjors & Sjimmie) en Martin Lodewijk (Agent 327). Meer informatie over deze beurs is te vinden op www.stripbeurs.com.


  27-07-2005: Marten Toonder overleden.

  Marten Toonder overleden

  Vandaag 27 juli 2005 is Marten Toonder op 93 jarige leeftijd overleden. Marten was zonder meer de grootste verhalen verteller en daarbij een begenadigd tekenaar die Nederland gekend heeft.
  Naast dat hij geestelijk vader was van Tom Poes en, vanaf het derde verhaal, Heer Ollie B. Bommel, was hij ook de geestelijk vader van Kappie, Panda en Koning Hollewijn.
  Heel veel tekenaars zijn ooit begonnen en opgeleid in de Toonder Studio's.
  Nu nog wordt Tom Poes uit het weekblad Donald Duck heruitgegeven.
  http://www.toondertijd.nl/html/artisten/

  11-07-2005: Pol Deliége overleden.

  Pol Deliége overleden

  Wederom is ons een tekenaar en scenarist ontvallen.
  Pol Deliége is op 74e jarige leefftijd overleden.
  Pol was het meest bekend door zijn strip Jaap. Jaap was een van de strips die als ministrip in de Robbedoes van de jaren 70 gedrukt werd.
  Later zijn er ook albums verschene. Als tekenaar en scenarist heeft Pol ook De Krobbels tot leven geroepen.
  Als scenarist was hij ook verbonden aan de strip Snoesje van Raymond Macherot.
  Het bericht van het overlijden van Pol stond gisteren op de teletekst van de VRT.

  30-04-2005: Stripmakers veroveren het poppodium.

  Stripmakers veroveren het poppodium

  Deventer, april 2005
  Striphelden Sigmund, Lectrr en S1ngle zijn weer terug op het podium

  Eind 2004 stonden de drie populaire striptekenaars: Peter de Wit (Sigmund/Volkskrant), Hanco Kolk (S1ngle/AD) en de Belg Steven Degryse (Lectrr/Veronicagids) ondersteund door striptekenaar/presentator Kees de Boer al op het podium met een eigen oudejaarsconference. De geur van bier en rook is de tekenaars zo goed bevallen dat ze terug zijn met een aangepaste zomer Cartoonference show.

  Het idee van de Cartoonference is ontstaan toen poppodium het Burgerweeshuis op zoek was naar een andere invulling van het jaarlijkse humorfestival eind december in Deventer. In 2001 en 2002 heeft striptekenaar Jean Marc van Tol (Fokke & Sukke) aan de hand van zijn strips het jaar besproken. Deze twee avonden waren zo succesvol dat het Burgerweeshuis heeft besloten om samen met vier andere poppodia (013, Melkweg, Groene Engel en de Gigant) hiervan een nieuwe versie, de Cartoonference, op te zetten. Na het succes eind 2004 is er eigenlijk direct besloten om een vervolg aan de Cartoonference te geven. De oude show is aangepast en nu meer gericht op de zomer die komen gaat.

  In de Cartoonference spelen Peter de Wit (Sigmund & S1ngle), Hanco Kolk (S1ngle & de Wondertekenaar) en de Belg Steven Degryse (Lectrr) de hoofdrol. In een ware striprevue komen Sigmund (gespeeld door Peter de Wit) en zijn patiënten(gespeeld door Bram van Oers en Zdenly Anton) op hilarische wijze tot leven. Steven Degryse neemt de hele wereld op de hak met behulp van zijn strip Lectrr. Hanco Kolk laat aan de hand van zijn strip S1ngle zien wat de dilemma's van een striptekenaar zijn en maakt samen met Kees de Boer in de 'De Wondertekenaar' het publiek zelf de striptekenaar. Zeker is dat er in deze striprevue in anderhalf uur honderden stripgrappen naar je hoofd worden gesmeten.Verder zullen er veel meer stripverrassingen, zoals zingende striptekenaars, langs komen. Na afloop is er de gelegenheid om stripboeken te laten signeren.

  De Cartoonference is vanaf 11 mei te bezoeken op de volgende data:
  ON Tour:
  11-05-2005 Hedon, Zwolle
  02-06-2005 Paard van Troje, Den Haag
  03-06-2005 't Beest, Goes
  05-06-2005 Bibelot, Dordrecht
  10-06-2005 Iduna, Drachten
  16-06-2005 Mezz, Breda
  12-08-2005 SonsbeekTheaterAvenue, Arnhem

  De Cartoonference wordt mede mogelijk gemaakt door het FPPM.
  Productiehuis Oost-Nederland wordt financieel ondersteund door de provincies Overijssel en Gelderland en de gemeente Deventer. Voor meer informatie: www.ONinternet.nl


  25-04-2005: Unieke voor- én achterpagina Het Parool.

  Unieke voor- én achterpagina Het Parool.

  Het Parool kent komende zaterdag, Koninginnedag, 30 april, een uniek voor- én achterpagina.
  Over de gehele breedte worden die pagina's die dag gevuld door een (strip)tekening van de hand van Gerrit de Jager, Erik Varekamp en Wilma Leenders. Het laat, in full colour, de Dam enomgeving zien tijdens Koninginnedag.
  Het idee hadden Gerrit en ik al zo'n twee jaar geleden, maar op de een of andere manier kwam het er niet van. Nu doen we het, mede ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van koningin Beatrix. En het tabloidformaat van onze krant helpt daar enorm bij. Volgens ons wordt het een collectors item.

  Erik van Gruijthuijsen
  hoofdredacteur Het Parool


  29-03-2005: 'Suske en Wiske' vanaf mei nieuwe strip in Troskompas.

  'Suske en Wiske' vanaf mei nieuwe strip in Troskompas

  'Suske en Wiske' wordt de nieuwe strip in TrosKompas. De avonturen van Suske en Wiske, tante Sidonia, Lambik, Jerom en professor Barabas zullen vanaf begin mei wekelijks te volgen zijn in het omroepblad, zo hebben Standaard Uitgeverij, die de strip uitgeeft, en TrosKompas afgesproken.

  "TrosKompas is een omroepgids die zich richt op het gehele gezin. 'Suske en Wiske', die dit jaar hun 60e verjaardag vieren, is verreweg het meest verkochte stripboek in Nederland en slaat aan bij jong en oud. De strip past dus perfect bij de lezers van TrosKompas. We zijn dan ook ongelooflijk blij dat we 'Suske en Wiske' en alle andere overbekende stripfiguren bij de Grootste Familie van Nederland mogen verwelkomen. Naast het voorpubliceren van gloednieuwe spannende verhalen, zullen we ook regelmatig op andere manieren 'Suske en Wiske' in TrosKompas belichten, bijvoorbeeld door middel van speciale kortingsacties op stripboeken, prijsvragen etc.", aldus hoofdredacteur Edger Hamer van TrosKompas.

  De verhalen van 'Suske en Wiske' die vanaf TrosKompas 19 (7-13 mei) zullen worden gepubliceerd, zijn niet eerder in stripboekvorm verschenen. Er wordt gestart met de exclusieve voorpublicatie van 'Het Mopperende Masker', dat speciaal voor de 60e verjaardag van 'Suske en Wiske' is geschreven en getekend is door de nieuwe tekenaars van 'Suske en Wiske'. Het verhaal zal worden opgenomen in het Huldeboek 60 dat in oktober verschijnt.

  'Suske en Wiske' ontstond vlak na de Tweede Wereldoorlog. In het eerste album vertolken Rikki en Wiske de hoofdrol. Daarna vervangt Willy Vandersteen Rikki door Suske en het beroemdste stripduo van de lage landen was geboren! Het levenswerk van Willy Vandersteen werd eerst door Paul Geerts en vervolgens door Marc Verhaegen voortgezet en wordt nu door het tekenteam onder leiding van Luc Morjaeu en het scenarioteam onder leiding van Peter Van Gucht gemaakt.

  Met de komst van 'Suske en Wiske' neemt TrosKompas na acht jaar afscheid van de strip 'Gemengd Dubbel' van Gerard Leever en Jan van Die.


  19-01-2005: Striptekenaar Fred Julsing overleden.

  Striptekenaar Fred Julsing overleden


  RIJSWIJK (ANP) 17 januari 2005, 14:23:22 - Striptekenaar Fred Julsing is zaterdag op 62-jarige leeftijd overleden in Californië, waar hij woonde. Dat heeft het Stripschap meegedeeld. Al heel jong won Julsing (geboren op 12 maart 1942 in Den Haag) de Haagse Jacob Marisprijs voor grafiek.
  Het striptekenen leerde hij vooral bij de Toonder Studio's, waar hij het schopte tot Marten Toonder's assistent bij de productie van de Bommelstrips.
  Zelf maakte hij later strips als 'Wellington Wish', 'De Broertjes Samovarof & Co', 'Witte's Dagboek', 'Ukkie' en 'Tuimel en Ich'. Hij publiceerde in bladen als Pep, Baberiba en Margriet.
  Op 21 december 1992 was hij één van de passagiers die de vliegtuigramp bij Faro in Portugal overleefde. Kort na die ramp besloot hij 'opnieuw' te willen beginnen en verhuisde naar Amerika.

  Fred Julsing fansite - Vandaag bereikte ons het droevige bericht dat Fred Julsing 15 januari 2005 is overleden.
  Fred had nog heel veel plannen en was met van alles en nog wat bezig op allerlei gebied. Helaas heeft hij niet de tijd gekregen om alles te voltooien. We kunnen gelukkig nog genieten van al het fantastische werk dat hij heeft nagelaten.
  Bron is de Fred Julsing fansite te bereiken via: www.vilmar.freeler.nl
  Op deze site is ook een condoleance register geopend.


  09-01-2005: Will Eisner overleden.

  Will Eisner overleden

  Eén van de grootste Amerikaanse stripmakers is niet meer: Will Eisner overleed op 3 januari aan de complicaties van een by-pass operatie.
  Eisner (1917-2005) was niet alleen de tekenaar van de meest onhandige superheld aller tijden (The Spirit), maar ook de bedenker van de term 'graphic novel'. Hij bedacht die term in 1978 om zijn strip A contract with God te slijten aan een literaire uitgever. Het bittere toeval wil dat er net een Nederlandstalige heruitgave van dit boek op de markt is verschenen. Voor meer informatie voor de fans: http://willeisner.tripod.com/
  (Bron: Jeroen Mirck - Comic Base)

  27-10-2004: Stripschrift Online vernieuwd.

  Stripschrift Online vernieuwd

  23 oktober 2004 - Het Stripschrift Online is een nieuw initiatief van de mensen achter het overbekende stripinformatieblad.
  Op deze site kan je een duik nemen in ons rijk gevulde archief, dat wekelijks zal worden aangevuld. Ook volgen we constant de actualiteit en zullen we de bezoeker meteen deelgenoot maken van 'heet nieuws' dat niet kan wachten op publicatie in het tijdschrift. Verder zijn er natuurlijk veel boekbesprekingen, is er de agenda met een overzicht van exposities en evenementen en hebben we een forum (arena) waar je met redactie en medewerkers van gedachten kunt wisselen over de inhoud van het blad. Via onze webwinkel kunnen wellicht gaten in verzamelingen worden gedicht, maar kan ook een (proef-)abonnement worden besteld. Kortom: voor elk wat wils!

  03-10-2004: De Bulletje en Boonestaak Schaal 2004.

  De Bulletje en Boonestaak Schaal 2004

  De Bulletje en Boonestaak Schaal 2004 gaat naar de volgende striptekenaars die aan de wieg hebben gestaan van het Nederlandse beeldverhaal:
  Nico van Dam (Nijmegen, 22 augustus 1923) is één van de tekenaars van de Haarlemse Spaarnestad tekenstudio van Frans Piët. Naast een enorme hoeveelheid illustraties voor de bladen van Uitgeverij Spaarnestad, waaronder een reeks voorplaten die dit jaar in boekvorm is verschenen, heeft Nico ook een aantal strips getekend voor het stripweekblad voor meisjes Tina, maar zijn bekendste strip is Woep en Wap, die hij bijna tien jaar lang samen met Bert Bus maakte voor het vrouwenblad Rosita. Nico heeft daarnaast illustraties gemaakt voor hij populair wetenschappelijke jeugdblad Kijk, voor het stripweekblad Eppo en voor de tweede albumreeks van de populaire strip Trigië.

  Bert Bus (Santpoort, 19 juli 1931) is eveneens één van de tekenaars van de Spaarnestad tekenstudio van Frans Piët. Hoewel ook hij veel illustraties heeft gemaakt voor de bladen van Uitgeverij Spaarnestad, heeft hij zich daarnaast vooral ontwikkeld als één van de pioniers van de Nederlandse sf-strip met strips als Olaf Noord, Cliff Rendall en Lance Barton, die alle in het stripweekblad Sjors zijn verschenen. Voor Sjors maakte hij ook historische strips en humoristische avonturen. Met Nico van Dam maakte hij bijna tien jaar lang de strip Woep en Wap voor het vrouwenblad Rosita en net als Nico heeft hij ook strips getekend voor Tina. Bert is ook bekend door de avonturen van Archie, de man van staal, die hij heeft gemaakt voor Sjors. Voor Eppo heeft Bert de sf-strips Stef Ardoba en Russ Bender en de historische strip Malorix gemaakt. Daarnaast tekende hij illustraties voor Kijk, Eppo en voor de albums van Trigië.

  Harry Balm (Haarlem, 13 januari 1940) heeft net als Nico en Bert gewerkt op de tekenstudio van Frans Piët en talloze illustraties gemaakt voor de bladen van Uitgeverij Spaarnestad. Voor Sjors maakte hij een hele serie korte realistisch getekende historische strips. Vanaf 1969 was Harry als vormgever verbonden aan de redactie van het vrolijk weekblad Donald Duck, waar hij tot zijn pensioen heeft gewerkt. In die periode heeft hij een opmerkelijk oeuvre opgebouwd, bestaande uit de illustraties voor een groot aantal tekstverhalen en de schilderijen die hij heeft gemaakt voor de serie Galerie der Groten. In de jaren zeventig heeft Harry ook magisch realistische verhalen gemaakt voor de stripbladen De Vrije Balloen en Essef.

  De Bulletje en Boonestaak Schaal wordt uitgereikt in samenwerking met de Bulletje en Boonestaak Club. De Bulletje en Boonestaak Schaal 2004 zal op 23 oktober aan Bert Bus worden overhandigd.


  30-09-2004: Mark Retera wint Stripschapsprijs 2004.

  Mark Retera wint Stripschapsprijs 2004.

  De Stripsschapprijs 2004 is toegekend aan Mark Retera.
  Hoewel het gebruikelijk is dat de winnaar van de Stripschapprijs tijdens de jaarlijkse Stripdagen in het zonnetje wordt gezet, is dat gisterenavond in het programma Vara Laat al gebeurd met Mark Retera. Vanwege een reeds geplande vakantie kan de winnaar dit jaar niet bij de uitreiking aanwezig zijn, en is daarom besloten om de prijs alvast uit te reiken.
  Het winnen van de Stripsschapprijs 2004 werd gisteren tijdens het programma bekend gemaakt aan een verraste Mark Retera door Jean-Marc van Tol, één van de prijswinnaars van vorig jaar. De prijs is aan Mark uitgereikt door Ger Apeldoorn.
  Mark Retera heeft vooral bekendheid gekregen door zijn strip Dirk-Jan die onder andere wekelijks is te lezen in Veronica Magazine.
  Stripschap

  29-09-2004: Bob Evers is terug.

  Bob Evers is terug

  Zelhem, 29 oktober 2004
  Nieuwe strip brengt ultiem woensdagmiddag gevoel boven
  Kent u ze nog? De vrienden van de woensdagmiddag? Die dikke jongen met rood haar, en die dunne zuinige? En dan die Amerikaanse knul. Precies! Bob Evers en zijn vrienden Arie en Jan! Ze zijn terug!

  Met een feestelijke bijeenkomst en signeersessie in ‘De Boekenhalte’ in Zwolle wordt op 16 oktober 2004 de strip 'Kabaal om een varkensleren koffer' gepresenteerd. Dit is het eerste album uit een reeks stripbewerkingen van de beroemde Bob Evers-reeks van Willy van der Heide uit de vijftiger en zestiger jaren van de twintigste eeuw, inmiddels klassiek maar nog altijd zeer populair. Ook voor het moderne medium strip lenen de verhalen zich uitstekend, zoals wel gebleken is uit de enthousiaste reacties van de lezers van het Algemeen Dagblad, dat de Bob Evers-strip voorpubliceert.

  Scenarioschrijver Frank Jonker en tekenaar Hans van Oudenaarden blijven in hun strip dicht bij de originele verhalen van Van der Heide. Verhaal, sfeer van de strip, taalgebruik en de frisse zonnige tekenstijl roepen het ultieme woensdagmiddaggevoel op.

  In 'Kabaal om een varkensleren koffer' krijgen de vrienden Arie Roos en Jan Prins tijdens een wandelvakantie het aanbod met een klusje wat geld te verdienen. Ze moeten een varkensleren koffer afleveren bij ene Buikmans in het Scheveningse Pension Zeerust, maar voor ze de koffer kunnen overhandigen worden ze overvallen door een onbekende man in een groen pak, die er met de koffer vandoor gaat. Omdat de politie geen woord van hun verhaal gelooft, gaan Arie en Jan zelf op pad om het raadsel rond de varkensleren koffer op te lossen. Ze krijgen te maken met autodieven, hazewind- en andere honden, nachtelijke achtervolgingen, een heuse zeeslag in de omgeving van Giethoorn en vooral... met Buikmans!

  Verkrijgbaarheid
  'Kabaal om een varkensleren koffer' verschijnt met een slappe kaft (7,50 euro) en een harde kaft (14,95 euro) en is verkrijgbaar in stripspeciaalzaken en in de boekhandels van Bruna en Ako.

  Feestelijke presentatie
  Tijdens de feestelijke bijeenkomst ontvangt mevrouw Marie-José van den Hout, zuster van Willy van der Heide, het eerste exemplaar van deel 1 van de stripreeks.

  Vanaf 13.00 uur zijn scenarioschrijver Frank Jonker en tekenaar Hans van Oudenaarden aanwezig om de albums te signeren. Voor deze gelegenheid is in samenwerking met de Boekenhalte door Arboris een beperkt aantal speciale boeken gemaakt!!

  Meer informatie over:
  Marie-José van den Hout: www.gelukkig-gisteren.nl
  De Boekenhalte: www.boekenhalte.nl
  Bob Evers: www.bobevers.nl


  12-09-2004: Frank Thomas overleden.

  Frank Thomas overleden.

  Animator Frank Thomas, one of the "nine old men" behind Disney's legendary launch into animation in the 1930s, died Wednesday at his home in California; he was 92. The studio released a statement on Thursday confirming Thomas' passing, stating that he had been in declining health the past few months following a brain hemorrhage. One of the animators on such classics as Snow White and Seven Dwarfs, Pinocchio, and Bambi, Thomas joined Disney in 1934 just as the studio was beginning production on Snow White, its first full-length animated film. Known primarily for crafting emotional scenes, Thomas was the man who created the spaghetti dinner scene in Lady and the Tramp, the ice-skating sequence in Bambi, and Pinocchio's birdcage incarceration by the evil Stromboli, as well as the "I Got No Strings" number from the same movie. Other famed and celebrated creations included the wicked stepmother in Cinderella, the Queen of Hearts in Alice in Wonderland, Captain Hook from Peter Pan, and the wary Ichabod Crane of The Legend of Sleepy Hollow. Thomas met his fellow "old man," Ollie Johnston, at Stanford University, and the friendship between the two was chronicled in the 1995 documentary Frank and Ollie, written and directed by Thomas' son Theodore Thomas. The animator retired in 1978 and went on to write several influential books on animation. Thomas is survived by his wife of 58 years, Jeannette, and their four children.

  30-08-2004: Strip: Princess en Ponyhaar.

  Strip: Princess en Ponyhaar

  Klik voor een grotere afbeelding Klik voor een grotere afbeelding De strip is bedacht door Hanna Riemens en de illustraties zijn gemaakt door Vanessa Eman.
  In juni 2003 kreeg Hanna het idee om al haar grapjes in een stripboek uit te brengen. Aangezien tekenen niet tot haar talenten behoorde besloot zij om o.a. via internet op zoek te gaan naar een tekenaar/es en zo hebben Vanessa Eman en zij elkaar leren kennen. Na veel overleg en diverse schetsfases kwamen de namen Ponyhaar en Princess al snel naar voren. De karakters zijn voortgekomen uit Hanna's eigen relatie met haar man Harry, die zij Ponyhaar noemt.
  Ponyhaar is een traditionele man doch erg verstrooid en ietswat slordig, Princess is erg modern en ijdel, toch weten beiden altijd weer een brug naar elkaar te slaan door hun liefde voor elkaar. Ze nemen elkaar zoals ze nu eenmaal zijn met de nodige plus- en minpunten. Ze zijn allebei ad rem evenals hun hondje Lotty die zo nu en dan ook flink sarcastisch uit de hoek kan komen.
  Doordat zowel Vanessa als Hanna beiden een indische achtergrond hebben komt het multiculturele aspect ook ter sprake in de strip, zonder dat we direct belerend willen zijn.
  We hebben nu een klein introductieboekje gemaakt om onder de aandacht te brengen bij uitgeverijen en andere belangstellenden.
  Reeds is er ook een vrolijk lied gemaakt wat ingezongen is door Princess.
  Het lied van Ponyhaar en Princess is ook te koop op cd voor 2 euro per cd.
  Ook t-shirts met de avonturen van Princess en Ponyhaar erop zijn te koop voor 12,50 per stuk.
  Voor vragen over de strip/teksten/cd's/t-shirts kunnen de mensen contact opnemen met hannariemens@hetnet.nl of bellen op 06-51226389.

  04-08-2004: François Craenhals overleden.

  François Craenhals overleden.

  De Brusselse striptekenaar François Craenhals is maandag op 78-jarige leeftijd overleden.
  In 1952 kwam hij bij het weekblad "Kuifje" met de strip "Het eigenaardige geval van Mr. Van Meylbeeke en De Petroleumkoorts". Hij illustreert in 1964 het kinderboek "De 4 helden" van Georges Chaulet, dat boekwerkte hij later om tot een stripreeks. Van "De 4 helden" zijn in nederland 23 albums en in het frans 31 albums verschenen.
  Ook van hem is "Avontuur in Sarejevo" een avontuur van Delta. Daarna begon hij de serie "Pom en Teddy". Een van zijn meest succesvolle series is "De koene ridder" daarvan zijn bij Casterman 20 albums verschenen en bij Paul Rijperman 5 albums. Vooral in deze serie is goed te zien wat voor uitzonderlijk tekenaar François Craenhals was.
  Craenhals gaf ook striptekenles en illustreerde wetenschappelijke uitgaven bij uitgeverij Casterman.

  24-06-2004: Boerke in Frankrijk / Dickie en France!

  Boerke in Frankrijk / Dickie en France!

  Voor wie verleden week het berichtje in De Standaard, De Morgen gemist heeft en nog onwetend is :
  Le Monde publiceert in juli en augustus 8 weken na elkaar een aflevering van Boerke. (In Frankrijk krijgt Boerke de naam Dickie)

  Voor het radioprogramma De Nieuwe Wereld was dit een goede aanleiding om Pieter vandaag te interviewen.
  Het interview kan men (terug) beluisteren op de site van de VRT www.radio1.be (2de deel van het programma)


  15-06-2004: Nieuw album en tekenfilm van Asterix.

  Nieuw album en tekenfilm van Asterix

  BERLIJN (ANP) - Een nieuw stripverhaal van Asterix komt volgend jaar uit, gevolgd door een tekenfilm in 2006. Dat heeft tekenaar en schrijver Albert Uderzo aan de Berliner Zeitung laten weten in een interview dat dinsdag is gepubliceerd.
  Uderzo wil nog niet zeggen waar het nieuwe avontuur over gaat, maar hij maakte duidelijk dat hij met een groep Denen aan het verhaal werkt. Het laatste album, Latraviata, kwam drie jaar geleden op de markt. Het was nummer 31. Het eerste album verscheen in 1959.
  Uderzo, die aanvankelijk alleen de plaatjes tekende, verzorgt sinds de dood van schrijver Renée Goscinny ook de teksten. Veel stripliefhebbers vinden de Asterixboeken sindsdien minder leuk geworden.

  11-06-2004: Karel Biddeloo overleden.

  Karel Biddeloo overleden

  Urssla Lundmark, de familie Biddeloo, Standaard Uitgeverij en de erven Vandersteen melden u met droefheid het overlijden van Karel Biddeloo. Hij overleed na een slepende ziekte te Gooreind op maandag 7 juni 2004.

  Karel Biddeloo werd geboren op 17 augustus 1943 te Wuustwezel. Hij werkte als reclametekenaar voordat hij in 1967 terechtkwam bij Studio Vandersteen. Daar zette hij eerst de westernseries Bessy en Karl May en de avonturenserie Biggles in inkt. Daarna werkte hij mee aan de realistische serie Safari en kreeg hij ook meer en meer de stripreeks De Rode Ridder naar zich toegeschoven.

  Vanaf album 44, De huurlingen, leverde Karel zowel de tekst als de tekeningen voor De Rode Ridder. Dit betekende de start van een nieuwe wending in de tot dan toe vrij klassieke ridderserie. In de handen van Biddeloo evolueerde de reeks van een klassieke ridderstrip naar wat in de romanliteratuur sword and sorcery heet, mét fantasy- en sciencefictionelementen.

  Eind 2003 vierde Karel Biddeloo nog het 200ste De Rode Ridder-album Oude vijanden in Sluis. Hij is tot op het einde blijven tekenen. 'Dat is wat ik graag doe', zei hij daarover zelf. Zijn laatste vier albums zullen postuum verschijnen.

  We zullen ons Karel blijven herinneren als een gedreven striptekenaar, een enthousiast verteller, maar bovenal als een zeer beminnelijk en bescheiden man.


  11-06-2004: Tekenaar van Rode Ridder overleden.

  Tekenaar van Rode Ridder overleden

  BRUSSEL (ANP) - Karel Biddeloo, geestelijk vader van de strip De Rode Ridder, is maandagavond in een ziekenhuis overleden. De zestigjarige Belgische tekenaar leed al geruime tijd aan een agressieve kanker, aldus zijn familie dinsdag.
  Biddeloo nam de reeks van De Rode Ridder over vanaf album 44. Standaard Uitgeverij gaf recent album 202 uit. De uitgeverij reageerde dinsdag onthutst op de dood van de tekenaar en weet nog niet hoe het nu verder moet met de reeks

  05-03-2004: Turnhoutse Stripgidsdagen sterven stille dood.

  Turnhoutse Stripgidsdagen sterven stille dood

  TURNHOUT -- Patrick Van Gompel en Ad Hendrickx van de Bronzen Adhemar Stichting zetten een punt achter de organisatie van De Stripgidsdagen in Turnhout.
  Het tweejaarlijkse stripfestival van Turnhout bestond sinds 1977 en was het oudste stripfestival van België. Hoogtepunt was de uitreiking van de Bronzen Adhemar. Die prijs is vorig jaar, toen de Nederlandse tekenaar Dick Matena hem in de wacht sleepte, officieel de Vlaamse Cultuurprijs voor Strip geworden. Hij blijft dus bestaan.
  Vorig jaar kwamen zo'n 16.500 stripfanaten een kijkje nemen op het stripfestival. Gebrek aan succes is dus niet de reden waarom het festival verdwijnt. Om het stripfestival op een gelijkaardige of betere manier te organiseren, moest er van een vereniging van vrijwilligers een professionele organisatie gemaakt worden. Daar is in het verleden de energie niet voor gevonden en daarvoor heeft eigenlijk ook niemand op tijd de goede impulsen gegeven.
  27/02/2004 - belga -

  29-01-2004: Uitgebreid vraaggesprek met striptekenares Barbara Stok op Kink FM.

  Uitgebreid vraaggesprek met striptekenares Barbara Stok op Kink FM

  Hilversum, 29 januari 2003
  Barbara Stok, een van de eerste Nederlandse striptekenaars die autobiografische strips maakt, is zondagmiddag 1 februari te gast in Oeverloos, de wekelijkse talkshow van Kink FM. Presentator Leon Verdonschot zal haar twee uur lang interviewen. Het interview wordt afgewisseld met muziek uit Stoks platenkast.

  Aanleiding tot het gesprek is Je geld of je leven, het nieuwste boek van Stok. Hierin vertelt Stok in stripvorm over haar baan als journalist en fotograaf. Het is een stripverhaal op romanlengte voor iedereen die wel eens genoeg heeft van zijn werk.

  Verdonschot praat met Stok over haar boeken, van het debuut Barbaraal (in 1999 door het Stripschap genomineerd voor Beste Stripboek van dat jaar) tot Je Geld of je Leven, over haar wisselende ervaringen op het podium, de relatie met haar woonplaats Groningen en haar roerige bestaan.

  In Oeverloos ontvangt Nieuwe Revu-verslaggever Leon Verdonschot wekelijks een gast uit de popmuziek, politiek, literatuur of het cabaret. Het programma wordt live uitgezonden vanuit de Kink FM-studio in Hilversum, van 12 tot 14 uur.
  Kink FM zendt 24 uur per dag alternatieve popmuziek uit.
  De zender is in heel Nederland via de kabel, internet en satelliet (digitaal) te beluisteren. Check http://www.kinkfm.com voor kabelfrequenties of bel 0900-3001900.


  26-01-2004: Mad-tekenaar George Woodbridge overleden.

  Mad-tekenaar George Woodbridge overleden

  UTRECHT - 22/01/04 George Woodbridge, tekenaar van het satirische tijdschrift Mad, is dinsdag op 73-jarige leeftijd overleden aan emfyseem.
  Zijn vrouw Deborah heeft dat donderdag bekendgemaakt.

  De tekeningen van Woodbridge stonden bijna vijftig jaar lang in zowat elk nummer van Mad dat sinds 1957 verscheen.

  Woodbridge was geobsedeerd door details. Als wij hem een stuk over de Eerste Wereldoorlog gaven, tekende hij precies het geweer en de koppelriem die toen werden gebruikt, zei Mad-redacteur John Ficarra. Naast Mad illustreerde Woodbridge militair-historische boekwerken, waaronder het driedelige American Military Equipage, 1851-1872.

  Bron: Tiscali.


  21-01-2004: The making of Agent 327.

  The making of Agent 327

  Op 5 februari presenteert uitgeverij M met gepaste trots: The making of Agent 327

  Deze speciale uitgave is zowel biografie als bibliografie. De carrière van Martin Lodewijk als stripauteur en reclamemaker wordt afgezet tegen de historische werkelijkheid en de ontwikkeling van Agent 327, en beknopt in woord en uitgebreid in beeld doorlopen. Het is niet alleen de overstelpende hoeveelheid uniek beeldmateriaal - met onder meer het kortste en kleinste Agent 327-verhaal ooit vervaardigd - die deze uitgave zo uitzonderlijk bijzonder maakt. Daarnaast geeft Lodewijk op zijn onnavolgbare wijze persoonlijk commentaar op de gebeurtenissen, invloeden, ontmoetingen en strip- en reclameprojecten die voor zijn carrière van cruciaal belang waren.

  In de Tuschinski-zaal van Hotel New York te Rotterdam zal die dag om 14.00 uur door een zeer beroemde en eveneens zeer geheime gast het eerste exemplaar van The making of Agent 327 aan Martin Lodewijk worden overhandigd. U bent daarbij van harte welkom.

  Wij hopen u reeds om 13.15 uur aan de steiger van het hotel te ontmoeten alwaar wij Martin Lodewijk op gepaste en niet geheel onopgemerkte wijze zullen verwelkomen!

  Diezelfde middag zal Martin Lodewijk tussen 15.30 uur en 16.30 uur The making of Agent 327 signeren op de stripafdeling van boekhandel Donner te Rotterdam.
  Daarnaast zal Martin Lodewijk ook op 14 en 15 februari aanwezig zijn op de grote Stripbeurs van de Randstad!

  Bron: Strip 2000.


  16-01-2004: Komiek Urbanus eregast tijdens CartoonWorld Randstad.

  Komiek Urbanus eregast tijdens CartoonWorld Randstad

  RIJSWIJK - Vanaf 2004 organiseert de grootste striporganisatie van de Benelux, Strip2000 CartoonWorld. CartoonWorld biedt een totaal experience voor stripliefhebbers maar ook voor gezinnen en iedereen die Strips, animatie en vertier zoekt. Niemand minder dan de Vlaamse komiek Urbanus zal het vernieuwde CartoonWorld op 14 februari en 15 februari in de Darling Expo in Rijswijk op een typische Urbanus-manier openen.

  "In België en Frankrijk worden de strips erg gewaardeerd en gaan ze als zoete broodjes over de toonbank. Bij ons in Nederland is dat heel anders", vertelt Joël Philippo van Strip2000. "Natuurlijk kennen we allemaal de strips van Jan, Jans en de kinderen, Joop Klepzeiker en Fokke & Sukke, maar het fenomeen strip staat in Nederland nu eenmaal niet op zo'n voetstuk als bij onze zuiderburen. Om het stripverhaal in Nederland extra onder de aandacht te brengen, hebben we besloten om onze formule aan te passen. Voortaan organiseren we enkel spectaculaire evenementen waar de hele dag van alles te beleven zal zijn, voor ieder wat wils. Met alles op het gebied van strips, animatie, science fiction, bekende striptekenaars en een vleugje cabaret".

  De eerste CartoonWorld nieuwe stijl belooft volgens het programma in ieder geval erg bijzonder te worden. Urbanus zal het weekend van 14 en 15 februari centraal staan. En die keuze is niet zomaar genomen. "In 1983 verscheen namelijk voor het eerst een stripalbum rond Urbanus. De tekeningen weliswaar van Willy Linthout, maar het scenario werd bedacht door Urbanus zelf. Nu, twintig jaar later, zijn er 103 albums verschenen en is het een van de weinige Vlaamse strips die ook over de Nederlandse grens goed verkoopt. Reden voor een feestje dus!", aldus Philippo. "Urbanus en tekenaar Willy Linthout zijn het hele weekend aanwezig om hun strips, te koop in een speciaal ingericht Urbanus winkeltje, te voorzien van een leuke tekening. Voor de echte fans is er speciaal voor CartoonWorld een exclusieve Urbanus uitgave te koop in een oplage van slechts 65 exemplaren. En als klap op de vuurpijl is er een speciaal voor dit weekend en exclusief en eenmalig voor Nederland de tentoonstelling "100 albums Urbanus" te zien.

  Maar er valt nog veel meer te beleven. De liefhebbers van Strips, Comics, Disney, Science Fiction, Manga en nog veel meer kunnen terecht bij de vele kraampjes die de beurs rijk is. En loop dan gelijk door naar je favoriete striptekenaar, want er zullen tijdens CartoonWorld veel bekende stripauteurs aanwezig zijn om een leuke tekening te maken. Zo zijn onder andere aanwezig Gerrit de Jager (Familie Doorzon, Mik en Zusje), Hein de Kort (Pardon Lul, Piet & Riet), Marnix Rueb (Haagse Harry), Luc Cromheecke (Roboboy) Jesse van Muylwijck (De Rechter) en Martin Lodewijk (Agent 327). Voor de jongste stripfans is er de mogelijkheid om creatief aan de slag te gaan tijdens een aantal workshops, gegeven door TV Toys. Genoeg tekeningen verzameld? ga dan snel kijken bij een van de vier veilingen! En zijn de veilingen voorbij dan valt er nog van alles te beleven op een van de twee hoofdpodia!

  Voor meer informatie kun je terecht op www.strip2000.nl.

  CartoonWorld Randstad
  Zaterdag 14 en zondag 15 februari 2004
  Darling Expo
  Volmerlaan 12, Rijswijk
  10.00 - 17.00 uur
  Entree € 5.00, kinderen tot 12 jaar € 3.50


  12-01-2004: 10 euro munt Kuifje 75 jaar.
  10 euro munt 75 jaar Kuifje

  10 euro munt Kuifje 75 jaar

  Kuifje 75 jaar. 10 euro in proof komt begin februari.
  Uifgifte prijs Belgische Munt is 31,-
  Prijs 27,50. Bij 50 of meer 22,50
  zolang de voorraad strekt.

  Meer info bij:
  De Ruiter b.v.
  Industrieweg 13
  3286 BW Klaaswaal
  The Netherlands
  Tel. 0031 186 571366
  Fax 0031 186 571890
  mail@deruiterbv.nl
  Member of the official club of Dutch coindealers NVMH


  11-01-2004: Eddy Ryssack overleden.

  Eddy Ryssack overleden

  Striptekenaar Eddy Ryssack is donderdag na een langdurige ziekte op 75-jarige leeftijd overleden. Dat is uit goede bron vernomen. Ryssack tekende onder meer de stripreeks Brammetje Bram. Hij was de eerste directeur van het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal. Ryssack werd geboren in 1928 in Antwerpen. In 1958 ging hij aan de slag bij uitgeverij Dupuis als tekenaar. Later stond hij aan het hoofd van de afdeling animatiefilm van Dupuis. Onder zijn leiding zagen de eerste filmpjes over de smurfen het levenslicht.
  Na zijn periode bij Dupuis kwam hij met de serie Brammetje Bram. Een andere reeks is Opa. Ryssack werkte mee aan heel wat striptijdschriften zoals Robbedoes, Kuifje, Sjors en Sjimmie... Naast tekenaar was hij de oprichter van de Vlaamse Onafhankelijke Gilde van Stripauteurs. Hij was ook de eerste directeur van het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal.
  Bron is de gazet van Antwerpen.

  09-01-2004: Unieke Gazet van Antwerpen.

  Unieke Gazet van Antwerpen

  De Gazet van Antwerpen van 9 januari 2004 is een unieke uitgave, alle foto's zijn vervangen door tekeningen van Hergé dit i.v.m. de 75e verjaardag van Kuifje.

  01-01-2004: Don Lawrence overleden.

  Don Lawrence overleden

  Afgelopen maandag is Don Lawrence overleden aan de gevolgen van een longontsteking.
  Volgend jaar zal hij postuum worden geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.
  Don Lawrence is vooral bekend door zijn serie De opkomst en ondergang van het keizerrijk Trigië. Dit werd in Nederland gepubliceerd in Sjors. Toen in 1977 Sjors en pep samen overgingen in Eppo werd Don Lawrence gevraagd een nieuwe SF strip te ontwikkelen en dat werd Storm. Martin Lodewijk schreef voor deze serie het scenario. Vanaf die tijd werkt Don bijna uitsluitend voor de Nederlandse Uitgevrij Oberon die in 1990 overging in Big Balloon.
  Don Lawrence is 75 jaar geworden en ontving diverse prijzen waaronder in 1994 De Stripschapprijs.

  19-10-2003: AVRO documentaire: "De avonturen van Kuifje".

  AVRO documentaire: "De avonturen van Kuifje"

  Op zondag 21 september zendt de AVRO in Close Up de documentaire 'De Avonturen van Kuifje' uit. In de documentaire wordt het complexe leven van Hergé gereconstrueerd aan de hand van een geluidsopname uit 1971. Hergé die altijd zeer gesloten was en vrijwel nooit openhartig praatte over zijn leven en zijn werk, gaf in een veertienuurdurend interview zijn ziel bloot. Twintig jaar na zijn dood werd toestemming gegeven om het interview ongecensureerd te gebruiken. Voor het eerst krijgen we een goed beeld van de man achter Kuifje, van zijn conservatieve jeugd, zijn oorlogsverleden en zijn haatliefde verhouding met zijn belangrijkste stripfiguur.

  In de documentaire 'De Avonturen van Kuifje' wordt de wereld van de Belgische striptekenaar door middel van animaties tot leven gewekt. De geluidsopnames zijn met de computer geanimeerd zodat Hergé postuum zijn eigen verhaal vertelt. Verscheidene getuigen en experts, waaronder Hergés weduwe, spreken openhartig over het leven en werk van één van de meest invloedrijke striptekenaars ter wereld.

  De reporter Kuifje met de padvindersmentaliteit, zijn trouwe hond Bobby, de excentrieke professor Zonnebloem en de getormenteerde kapitein ‘duizend bommen en granaten’ Haddock zijn nauwelijks meer weg te denken uit de Europese beeldcultuur. In 24 boeken, die in meer dan 40 talen zijn vertaald, zijn de Avonturen van Kuifje een fascinerende blauwdruk van de Europese cultuur in de 20e eeuw. Hergés zogenaamde ‘klare lijn’ is nog altijd een inspiratiebron voor generaties striptekenaars van over de hele wereld.

  Hergé zelf was een zoekende en rusteloze ziel. Omdat hij tijdens de oorlog voor een door de Duitsers gecontroleerde krant had gewerkt, werd hij na de oorlog met de nek aangekeken. Hij ontwikkelde psychosomatische allergieën en verdween soms voor maanden achtereen uit zijn kantoor. Toen hij eindelijk in rustiger vaarwater terecht was gekomen werd hij verliefd op een 28 jaar jongere vrouw. Gedreven door schuldgevoelens ten aanzien van zijn echtgenote en achtervolgd door nachtmerries over sneeuw, stelde hij zich onder behandeling van een psychiater in Zurich. Deze gaf hem een grote uitdaging; korte metten maken met zijn ‘duivel van de puurheid’. Hergé ging op zoek naar zijn diepste emoties en angsten en wist die uiteindelijk vorm te geven in ‘Kuifje in Tibet’, één van de hoogtepunten uit de Kuifje-reeks.

  Bron: http://www.avrokunsttribune.nl/programmas/kuifje.asp


  19-10-2003: Stripprijs Gouden Kader voor Eric Heuvel.

  Stripprijs Gouden Kader voor Eric Heuvel

  ARNHEM - De grootste striporganisatie van de Benelux, Strip2000, reikt jaarlijks de stripprijs 'Het Gouden Kader' uit aan een bekende stripmaker. Dit jaar is de keus gevallen op Eric Heuvel, vanwege zijn stripalbum 'De Ontdekking', wat gerealiseerd is in samenwerking met onder andere de Anne Frank Stichting. Eerder wonnen Paul Geerts (Suske & Wiske) en Jan Kruis (Jan, Jans en de kinderen) het kunstwerkje.

  Eric Heuvel (1960) begon zijn carrière als douanebeambte, maar raakte al snel geïnspireerd door Kuifje tekenaar Hergé en koos voor het striptekenaarschap. In de jaren erna leverde hij heel veel strips af. Zo maakte Heuvel onder andere de strips January Jones, Bud Broadway, de stripversie van de tv-serie Toen Was Geluk Heel Gewoon en maakte hij veel reclamewerk. In maart van dit jaar verscheen het stripalbum De Ontdekking, een samenwerkingsproject van de Anne Frank Stichting en het Verzetsmuseum Friesland, die Heuvel benaderden om speciaal voor het onderwijs (en dan voornamelijk het VMBO) de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog in stripvorm te gieten. Via De Ontdekking kunnen leerlingen dan ook op een aantrekkelijke en laagdrempelige manier kennis maken met alles van wat er gebeurd is tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het resultaat mag er dan ook wezen. Het zestig pagina's tellende stripverhaal is uitermate boeiend voor jong én oud. Strip2000 vind het lovenswaardig dat de jeugd op deze manier over de geschiedenis leert en zal zondag 21 september tijdens het evenement 'CartoonWorld 2003' in de Rijnhal te Arnhem Het Gouden Kader uitreiken aan Eric Heuvel.
  Meer info: http://www.annefrank.nl/ontdekking/lessen.html


  20-07-2003: Hulp gevraagd bij opsporing gestolen strips.

  Hulp gevraagd bij opsporing gestolen strips

  Beste verzamelaars, er is nu een site one line met alle gegevens over de gestolen strips van Rudy Claessen (Ravels, België).
  Er staat ook een robotfoto (compositietekening red.) op van een van de vermoedelijke daders en een persoonsbeschrijving van de daders.
  http://www.gestolen-strips.tk/

  20-06-2003: De grote Pulp Deluxe wedstrijd.

  De grote Pulp Deluxe wedstrijd

  Deze maand is de publicatie van een nieuw kortverhaal van Mario Boon. In dit tekstloos verhaal wordt de menselijke natuur meedogenloos geprojecteerd. Het verhaal laat zich op verschillende manieren lezen door het gebrek aan tekst: de lezer moet er zijn eigen versie, zijn eigen interpretatie van de gebeurtenissen zoeken. In die zin is Untitled een interactieve persoonlijke strip. Wat is het verhaal achter het verhaal? Wat zijn de motieven van de personages, van waar komen ze? Allemaal vragen die de lezer voor zichzelf dient in te vullen. En wij bieden jullie de gelegenheid om deze motieven te delen.
  Schrijf het verhaal achter de tekeningen en win de originele pagina's van Untitled! Het beste verhaal zal worden gepubliceerd worden in de vorm van een herwerkte versie van Untitled met de winnende tekst. De schrijver van dit verhaal wint daarnaast nog 3 originele pagina's. Er worden ook 2 eervolle vermeldingen uitgereikt die elk 1 originele pagina winnen en wordt hun verhaal ook op de site gepubliceerd in tekstvorm. Hou er echter rekening mee dat je tekst kan geredigeerd worden om te passen in het stripverhaal. Laat je tekst daarom niet meer als 1000 woorden zijn. 500 is nog beter. Langere teksten worden daarom enkel in aanmerking genomen voor eervolle vermeldingen (wat je toch nog een originele pagina kan opleveren!)
  De uiterste inzenddatum is 4 juli 2003 en de winnaar(s) zullen op ten laatste op 15 juli verwittigd worden. Je scenario mag je doorsturen naar webmaster@pulpdeluxe.be. De uitreiking van de prijzen en de publicatie van het winnende verhaal zal daarna in een extra nieuwsbrief bekend gemaakt worden.
  Veel schrijfplezier!
  http://www.pulpdeluxe.be/

  15-04-2003: Papendrechtse vrouwen geven nieuw stripblad uit.

  Papendrechtse vrouwen geven nieuw stripblad uit

  foto (Henk van Veen): Herriët van der Waal (rechts) en Wietske Pietersma uit Papendrecht zijn de bedenksters van StripNieuws.

  'Strips zijn niet alleen voor kinderen'

  YOKO TSUNO, DE actie-vrouw van Roger Leloup en Wiske, het eigenzinnige meisje van Willy Vandersteen. Het zijn de persoonlijke vruwelijke striphelden van Wietske Pietersma en Herriët van der Waal uit Papendrecht, die samen een nieuw striptijdschrift uitgeven.

  PAPENDRECHT- Agent 327 en Olga Lawina zetten er flink de vaart in. De striphelden van de hand van Martin Lodewijk sieren de cover van het nulnummer van StripNieuws.

  Wietske Pietersma, die haar eigen ontwerp- en adviesbureau Genuï aan huis runt, is verantwoordelijk voor de opmaak. Herriët van der Waal is in haar eentje verantwoordelijk voor de administratie, de abonnementen en de advertentieverkoop. De beide Papendrechtse vrouwen kennen elkaar al langer, want ze wonen op een steenworp afstand van elkaar. "Tijdens een van onze ontmoetingen kwam het gesprek weer eens op strips", zegt Herriët. Zij en haar man Huib zijn echte stripliefhebbers. Als fanatieke verzamelaars belandden ze uiteindelijk zelf achter de verkooptafels op beurzen en sinds enige tijd hebben ze een stripwinkel aan huis. "Wietske vroeg zich af of er eigenlijk een magazine was voor stripverzamelaars. We zijn vervolgens her en der eens gaan informeren en zo is het balletje aan het rollen geslagen."

  De stripwereld kent diverse tijdschriften, maar het merendeel wordt gemaakt door vrijwilligers die zelf 'stripofiel' zijn. "Een commercieel, porfessioneel tijdschrift zoals wij in gedachten hadden, bleek er niet te zijn", zegt Wietske. "Daarom zijn we begonnen aan dat nulnummer. Niet overigens zonderr eerst ook een sop de adverteerdersmarkt rond te kijken. En daar bleek ook interesse te zijn."

  Over de formule hoefden ze niet al te lang na te denken. "StripNieuws wordt een blad dat fanatieke verzamelaars aanspreekt, maar ook de mensen die niet zoveel met stripverhalen op hebben. Strips zijn niet alleen voor kinderen. Er zijn talloze tekenaas die zich richten op een volwassen publiek", zegt Herriet.

  Het tijdschrift krijgt in elk geval een rubriek die vrijwel elke Nederlander zal aanspreken: wat is een bepaald stripboek waard?"Het is aardig om een taxateur zijn licht te laten schijnen op bijzondere uitgaven en unieke exemplaren. Mensen vinden het altijd leuk om te weten of ze iets van waarde in huis hebben". "En wat te denken van interviews met striptekenaars? Wie is de man of vrouw achter de strip." Martin Lodewijk, de geestelijk vader van Agent 327, onthult in het nulnummer in elk geval een nieuwtje. Agent 327 wordt er een van vlees en bloed, want er zijn serieuze plannen om zijn stripheld te verfilmen.

  Aan enthousiasme ontbreekt het Wietske en Herriët niet. Te meer omdat de reacties op het eerste exemplaar vooral positief zijn. Vrijwel dagelijks melden zich abonnees aan en adverteerders die eerst afwachtend waren, zijn na het zien van het blad over de streep. "En dan de reacties die we krijgen. mensen zijn toch verrast wanneer ze merken dat er twee vrouwen achter zitten. We doen het trouwens niet helemaal in ons eentje, want we werken nauw samen met Peter van der Heijden en Joël Philippo van Strip 2000, de organisator van de meeste stripbeurzen in Nederland. Zij zorgen voor de redactionel invulling. Als het aan ons ligt, gaat dat in de toekomst in samenspraak met onze abonnees. Niet dat we massale redactievergaderingen gaan houden, maar we willen wel gehoor geven aan hun wensen. Wanneer zij graag iets willen lezen over een specifieke strip of een nieuw talent, dan proberen we die wensen ook daadwerkelijk te vervullen."

  Het nulnummer van StripNieuws is gratis af te halen bij Stripwinkel Sjors op het Scheffersplein in Dordrecht. Ook bij boekhandel De Gruyter in Papendrecht en Sliedrecht ligt het in de schappen. De oplage is echter beperkt. het blad is ook in te zien via het internet (www.stripnieuws.nl).

  (copyright: Dordtenaar 13 maart. Reportage door Anja Broeken, foto Henk van Veen)


  05-04-2003: De Stripboekgeschenkdagen 2003.

  De Stripboekgeschenkdagen 2003

  Van 21 tot en met 31 mei wordt voor de tweede keer De Stripboekgeschenkdagen georganiseerd om de Nederlandse strip weer eens extra in het zonnetje te zetten. Aan deze feestweek wordt, behalve door alle stripwinkels van Nederland, ook deelgenomen door alle Bruna en Ako filialen.
  Bij een feest hoort natuurlijk een cadeau. Vandaar dat iedereen bij besteding van 15 euro aan strips gratis het Stripboekgeschenk 2003 mee naar huis mag nemen. Omdat Jan Kruis op 8 juni zijn 70e verjaardag viert, is het Stripboekgeschenk 2003 helemaal gewijd aan Jan Kruis en zijn werk als striptekenaar. En als absolute primeur: een voorpublicatie van de eerste acht pagina's van 'Jan, Jans en de kinderen' in Suriname, die Jan Kruis momenteel maakt voor de Leprastichting. Daarnaast wordt de strip 'Gregor', eigenlijk de voorloper van 'Jan, Jans en de kinderen', helemaal opnieuw gepubliceerd!
  In juni verschijnt overigens een boek over Jan Kruis ter gelegenheid van een tentoonstelling in Rotterdam die is gewijd aan zijn werk als illustrator, schilder en striptekenaar.
  Samen met dit bijzondere Stripboekgeschenk van Jan Kruis krijgt iedereen ook het eerste nummer cadeau van een nieuw Nederlands stripmaandblad, getiteld 'MYX Stripmagazine'. De beste Nederlandse striptekenaars werken aan dit blad mee, zoals de dochter van Jan Kruis, Andrea, maar ook Henk Kuijpers met 'Franka', Jean-Marc van Tol met Kort en Triest, Peter de Wit met Eb en Vloed en Mark Retera met 'Dirkjan'!
  De Stripboekgeschenkdagen, het Stripboekgeschenk en MYX Stripmagazine zijn initiatieven van Silvio van der Loo van Silvester Strips in 's-Hertogenbosch.

  meer info op www.silvesterstrips.nl of via www.stripboekgeschenk.nl.


  24-01-2003: Prins Filip huldigt Hergéstraat in.

  Prins Filip huldigt Hergéstraat in

  Prins Filip heeft donderdag op het internationaal vermaarde stripfestival van Angoulême, een provinciestadje in de Charente (Frankrijk), omstreeks 13.30 uur de Hergéstraat en het standbeeld van de geestelijke vader van Kuifje onder massale belangstelling plechtig ingehuldigd. De prins en prinses Mathilde brachten donderdag in het gezelschap van ridder Marc Sleen en Hervé Hasquin, de minister-president van de Franse Gemeenschap, een bezoek aan het stripfestival. De 30ste jubileumuitgave van Angoulême wordt voorgezeten door de Belgische auteur François Schuiten, de laureaat van vorig jaar.

  Bij hun aankomst aan de rue Marengo, de belangrijkste winkelstraat van Angoulême die even later officieel werd omgedoopt tot rue Hergé, werd het prinselijk gezelschap opgewacht door onder meer Fanny Rodwell, de weduwe van Hergé, Freddy Thielemans, de burgemeester van Brussel, 'président du festival' Yves Poinot, voorzitter François Schuiten en tal van notabelen uit de regio. Het is de eerste keer dat in het mekka van de strip een straat naar een tekenaar wordt genoemd.

  De rue Marengo was bedekt door een rode loper en Filip en Mathilde werden luid toegejuicht door het talrjk opgekomen publiek. In zijn toespraak verwees Yves Poinot naar de belangrijke inbreng van Hergé die er in 1977 voor zorgde dat het festival van Angoulême definitief internationale erkenning kreeg. Veel lof ook voor François Schuiten, die als scenograaf schitterend werk heeft geleverd en voor een prachtige affiche heeft gezorgd.
  Poinot verwelkomde ook de burgemeester van Brussel, "die andere hoofdstad van de strip", en hij verwees naar de vriendschapsband die is ontstaan tussen Frankrijk en ons land. Minister-president Hervé Hasquin bekende in zijn toespraak dat hij alle albums van Hergé had gelezen en herinnerde aan andere grote Belgische tekenaars als onder meer Morris, Franquin, Jijé en Peyo. Volgens hem maakt het stripverhaal deel uit van de literatuur. Hij verantwoordt zijn uitspraak met cijfers: 50 procent van de omzetcijfers van de Belgische uitgeverijen wordt gegenereerd door strips en 80 procent van de export van Belgische boeken komt op rekening van de strips.

  Tot slot zorgde prins Filip voor het 'moment suprême': nadat het straatnaambordje werd omgedoopt tot rue Hergé, trok hij het doek van de buste van Hergé met de toepasselijke woorden van kapitein Haddock: "Duizend bommen en granaten".
  In de loop van de namiddag brengt het prinselijk gezelschap na een werklunch op het stadhuis van Angoulême nog een bezoek aan de tentoonstelling van Grzegorz Rosinski, de in België wonende Poolse tekenaar van onder meer Thorgal, De Chninkel en Western, aan het theater van Angoulême voor een mutimediatentoonstelling van voorzitter Schuiten zelf en werk van Claude Renard en heeft hij een ontmoeting met auteurs. Voor de terugkeer naar België rond 17.45 uur volgt nog een kort bezoek aan de stand van de uitgeverij Dargaud-Lombard.


  21-01-2003: Overlijden Franz Drappier.

  Overlijden Franz Drappier

  De Belgische stripmaker Franz Drappier is op woensdag 8 januari aan kanker overleden. De paardenliefhebber Franz (54) maakte furore als realistisch tekenaar met reeksen als Jugurtha, Lester Cockney en Lotusbloem.

  De Waal Franz Drappier werd op 11 juni 1948 geboren in Charleroi en zijn grafische talent werd ontwikkeld tijdens zijn studies aan het prestigieuze St Luc instituut te Brussels en de Academie voor Schone Kunsten te Bergen. Hij debuteert met zijn eerste tekeningen in 1966 in het 'Journal de Charleroi'. Zijn debuut als striptekenaar volgt in 1969 voor Kuifje en Robbedoes ('Oncle Paul').

  In 1976 begint Franz met het tekenen van Jugurtha en in 1980 creeert hij Lester Cockney, een Ierse rebel die tijdens de 19e eeuw dienst neemt in het Britse leger. Door deze serie ontwikkelt hij zich als een complete tekenaar, omdat hij zowel de tekeningen als het scenario voor zijn rekening neemt. Gedurende zijn carriere werkt hij samen met stripmakers als Vicq, Duchateau, Daniel Pecquer, Christian Denayer Jean-Louis Pesch, Jean Annestay en aan strips als Thomas Noland, Gord (1986), Lotusbloem, Irish Melody (1994), Shamrock Song (1995). Deze opsomming geeft aan dat een veelzijdige en productieve tekenaar van ons is heengegaan.


  15-01-2003: Overlijden Peter de Smet en Jaap Vegter.

  Overlijden Peter de Smet en Jaap Vegter

  PeterDeSmet.jpgOp 9 januari 2003 overleed op 58 jarige leeftijd striptekenaar Peter de Smet, bekend van De Generaal, Joris PK, Fiedel, Viva Zapapa, Lodewijk en De Meester.
  Zijn werk werd in 1985 bekroond met de Stripschapprijs (Naar Het Stripschap).
  Op Stripgalerie is een condoleance-register geopend.

   
  jaap_vegter.gif En op 14 januari 2003 overleed weer een stripschapprijswinnaar Jaap Vegter. Hij won in 1979 de stripsschapprijs.
  Jaap Vegter (21/07/1934) publiceert al sinds 1967 strips met een sterk maatschappij-kritische inslag. In de jaren zestig en zeventig verscheen zijn werk in Sekstant en De Tijd, vanaf 1977 heeft hij een vaste pagina in het weekblad Vrij Nederland. Deze een-pagina-strips zijn in verscheidene boekuitgaven verschenen. Daarnaast maakte Vegter ook enkele vervolgverhalen, zoals 'Jeroen' en 'Jan-Bart'.
  In Vegter's strips voor Vrij Nederland komen regelmatig dezelfde personages voor: de geemancipeerde Gré, haar politiek-bewuste vriend Johan en haar puberende zoon Dirk-Jan. Samen slaan zij zich door menige verkiezing en modetrend heen.
  Meer over Jaap Vegter: 1970-1980: Maatschappij-kritische strips, 1980-1990: krantestrips en Engelse biografie in de Comiclopedia

  (Opgenomen: 15 januari 2003)


  15-12-2002: De Stripkalender.

  De Stripkalender

  Uniek initiatief van De Samenwerkende Stripboekenbeurzen. De stripwereld bestaat niet langer uit alleen maar versnipperde organisaties en goedwillende organisatoren die elk hun eigen stripboekenbeurs neer willen zetten. Nee, een nieuw initiatief zorgt voor overzichtelijkheid binnen de stripwereld: De Stripkalender!

  Voor vele verzamelaars en stripliefhebbers is het nu niet langer meer zoeken in blaadjes en op het internet, waar en wanneer er wat te beleven valt in stripboekenland. Vanaf heden ligt er elk jaar netjes een toffe kalender klaar, op de voorkant voorzien van een leuk stripverhaal en op de achterzijde een heel duidelijke jaarkalender. De bedoeling is dat ieder jaar deze kalender opnieuw gaat verschijnen en ook steeds getekend gaat worden door andere striptekenaars. Gerard Leever doet dit jaar de aftrap.

  De Samenwerkende Stripboekenbeurzen!
  De Samenwerkende stripboekenbeurzen is een initiatief van de volgende organisaties: De Stripdagen, Het Brabants Stripspektakel, Het Kamper stripspektakel, De Fameuze Fanclub en Strip2000. Samen organiseren zij in 2003 in totaal negen stripboekenbeurzen. Deze beurzen kenmerken zich door de hoge kwaliteit van de beurzen. Met deze kwaliteit wordt niet alleen het aanbod en de hoeveelheid van de strips bedoeld, maar ook alle leuke extra's die op deze beurzen te beleven zijn (zoals signerende tekenaars, veilingen, etc.) Deze beurzen zijn onder te verdelen in regionale en (inter)nationale stripevenementen.

  Om voor de stripliefhebber een kwaliteitswaarborg te bieden, proberen deze beurzen steeds meer met elkaar samen te werken. De Stripkalender is daarin het eerste initiatief!

  Voor wie is de Stripkalender bedoeld?
  Voor iedereen die ook maar een klein beetje van strips houdt en gewoon op zoek is naar nieuw "leesvoer" en nu eindelijk zijn verzameling wel eens wil completeren, maar ook de hardcore verzamelaar die nog enkele manco's zoekt, aldus Peter van der Heijden, een van de initiatiefnemers van dit project en oprichter van Strip2000.

  "Verder is het natuurlijk heel uniek hoe de verzamelaar de kalender in handen krijgt, bij zijn of haar favoriete stripwinkel kunnen ze deze kalender gratis ophalen. Maar ook als hij of zij lid is van Het Stripschap, De Fameuze fanclub of van Strip2000 wordt een kaart gewoon gratis toegestuurd!"

  De Tekenaar
  Gerard Leever tekende de Stripkalender en is verder ook bekend van Oktoknopie (uit de Taptoe) en Gleevers Dagboek (Schapnieuws) Het Felix Flux Museum (SjoSji) en vele andere strips.

  Emissiegegevens:
  Datum:Verzending vanaf 15 december
  Verkrijgbaar vanaf 20 december
  Oplage:15000 stuks
  Initiatiefnemers:Het Stripschap, De Fameuze Fanclub, Het Brabants Stripspektakel, Het Kamper Stripspektakel en Strip2000
  Contactpersonen:Joël Philippo en Peter van der Heijden
  Gratis Kalender:Naam en volledige adresgegevens mailen naar: info@strip2000.nl


  16-10-2002: Suske en Wiske vertaalt in Esperanto.

  Suske en Wiske vertaalt in Esperanto

  HOUTEN - De avonturen van Suske en Wiske zijn niet alleen in de Nederlandse taal te lezen. Al sinds de jaren '50 spreken deze Vlaamse striphelden ook een aardig woordje in een vreemde taal, zoals Frans, Engels, Duits, Grieks en Tibetaans. De Suske en Wiske albums zijn inmiddels in zo'n dertig talen en dialecten vertaald. Aanstaande zondag komt er nog een bij, maar wel een hele speciale: de wereldtaal Esperanto.

  Esperanto is een internationale, neutrale taal en stamt uit 1887. De bedenker, dr. L.L. Zamenhof, meende dat de internationale communicatie en het onderlinge begrip tussen de volkeren gebaat zou zijn met een neutrale taal. Enkele van deze talen spelen een overheersende rol in de wereld: Frans, Engels, Duits, Spaans, Russisch en Chinees. Zamenhof vond het beter als iedere wereldburger met elkaar kan communiceren in dezelfde taal. Het bleek te hoog gegrepen en er is niemand die Esperanto spreekt. Toch zijn er vele Esperanto verenigingen met leden die, als hobby, de Esperanto taal leren.

  Eén van die verenigingen is 'La Hirundo'. Deze club, gezeteld in België, viert dit jaar haar 10-jarig bestaan. Omdat er twee actieve Suske en Wiske verzamelaars bij deze vereniging aangesloten zijn werd het idee geboren om een Suske en Wiske album in het Esperanto te vertalen. Zo geschiedde. Album nr. 180 'Het kregelige Ketje' is nu omgedoopt tot 'La Brusela bubo' (oftewel 'De Brusselse straatjongen'). Ook de namen van Suske en Wiske zijn aangepast. Zij heten nu 'Cisko kaj Vinjo'. De namen van de andere personages bleven wel gelijk. La Brusela bubo verschijnt in een oplage van 10.000 exemplaren. Voor de verzamelaars is er ook een luxe versie met een speciale prent.

  Met de Esperanto vertaling hoopt La Hirundo meer interesse bij buitenstaanders te kweken voor het Esperanto. Het is overigens niet voor de eerste keer dat er een stripalbum in deze wereldtaal is verschenen, in 1981 verscheen al Kuifje La krabo kun oraj pinĉiloj (De krab met de gulden scharen). De vereniging sluit niet uit dat er in de toekomst meer stripvertalingen gemaakt zullen worden.

  Op zondag 20 oktober wordt 'La Brusela bubo' gepresenteerd tijdens de Grote Stripbeurs van Midden-Nederland in het Euretco Expo Center in Houten. Een mooie gelegenheid, want stripminnend Nederland en België kan zijn hart ophalen tijdens deze beurs. Er zijn namelijk meer dan 75 stands vol strips en verwante merchandise, veilingen en signeersessies van striptekenaars. De tekenaar van Suske en Wiske, Marc Verhaegen, zal speciaal aanwezig zijn om de kersverse Esperanto uitgave te signeren.

  In het kort:

  Cisko kaj Vinjo: La Brusela bubo
  Oplage softcover: 10.000 ex. Prijs: 7 euro
  Oplage luxe hardcover: 500 ex. Prijs: 55 euro

  De Grote Stripbeurs van Midden-Nederland
  Zondag 20 oktober
  Het Euretco Expo Center in Houten
  10.00 - 17.00 uur
  Organisatie: Strip2000
  Website: www.strip2000.nl


  01-10-2002: 40 jaar Jean-Pol.

  40 jaar Jean-Pol

  In 2003 is het ook 40 jaar geleden dat Jean-Pol zijn strip carrière startte. Naar aanleiding hiervan wordt er door de Culturele Vereniging Spirit en het Gemeentelijk Cultureel Centrum Temse een grote viering georganiseerd op 8 en 9 februari 2003.

  40 jaar Jean-Pol

  Op zaterdag 8 februari wordt er een stripquiz over de reeks Sammy gegeven. Dit voor ploegen van 2 personen. Op zondag 9 februari wordt het nieuwste album van Sammy Lady “O” als luxe-album voorgesteld voorgesteld op het gemeentehuis van Temse. Dit is het zesde album van Jean-Pol in deze reeks. De normale versie zal op 12 februari in de winkels liggen. Dit luxe-album verschijnt op groot formaat met een oplage van 250 exemplaren. Elk album is gesigneerd door Jean-Pol en Cauvin. De verkoopprijs wordt voorlopig vastgesteld op 25 Euro.
  Wil je zeker zijn van je exemplaar, dan kan je dit album al laten reserveren door me een mailtje te sturen. Zodra er meer gegevens bekend zijn krijg je als eerste bericht.
  Er komt ook een overzichtstentoonstelling over het werk van Jean-Pol.

  Inlichtingen: mercatorstripbeurs@yahoo.com of 0486/744.899


  29-08-2002: Agent 327 en 'verborgen verleden' Hergé in opwindend literair debuut.

  Agent 327 en 'verborgen verleden' Hergé in opwindend literair debuut

  'Krankzinnige ontdekking' over Hergé in literair romandebuut

  UTRECHT, 28 AUGUSTUS 2002. Martin Lodewijk, geestelijk vader van Agent 327, heeft op 23 augustus jl. in Utrecht het eerste exemplaar in ontvangst genomen van 'Alles blijft zoals het was'. Deze opvallende debuutroman is deels gebaseerd op een scenariovondst uit de stripklassieker 'Dossier Nachtwacht'. Misschien nog opmerkelijker is de hoofdrol die Hergé, de schepper van de Vlaamse stripheld Kuifje, speelt in de ontknoping.

  'Alles blijft zoals het was' is gesitueerd in het Nederlandse strip- en bladenwereldje. De auteur, de Utrechtse schrijver en journalist Jacques Koch, mengt bekende literaire thema's met onvoorspelbare thrillerelementen. Hoofdpersoon in zijn tragikomische debuut (dat deze week verscheen bij de Amsterdamse literaire uitgeverij Prometheus/Bert Bakker) is de cynische bladenmaker Raf Bergman. Diens lamlendig bestaan raakt in een stroomversnelling als hij in zee gaat met de ooit succesvolle, maar inmiddels in de vergetelheid geraakte striptekenaar Maarten Heuvelmans. De vondst van een collectie oude Kuifje-albums en een krankzinnige ontdekking over een verzwegen stukje verleden van Hergé verandert zijn leven definitief.

  Alles blijf zoals het was, uitgeverij Prometheus, isbn 90-446-00197-2, EUR 15,95
  Over de auteur: Jacques Koch (Oegstgeest, 1965) is schrijver en journalist.
  Artikelen en reportages van zijn hand verschenen in o.a. HP/De Tijd, Intermediair en Playboy. Samen met Peter van Leersum, oud-hoofdredacteur van het voormalig stripweekblad Eppo, maakt hij het businessmagazine De Zaak.


  26-08-2002: Overige prijzen Str!pschap 2002.

  Overige prijzen Str!pschap 2002

  Hilversum, 22 augustus 2002

  De Str!pdagen 2002 staan in het teken van 50 jaar Donald Duck.

  Str!pschapprijs
  De Str!pschapprijs 2002 gaat naar Eric Schreurs.
  De P. Hans Frankfurtherprijs gaat naar de Stichting Teken Je Leven.

  Genomineerden voor de overige categorieën:

  Beste jeugdalbum

  • Astro Boy deel 1 van Osame Tezuka (uitgeverij Standaard)
  • Prinses Aster 1 Het licht van Eureka van Wilma van den Bosch (uitgeverij VNU)
  • Zachary Holmes 1 Het monster van Vobillo en Trillo (uitgeverij Prestige)
  Beste oorspronkelijke Nederlandstalige uitgave
  • Boerke van Pieter de Poortere (uitgeverij Bies)
  • Bud Broadway 1 De weg naar Java van Eric Heuvel (uitgeverij Boumaar)
  • Chorizo 2 van Typex (uitgeverij Oog & Blik)
  • Het afzien van 2001 van Reid, Geleijnse en Van Tol (uitgeverij De Harmonie)
  • Uitzonderlijk zwaar vervoer van Kim Duchateau (uitgeverij Oogachtend)
  Beste niet oorspronkelijke Nederlandse uitgave
  • Het lugubere spel van Paco Roca (uitgeverij Prestige)
  • Ibicus van Rabate (uitgeverij Oog & Blik)
  • Little Lit samengesteld door Art Spiegelman en Francoise Mouly (uitgeverij Oog & Blik)
  • Mick MacAdam, de onthoofde geliefden van Andre Benn en Luc Brunschwig (uitgeverij Dargaud)
  • Op zoek naar de verloren tijd 1 Combray van Heuet naar Marcel Proust (uitgeverij Atlas)

  De prijsuitreikingen vinden plaats op zaterdag 14 september vanaf 12.00 uur.

  De Stripdagen in De Brabanthallen in Den-Bosch, Diezekade 2, 5222 AK Den-Bosch, zijn zowel op zaterdag 14 als op zondag 15 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
  (Opgenomen: 2 september 2000)


  17-08-2002: Stripschapsprijs 2002

  Stripschapsprijs 2002

  Hilversum, 15 augustus 2002

  De Str!pschapprijs 2002 gaat naar Eric Schreurs. De uitreiking zal plaatsvinden op zaterdag 14 september om 12.00 uur tijdens de Stripdagen in De Brabanthallen te Den-Bosch.
  De Str!pschapprijs is een oeuvreprijs, die jaarlijks wordt toegekend aan een stripmaker, wiens werk van groot belang moet worden geacht voor het Nederlands taalgebied. De Str!pschapprijs bestaat uit een bronzen plastiek en een oorkonde.
  Eric Schreurs is de prijs toegekend wegens zijn geheel eigen tekenstijl en het feit dat hij afrekent met het tijdsbeeld van Nederland van klompen en windmolens, volgens het juryrapport.
  Hij is nu vooral bekend van de Joop Klepzeiker albums en zijn strip Kleppie in De Nieuwe Revu.

  De Stripdagen in De Brabanthallen in Den-Bosch, Diezekade 2, 5222 AK Den-Bosch, zijn zowel op zaterdag 14 als op zondag 15 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur.


  10-04-2002: Jessica Blandy op Mine.

  Jessica Blandy op Mine

  Op Mine staat "Mr.Robinson", het nieuwste album van Jessica Blandy, in de kijker.
  Jessie is een knappe vrouw. Hun striprecensent was dan ook door het dolle heen toen hij 'Mr. Robinson' kreeg voorgeschoteld. Met plezier voegde hij er biografie van Jessica, scenarist Dufaux en tekenaar Renaud aan toe.
  Wil je de nieuwste Jessica in je bus krijgen? Speel dan mee met de wedstrijd en win een exemplaar.
  Kijk op http://www.mine.be/nl/main.cfm?r=2002/020408

  16-03-2002: XIII op Mine.

  XIII op Mine

  Op Mine staat "Laat de honden los", het nieuwste album van XIII, in de kijker.
  Ze hebben fotospecials, quizzen, een forum, een review, èn ... een wedstrijd !
  Kijk op http://www.mine.be/nl/main.cfm?r=2002/020313

  28-01-2002: Storm is dood, leve Storm.

  Storm is dood, leve Storm

  Het laatste deel van de stripserie Storm is uit:'De Armageddon reiziger'. De liefhebbers hebben er vier jaar op moeten wachten. En het was maar de vraag of de Engelse tekenaar Don Lawrence er nog in zou slagen het album af te krijgen. Een oogoperatie en de leeftijd (73) speelden hem parten. Met Storm is Don Lawrence nu klaar. 'Hollywood' niet, getuige de plannen om de meesterwerken van 'De Don' te verfilmen.

  De gemiddelde lezer van strips is man en 40 jaar oud. Dat zeggen ze tenminste. Vreemd hè, terwijl men er toch meestal van uit gaat dat strips voor jongeren zijn. Ik weet niet waarom die mannen zo graag strips lezen. Een trip naar het verleden misschien? Eerlijk gezegd weet ik niet eens waarom mensen überhaupt strips lezen. Duidelijker nog, ik zou het niet doen. Het meeste werk is toch ranzig, viezig of buitengewoon gewelddadig."
  Don Lawrence blijft een raadsel. Hij is 73. In ons land al ruim 30 jaar een van de meest populaire tekenaars. Trigië heette de serie (die zich afspeelde in de Romeinse tijd) waarmee hij doorbrak. Niet dat Don Lawrence dat zelf wist, hij was maar een van de vele tekenaars van een grote uitgeverij en leverde de bladzijdes op bestelling af. Twee per week, week in, week uit. Ik had geen flauw idee van de belangstelling voor mijn werk. In Engeland liep het allemaal wel aardig, maar beroemd was ik beslist niet. Pas toen ik in 1976 een stripbeurs in Londen bezocht, merkte ik dat ik op het vasteland van Europa iemand was. In Nederland, Duitsland, Frankrijk verslond men mijn werk. Een vreemde gewaarwording, want al wat ik deed was proberen mijn hoofd boven water te houden. Brood op de plank voor mijn familie, vijf kinderen, het pre-voorbehoedsmiddelentijdperk, snap je?" En hij steekt nog maar eens een sigaret op, een van dertig die hij er in een ochtend doorheen jaagt.
  Vergeetachtig, verstrooid, intens dankbaar dat zijn vrouw Elisabeth nog even een nieuw houtblok op het vuur legt, niezend en proestend tot ver in de middag, ("Dat heb ik elke ochtend maar in de middag gaat het beter hoor.") en altijd nog erg verbaasd dat hij, Donald Lawrence, die broodtekenaar van weleer, gezien wordt als een groot kunstenaar.
  "Ik een kunstenaar? Welnee, ik schep niets. Ik heb niets oorspronkelijks. Mijn vrouw is een kunstenaar. Een kunstenaar is iemand die de behoefte voelt om iets te maken. Om te creëren. Al wat ik doe is poppetjes invullen, verhaaltjes illustreren. Op de Kunst Academie wist ik al dat ik het niet in me had om een groot schilder te worden. Ik wilde dingen schilderen die ik kon herkennen. Bomen, landschappen, mensen. Maar dat is toch geen kunst. We moesten ideeën schilderen, abstract en bevlogen zijn. Nu, dat was ik niet. Tot ik de strips ontdekte. Daarin kon ik tenminste zo tekenen dat je zag waar het werk over ging en hoefde ik niets uit te leggen."
  Zo houdt Don Lawrence koppig vol dat hij geen kunst bedrijft. Dat hij maar een tekenaartje is. In weerwil van het feit dat zijn werk in een peperdure collectors-editie wordt uitgebracht. In weerwil van het feit dat reikhalzend werd uitgekeken naar die laatste aflevering van de Stormcyclus. Dat je maar Storm of Roodhaar hoeft te zeggen of iedereen weet waar je het over hebt, want of je strips leest of niet, iedereen heeft wel eens naar die onnavolgbare tekeningen gekeken en zich afgevraagd hoe iemand het toch voor elkaar krijgt zo'n diepte, zo'n vaart en zo'n kleurenpracht in een stripverhaal te krijgen.
  De laatste Storm is uit. Nummer tweeëntwintig. Het dertiende deel van de kronieken van Pandarve, geschreven door dat andere fenomeen in de stripwereld, onze landgenoot Martin Lodewijk. "De Armageddon reiziger" heet de aflevering en Don Lawrence werkte er vier jaar aan. Vier jaar!
  "Ik heb een oogoperatie gehad. En daarbij is iets misgegaan. Eigenlijk kan ik maar met één oog nog goed kijken, ik ben erdoor mijn gevoel voor afstand kwijtgeraakt. Probeer het maar eens, met één oog dicht precies te weten wanneer je pen het papier raakt. Ach, wat zit ik eigenlijk te bazelen. Eerlijk? Nou, dat oog heeft niet geholpen, maar de waarheid is dat ik er doorheen zat. Ik had er geen zin meer in. Het boeide me allemaal niet meer. Kom zeg, ik ben 73, dan hoef je niet meer zo nodig. Natuurlijk moest het album afkomen, daar waren afspraken over, maar zonder echte deadline kan ik niet werken. Zie je wel, ik ben geen kunstenaar. Een echte kunstenaar zou het niets uitmaken of zijn werk wel of niet wordt gepubliceerd, die werkt om dat hij iets te vertellen heeft, ik werk alleen als een uitgever tegen me gaat zeuren. Dit album kreeg ik niet meer alleen af. Ik heb hulp gekregen van Liam Sharp. Een jonge tekenaar die vroeger het vak in mijn studio heeft geleerd."
  Hij lacht en wijst achter zich. "Studio, haha, dat was gewoon hier in mijn werkkamer. Liam kende mijn stijl en werkwijze, maar hij is naar de VS gegaan en heeft daar voor grote, echte, studio's gewerkt. Dan raak je het gevoel kwijt. Moderne tekenaars werken niet meer met gouache maar met acrylverf. En dat is logisch ook. Als ik het anders had geleerd, had ik nooit in gouache gewerkt. Kost veel te veel tijd. Je moet echt laag over laag werken. Het goede van gouache is weer dat je door kunt gaan, steeds dieper, steeds fijner. Hoe moet ik dat uitleggen, het werken in de diepte, er echt in gaan. Ik weet het, je kunt het zien in dit album. Het is niet het werk dat ik eerder maakte."
  "Het is een ramp, dat ouder worden. Getting older with grace, zeggen ze toch? Nou, ik kan je vertellen dat er niets van waar is. Het leven op leeftijd wordt alleen maar dunner. Nog zo'n ramp: ik kan niet meer tegen drank. Vroeger zette ik een paar pilsjes naast mijn tekentafel en dan dronk ik tot ik een idee kreeg. Dan kon ik de diepte in. Maar nu word ik er misselijk van."

  "Storm, ja, dat ben ik. Storm is de man die iedere man wil zijn. Krachtig, knap, slim ook, tegen iedere situatie opgewassen. En dan een prachtvrouw aan zijn zijde. Moet je mij zien, ik ben altijd maar een iel ventje geweest, allemaal dromen. Roodhaar is natuurlijk een lopende natte droom. Ik had ooit een minnares, in mijn vorige huwelijk. Roodhaar is de ideale versie van die vrouw. Ha, ze mocht willen dat ze zo mooi was, maar in principe lijkt ze op haar."
  Terug aan de open haard in zijn werkkamer. Don Lawrence woont in The Old Postoffice in Jevington, waarvan de fundamenten al in veertienhonderd en nog wat werden gelegd. Engelser kan het landschap niet zijn. Buiten miezert het onophoudelijk. Er komt een nieuwe stapel zakdoekjes, verse sigaretten en een derde liter koffie.
  "Er zijn plannen om Storm internationaal uit te brengen. Die verhalen worden dan in een studio getekend. Ze proberen Storm rijp te maken voor de marketing. De vorm wordt dan anders. Hij wordt meer een soort Superman, voor mij erg leuk. Niet om te tekenen, want dat doe ik dan niet meer, maar om te verdienen. Storm is mijn eigendom. Ik heb hem bedacht. Dus moeten ze mij betalen als ze er mee verder willen. Er komen nog wel complicaties want Martin Lodewijk heeft de figuur Nomad, de rode sterke man, bedacht. Die kan als hij dat niet wil, niet mee in de nieuwe Storm."
  Weer graven in bergen tekeningen. "Zo komt de nieuwe Storm er uit te zien, vind je het mooi? Nee, ik ook niet. Ach, ik zal wel zien, er zijn altijd zoveel plannen maar er komt zelden iets van terecht. Storm als film, zijn ze ook al jaren mee bezig. Maar of het er echt van zal komen? Eerlijk gezegd, ik denk het niet."
  "Wat vind je eigenlijk van het laatste verhaal? Loopt het een beetje? Het gekke is dat ik nooit precies heb begrepen waar Martin het eigenlijk over had. Vergeet niet, er bestaat geen Engelse Storm en ik lees geen Nederlands. Dus ik heb mijn eigen albums nooit kunnen lezen. Martin stuurt me een soort samenvatting in het Engels. Fantastisch doet hij dat, in een Engels dat ik zelf niet spreek. Shakespeariaans haast. Dan begrijp ik wel ongeveer wat hij bedoelt. Maar later worden de tekstballonnen pas in de tekeningen gezet en wat daar allemaal staat, ik heb er geen idee van. Schrijf je dat wel voorzichtig op, ik bedoel, niets lelijks schrijven over Martin, hoor, want hij is heel erg gevoelig en als hij denkt dat ik iets lelijks over hem zeg dan praat hij weer maanden niet met me. Tegenpolen, Martin en ik, man je kunt nauwelijks verder van elkaar vandaan staan. Laten we maar zeggen dat ik extreem links ben, hij hartstikke rechts, dat verschil ongeveer, maar hij is toch een vriend."
  Ik ben nu op een leeftijd gekomen dat ik mijn werk kan overzien. Ik kan terugkijken en mezelf beoordelen zonder dat er al teveel ego in de weg zit. Tot voor kort was ik er van overtuigd dat ik een prutser was.
  Men kon wel tegen me zeggen dat het mooi was, maar dan wist ik wat ik oorspronkelijk in mijn hoofd had. Dat beeld had ik niet kunnen maken. Negentig procent van mijn werk was niet goed genoeg. Nu zie ik dat de albums 15 tot en met 19 misschien wei mijn beste werk zijn geweest. Daar kan ik met tevredenheid naar kijken. Het is zo erg geweest dat ik me doodschaamde voor Trigië. Ook daar ben ik nu milder over. Wat nu? Alleen maar postzegels verzamelen lijkt me wat te weinig. Ik heb een enorme verzameling. Dat doe ik altijd, juist als ik het vreselijk druk heb, dan haal ik mijn postzegels tevoorschijn en ga zitten dromen. Of ik kijk naar films. Ooit heb ik de ambitie gehad alle goede films te verzamelen. Het gekke is dat er van de 100 films maar hooguit tien zijn die ik toch vaker wil zien. 2001, natuurlijk, de Zeven Samurai, en Lawrence of Arabia (vanwege de prachtige fotografie). Maar het mooiste van alles is Fantasia. Prachtig, prachtig, die heb ik wel tien keer gezien.
  Mijn zoon heeft een verhaal geschreven dat hij door mij geïllustreerd wil zien. Ik wil nog wei kleine verhaaltjes tekenen. Ik ben luier dan ooit, ik wil nooit meer 44 pagina's moeten doen. Dat wordt weer vier jaar afzien.
  En toch, hè, toch heb ik het gevoel dat er nog een album in mij zit. Zullen we biertje gaan drinken?"
  Even later blijkt in de Engelser dan Engelse pub dat er eigenlijk niets mis is met Don Lawrence. "Shall we have another pint?"
  Er komt ongetwijfeld nog wel een album.

  (copyright: De Telegraaf/TVWeekeinde 26-01-2002/Felix Wilbrink)


  12-12-2001: Carla Hansen overleden.

  Carla Hansen overleden

  Ons bereikte het tragische bericht dat Carla Hansen, die samen met haar man Pol bedacht op 6 december is overleden.
  We wensen haar familie en vrienden veel sterkte.

  19-11-2001: Nieuw Jan Kruis-stripalbum voor minister Jorritsma.

  Nieuw Jan Kruis-stripalbum voor minister Jorritsma

  Klik voor een grotere afbeelding DEN HAAG - Striptekenaar Jan Kruis overhandigt dinsdag 20 november 2001 het eerste exemplaar van zijn nieuwste stripalbum "Jan, Jans en de kinderen in Mozambique" aan Minister Annemarie Jorritsma van Economische Zaken. Kruis, alom bekend van de wekelijkse strip 'Jan, Jans en de kinderen' in Libelle, zal zijn unieke en geheel nieuwe stripalbum bij deze gelegenheid voor de minister signeren in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

  Jan Kruis (8 juni 1933) stopte begin 1999 met het tekenen van 'Jan, Jans en de kinderen'. Met zijn stripboek "Jan Jans en de kinderen in Mozambique" is hij weer helemaal terug. En hoe. Alles is er nieuw aan. Kruis betreedt met een afgerond verhaal het genre van de realistische strip, een primeur omdat hij zich niet eerder hieraan heeft gewaagd. Hij haalde er de computer bij en in dit 'eigen' werk is 'het leven niet allemaal koek en ei...', minder vrolijk dan we van zijn vroegere 'Jan, Jans en de kinderen' gewend zijn.

  Een jaar geleden maakte Kruis een reis naar Mozambique. Hij bezocht het door de Leprastichting gesteunde lepra- en tuberculosebestrijdingsprogramma in het noorden van het land. Doel van zijn reis was het maken van een toegankelijk stripverhaal over de problematiek van lepra en wat daaraan te doen is. De Leprastichting in Amsterdam geeft het stripalbum uit om meer bekendheid te geven aan haar werk en om fondsen te verwerven die daarvoor nodig zijn. In 2002 bestaat de Leprastichting 35 jaar.

  Klik voor een grotere afbeelding "Jan, Jans en de kinderen in Mozambique" (48 pagina's in kleur) vormt voor de liefhebber en de verzamelaar een aanwinst. Er zijn drie uitvoeringen: een softcover (genaaid, oplage 10.000), een hardcover (gebonden in linnen rug, oplage 2.500) en een luxe geheel in linnen gebonden hardcover (unieke zeefdruk, genummerde en gesigneerde oplage 550). De prijzen zijn respectievelijk € 5,75, € 12,50 (max. 5 p.p.) en € 100,- (max. 1 p.p.) en zijn exclusief verzendkosten € 1,28 (softcover) en € 1,88 (overige uitvoeringen). Het stripalbum "Jan, Jans en de kinderen" kan uitsluitend worden besteld via de Leprastichting door overmaking van het desbetreffende bedrag op giro 5160500 t.n.v. de Leprastichting in Amsterdam, o.v.v. 'strip Mozambique', uitvoering en het gewenste aantal.

  Nadere informatie:
  Clemens M. Olsthoorn, hoofd voorlichting & fondsenwerving Leprastichting (020-5950505)
  Jan Kruis, striptekenaar (0593-552483)

  Het verhaal achter het stripalbum "Jan, Jans en de kinderen in Mozambique"
  (Tekst interview: Jan Bom, Jobman Mediamanagement, Nederhorst den Berg)

  Klik voor een grotere afbeelding Hoeveel tijd zat er tussen het stoppen met de wekelijkse Jan Jans in de Libelle en dit lange avontuur in Mozambique?
  "Zo'n anderhalf jaar. Op 1 januari 1999 ben ik gestopt met het zelf tekenen van de strip. Studio Jan Kruis nam het over. In juli 2000 leerde ik de Leprastichting kennen, die mij vroeg om een stripje te gaan maken. Voorlichter Clemens Olsthoorn kwam bij mij met het idee voor een lang verhaal. Ik mocht contractueel gezien mijn karakters alleen nog zelf tekenen wanneer het voor een goed doel was en dat kun je van de Leprastichting wel zeggen. In oktober van dat jaar heb ik door het arme noorden van Mozambique gereisd."

  De vorm van een lang verhaal interesseerde je.
  "Dat vond ik heel bijzondere ervaring. Geen korte afstandssprintjes. Echt een verhaal waarin je een zekere strategie moet hebben, een goeie verhaallijn. Ik moest er ook wat levensechte ervaringen in kwijt. Dat had Jan Jans ook altijd. Dingen uit het dagelijkse leven, die echt gebeurd zijn. Het aardige was dat ik een ruw synopsis heb gemaakt, waarin een aantal bedachte elementen voorkwamen, zoals een oude missionarispost en een oude leprozerie. En die hebben we daar daadwerkelijk gevonden. Het verzonnen verhaal bleek te bestaan. Dat vond ik heel leuk. En dat je dan in zo'n ruïne van een missionarispost tekeningen uit de burgeroorlog tegenkomt, van die huiveringwekkende beelden, waarschijnlijk gemaakt door kindsoldaten…"

  Klik voor een grotere afbeelding Dat kun je niet bedenken, thuis.
  "Daarvoor moet je echt naar zo'n land toe. Anders blijft het een jongensboek-synopsis. Maar het vulde zich vanzelf in, daar. Mozambique is een gehavend land. Niet iedereen zonder handen of voeten heeft lepra gehad. Op een benzinestation troffen we een bedelaar zonder handen aan. Lepra, dachten we. Niet dus. Gemarteld. Een jongen zonder benen die over straat kroop. Was op een landmijn gaan staan."

  Je hebt er nu ook de tijd voor kunnen nemen.
  "Ik heb er aanzienlijk langer over gedaan, dan ik vroeger over mijn strippie deed. Ik moest nu ook verantwoording afleggen, in de vorm van decors, van landschappen. 'Jan Jans' speelde zich hoofdzakelijk op de bank af. Dat beperkte zich tot een horizontaal lijntje in het plaatje. Nu moesten ze echt met een Landrover Afrika in."

  Klik voor een grotere afbeelding Daarom heb je in Mozambique een hoop foto's gemaakt.
  "Die onafgebroken stoet mensen, die links en rechts van die weg liepen. Die ook 's nachts in het licht opdoemden, van die auto. Prachtig. En allemaal met wat bij zich. Op hun fiets, op hun hoofd. Dat valt je thuis op tv niet op. Ik heb tijdens het tekenen alsmaar die foto's door mijn handen laten gaan."

  Het formaat is dat van de oude Tom Poes-albums.
  "Omdat ik gekozen heb voor een halve pagina 'Jan Jans', twee stroken, kom je vanzelf op een oblong-boekje uit. Die eerste boekje van na de oorlog waren ook zo: Eric de Noorman, Tom Poes, Kapitein Rob. Dat vond ik leuk. Met het ontwerp voor de omslag had ik dat in mijn achterhoofd. Een beetje nostalgisch boekje."

  Nieuw is ook het inkleuren van de strip met de computer.
  "Een jonge striptekenaar heeft mij daarbij geholpen. De prachtigste effecten kun je ermee bereiken. De gloed van de kachel uit de oorlog. Gerben Valkema, heet hij. Hij achter het toetsenbord, ik met de digitale pen nog een grasje intekenen, om er toch het handmatige effect in te houden."

  Klik voor een grotere afbeelding In Mozambique trok je een paar dagen op met Pastola, een gezondheidswerker, maar wel zwaar beschadigd door lepra. In de strip heeft hij een rol als gids. Je kwam voor de vraag te staan: hoe erg laat ik die beschadigingen zien van die gruwelijke, verminkende ziekte?
  "Ik heb me wat lepra betreft vooral beperkt tot Pastola. Ik laat de kinderen heel erg naar die hand van Pastola kijken, op het moment van voorstellen. Dat vond ik voldoende, omdat ik het lepraprobleem al thuis in Nederland uit de doeken had gedaan. Ik laat de kinderen Jan een servet om zijn handen binden, om zo de gevoelloosheid uit te beelden, door zenuwuitval. Ik vond het niet nodig om dan later nog eens al die mismaakte voeten te laten zien. Wie heel goed oplet, komt alleen nog een moedertje met een klauwhandje tegen, van die verstijfde vingertjes."

  Klik voor een grotere afbeelding Je hebt het genre van de realistische strip betreden, in de voetsporen van striptekenaars die naar Sarajevo of Bosnië gingen, of de albums van Art Spiegelman over de concentratiekampen en 'de Loopgravenoorlog' van Tardi. Je blijft wel bij je milde humor. Geen realiteit die keihard in je gezicht slaat.
  "Ik ga niet mijn heil zoeken in gruwelijke beelden. Mensen raken afgestompt van al die gruwelijkheden. Dat werkt allang niet meer. Je moet het een beetje omkleden, in het symbolische zoeken."

  Maar toch is het geen verhaal met een happy end geworden. Neef Theo is dood.
  "Hij stort met zijn vliegtuig neer, in een zwerm zwarte wespen. Dat ben ik tegen gekomen, in een boekje over Mozambique. Mensen die aangevallen werden door zwarte wespen. Ik dacht: dat lijkt mij een mooie dood voor neef Theo."

  Klik voor een grotere afbeelding In Jan Jans is nog nooit iemand overleden. Opa is niet kapot te krijgen.
  "Mag zijn neef dan alsjeblief dood? Het leven is niet allemaal koek en ei. En de zoon van neef Theo wordt ook al vermist. Maar dat is een van de gegevens uit dat land. Hoeveel mensen zijn er in die burgeroorlog wel niet omgekomen? Daar staat tegenover: de weduwe van neef Theo is zeer gecharmeerd van opa. Ze herkent iets van haar man in opa. Dat is óók een van de redenen waarom ik Jeroentje niet mee op reis heb laten gaan. Ik moest een plek openhouden voor een zwart vriendje voor Catootje. Dat hij dan later lepra blijkt te hebben, lijkt erg bedacht, maar óók dat was echt. Ik heb het zelf gezien. Een jongetje van die leeftijd werd door Pastola van het schoolplein geplukt en bleek lepra te hebben. Hij had de eerste tekenen: vlekjes op zijn arm."

  Je hebt dit verhaal gemaakt omdat je het leuk vond, niet omdat het moest. Op het laatst werd het bedenken van Jan Jans een steeds zwaardere opgave.
  "Toen ik hieraan begon, heb ik toch ook flink bedrukt rondgelopen, hoor. Potdomme, het moet toch allemaal weer gemaakt. Ik dacht net dat ik er vanaf was. Je bent daar heel ambivalent in. Aan de ene kant wil je het kwijt, aan de andere kant wil je doorgaan."

  Klik voor een grotere afbeelding Maar dit keer was er geen deadline.
  "Ik werd wel bevangen door hetzelfde gevoel wat ik vroeger had. Als ik dat lege papiertje uit de kast haalde, stond de deadline weer te grijnzen, achter me. Ook al was hij er niet. Dat ben je niet zomaar kwijt, wanneer je dertig jaar lang bent opgejaagd. Dan fietste ik op vrijdagmiddag fluitend de strip naar de postbus en kwam depressief weer thuis, want de volgende aflevering moest alweer worden gemaakt, hahaha. Dat was nu niet zo. Ik vind het nog steeds leuk om 's morgens mijn atelier in te stappen. Ergens aan te beginnen… Ik heb er moeite mee gehad dat die strip niet meer van mij was. Tegenstrijdige gedachten. Maar ik had ook niet door kunnen gaan, tot mijn 85-ste. Dat red je niet."

  Je kunt de zakelijke rechten over je karakters verkopen, maar van het geestelijk eigendom doe je niet zo makkelijk afstand, na zo lang met ze geleefd te hebben.
  "Dat raak je nooit kwijt. De 25-en-een-halve albums die ik heb gemaakt, zijn gevoelsmatig nog steeds van mij. Maar door dit Mozambique-avontuur voeg ik er toch weer iets aan toe."

  Smaakt dit naar meer?
  "Ja hoor. Waar gaan we naar toe? Naar de Amazone?"

  (Foto's: Clemens M. Olsthoorn, Tekeningen: Jan Kruis)


  06-11-2001: Ut HTI preiseteâht: HAAGS, de KUGSUS.

  Ut HTI preiseteâht: HAAGS, de KUGSUS

  Een cursus Haags voor beginners en te ver gevorderden

  De Œverhaagsing¹ van de Nederlandse samenleving bereikt een nieuw hoogtepunt als op donderdag 15 november aanstaande op de Haagse Hogeschool de presentatie zal plaatsvinden van

  HAAGS, de KUGSUS.

  Een compleet zelfstudiepakket Haags, inclusief eindexamen en diploma, dat wordt uitgegeven door het Haags Talen Instituut (HTI).

  Na het succes van het Groen-Geile Boekie, de spellingsgids van het Haags, deden mensen in heel Nederland verwoede pogingen zich het Haags zelf ook eigen te maken. Maar hoe gretig men het Groen-Geile Boekie ook las, in praktijk bleef het als Fries klinken. Een recente opiniepeiling, verricht door Maurice de Hond, bleek zó slecht uit te vallen dat deze zelfs zijn ontslag moest nemen.

  Vandaar dat nog éénmaal alles uit de kast wordt getrokken met een nu al historisch hoogtepunt in de geschiedenis van het onderwijs: een cursus Haags.
  De cursus bestaat uit een Œfoel kollâh¹ lesboek met 10 lessen doeltreffend Haags vol lees- oefeningen, schrijflessen en het onvermijdelijke huiswerk. De spraakoefeningen (Œluistâh en lul mei¹) staan op de gratis CD die bij het lespakket zit. Tevens bevat de cursus vele illustraties van Haagse Harry én een inburgeringscursus voor nieuwe Hagenezen.
  Indien de cursisten het eindexamen foutloos hebben gemaakt ontdekken zij in de tekst een wachtwoord. Met dit geheime wachtwoord kunnen zij op de Inter-netsite http://www.iklulhaags.nl hun diploma Œdâhnlaudûh¹. Hiermee geeft het HTI duidelijk aan dat zij op eenzame hoogte staat in dit jachtige tijdwerk van de moderne media.

  HAAGS, de KUGSUS wordt in een eenmalige en beperkte oplage uitgebracht en is vanaf 15 november te verkrijgen bij boekwinkels, warenhuizen, kiosken en geselecteerde schoolpleinen.

  Presentatie ŒHAAGS, de KUGSUS¹
  Datum: donderdag 15 november
  Plaats: Aula Haagse Hogeschool (achter station Hollands Spoor)
  Tijdstip: 17.00 uur ­ 18.30 uur
  Tijdens de presentatie zal een proefles Haags worden gegeven aan een selektie van BH¹ers (Bekende Hagenezen).

  Met Haagse groet,
  namens het Haags Talen Instituut (HTI)
  uw cursusleiders Sjaak Bral, Marnix Rueb en RJ. Rueb


  08-09-2001: Samenwerking De StripDatabank en Officieuze Strippagina.

  Samenwerking De StripDatabank en Officieuze Strippagina

  Wellicht kent u de StripDatabank al, voor diegene die dit fenomeen nog niet kennen. Kijk op http://www.bonte.be/ en je download daar gratis De Stripdatabank, je kunt de CD (met als extra coverscans) ook voor een klein bedrag laten opsturen.
  De samenwerking tussen De StripDatabank en De Officieuze Strippagina houdt in dat de wekelijkse updates op deze site input zullen worden voor de regelmatige updates van De StripDatabank.
  Je zult dan ook via deze site keurig op de hoogte worden gehouden als er een nieuw update klaar staat.
  Zo beschik je thuis ook over een prachtig naslagwerk, dat nu nog niet compleet is, maar Peter Bonte werkt er keihard aan om de StripDatabank zo volledig mogelijk te maken.
  De eerste update in samenwerkingsverband is inmiddels beschikbaar op: http://www.bonte.be/sdb_dnl_updates.htm

  21-07-2001: Vaarwel 'Poor Lonesome Cowboy'.

  Vaarwel 'Poor Lonesome Cowboy'

  Bron: A.D. zaterdag 21 juli 2001
  Door: L. Oomens

  Maurice de Bevere was dol op films en vooral op westerns. Die gebruikte hij als voorbeeld voor zijn verhalen over zijn eigen held, de eenzame cowboy Lucky Luke die met zijn paard Jolly Jumper rondtrekt door het verre westen. Veel van zijn personages waren ook bedacht als parodieën van bekende filmsterren.
  Voor Lucky Luke zelf stonden de zingende cowboy Roy Rogers én Gary Cooper model. In boeven als Phil IJzerdraad is Jack Palance te terug te vinden. Mae West, Alfred Hitchcock, Lee van Cleef, W.C. Fields, Groucho Marx, David Niven en zelfs Louis de Funès duiken herkenbaar op in de vele avonturen van Lucky Luke. Een aantal verhalen werd door Morris in hun geheel gemodelleerd naar populaire films. Zo kreeg de klassieke film The Stage Coach van John Ford met John Wayne in de hoofdrol zijn Lucky Luke 'vertaling' in het verhaal De Postkoets. Maar geen van die helden en boeven kan het opnemen in populariteit tegen de Daltons. Die verschenen voor het eerst in het album De Daltons Vogelvrij. Daarin schiet Luke de vier broertjes in een hels vuurgevecht dood. Maar van dat snelle einde had Morris al gauw spijt. Hij verzon een list: vier neven van de oorspronkelijke Daltons nemen hun rol met verve over. Ze zijn even dom, even oplopend van klein naar lang, maar ze hebben andere voornamen en ze gaan niet meer dood.
  Een andere onverwoestbare held is de speurhond Rataplan, die hoe hij ook snuffelt altijd de verkeerde kant op zoekt. Samen met het juist weer buitengewoon slimme paard Jolly Jumper helpt Rataplan Lucky Luke door heel wat avonturen heen.

  Morris zoals Maurice de Bevere zich al in 1945 noemde tekende en schreef de verhalen aanvankelijk in zijn eentje. In de jaren 50 ging hij samenwerken met de scenarist Goscinny, die ook Asterix van verhalen voorzag. Na Goscinny's dood in 1977 staan de verhalen weer alleen op naam van Morris. Maar hij liet zich voor de verhalen assisteren door een heel team van schrijvers. Ook Lo Hartog van Banda uit Den Haag schreef een drietal verhalen voor hem. In zijn op het eerste gezicht gewelddadige verhalen ging het Morris niet om het geweld. In de vroegste verhalen wordt nog wel echt geschoten en gaan de boeven ook dood, maar al gauw zag Morris daarvan af: ook al kan Lucky Luke sneller schieten dan zijn schaduw, vechtpartijen eindigen vooral in bulten en blauwe ogen. Dat vond Morris beter. De strips moesten geschikt zijn voor de familiekring, iedereen moest ze leuk kunnen vinden, van kleine kinderen tot hun grootvaders.
  Om die zelfde reden moest Morris niets hebben van seks in zijn verhalen. In zijn bewerking van The Stage Coach liet hij daarom zelfs een belangrijk personage weg: de hoerenmadam is verdwenen. Ook strips van jongere schrijvers die wèl hard geweld en harde seks bevatten vond hij maar niks. Het overlijden van Maurice de Bevere is vooral voor zijn vrienden een groot verlies. Omdat zijn werk de laatste tijd toch al door een heel team werd overgenomen, zal het verlies voor de stripwereld nog wel meevallen, zo verwacht Charles Dierick. Hij is directeur van het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal te Brussel. Volgens Dierick kun je in de verhalen die Morris tekende, steeds weer zien hoe hij door films werd geïnspireerd. "Hij tekende heel filmisch, met gebruikmaking van allerlei filmtrucs. Dat gaat om close ups, kikkerperspectieven, echt van alles." Dat zijn verhalen ook werkelijk verfilmd zijn moet volgens Dierick een grote voldoening zijn geweest voor de tekenaar.

  Hoewel Morris een uit Kortrijk geboortige Vlaming was, meldde hij zich na de oorlog meteen bij Franstalige uitgeverijen. Dierick: "Daar werd zijn naam De Bevere zelfs verfranst tot De Bévère! Iedereen herinnert zich Morris als een uiterst beminnelijk mens. Dierick: "Hij was niet mensenschuw, maar wel teruggetrokken. Tekenen was het enige plezier in zijn leven." Hans Matla, van de Haagse stripuitgeverij Panda, noemt hem behalve een begenadigd tekenaar een aimabel mens'. Zowel Matla als Kees Kousemaker van de Amsterdamse stripboekwinkel Lambiek konden tijdens buitenlandse evenementen op stripgebied altijd bij Morris terecht om te tolken. Morris liet zich in een interview ook wel eens geringschattend uit over de talenkennis van de Nederlanders. Dat had betrekking op een erotische parodie die in Nederland in een aantal talen werd gemaakt van zijn Lucky Luke-verhalen. In de Franse versie daarvan deugde van het Frans niet veel. "Typisch voor Nederlanders", vond Morris, "die spreken geen woord Frans meer."

  Kousemaker kan uit de 80 verhalen nauwelijks kiezen welke hij het beste vind. Ik heb geen echte favoriet. Maar het is ook ongelooflijk, je kunt al zijn verhalen telkens opnieuw lezen. Je lacht steeds weer om zijn grappen alsof je ze voor het eerst ziet."
  Dierick heeft wel voorkeuren. "Ik vond zijn vroege verhalen, van vóór zijn samenwerking met Goscinny, het beste. Daar wordt nog echt in geschoten." Ook Matla vindt de eerdere verhalen het best. "Maar je weet niet of dat komt doordat je toen jonger was." Matla neemt zijn voorkeur trouwens tamelijk ruim: "De eerste 45 verhalen zijn erg goed." Alle drie zien ze in de latere verhalen de kwaliteit teruglopen. Volgens Matla komt dat niet doordat er ook andere mensen zich met de scenario's bemoeid hebben, maar doordat Morris' fantasie niet meer in topvorm was.
  Matla: "Lucky Luke is in de latere verhalen niet meer de man die alles doet en opknapt. Hij is meer de toeschouwer die reageert op wat er om hem heen gebeurt. Jammer."

  Uitgeverij Dupuis in Parijs heeft nog een aantal verhalen van Morris in voorbereiding. Morris heeft daar zelf nog aan meegewerkt. De uitgeverij heeft een heel team tekenaars die Lucky Luke eventueel in de zelfde stijl als Morris kunnen laten voortleven. Hoewel het nog te vroeg is om daarover een besluit te nemen, ziet Dupuis geen juridische bezwaren om met de serie voort te gaan.

  Morris is dood, maar Lucky Luke leeft.


  09-05-2001: Verkooptentoonstelling Piet Pienter en Bert Bibber.

  Unieke verkoopstentoonstelling: Piet Pienter en Bert Bibber

  Alle 51 originele platen, van het eerste album van POM’s Piet Pienter en Bert Bibber ‘In het spoor van Sherlock Holmes’
  Op zaterdag 23 juni 2001 van 10 tot 18 uur
  Op zondag 24 juni 2001 van 10 tot 15 uur

  Tentoonstellingsruimte boven stripwinkel BEO, Hopland 15, 2000 Antwerpen

  Voorintekenaars zullen een persoonlijke uitnodiging krijgen voor de officiële openingsreceptie van vrijdag 22 juni.

  Reservatie? Bel naar stripwinkel BEO op 03/233.25.36 of e-mail naar dirk.aernout@planetinternet.be


  16-01-2001: Hulp middels enquête gevraagd.

  Hulp middels enquête gevraagd.

  Geachte lezer(es),

  Mijn naam is Griet Muyshondt, een Vlaamse studente Licentiaat vertaler-tolk Engels en Spaans. Ik zit momenteel in mijn laatste licentie en moet een scriptie op het eind van het academiejaar indienen. Slaag ik niet voor mijn scriptie, dan heb ik geen recht op een diploma.

  Als scriptieonderwerp heb ik de vergelijking van het Vlaams en het Algemeen Nederlands taalgebruik in de (oorspronkelijk Vlaamse) stripreeks Suske en Wiske gekozen. De Vlaamse strips zijn later omgezet naar een versie in het Algemeen Nederlands omdat de uitgevers die versies ook wilden verspreiden in Nederland. Ik wil nagaan in hoeverre het Vlaamse karakter verloren gaat bij de omzetting. Ik stel mezelf enkele essentiële vragen zoals: Was het wel nodig om dit of dat aan te passen? Wat zijn de vooroordelen tegenover het Vlaams? Zijn de aanpassingen goed gebeurd? Heeft men consequent aangepast of eerder willekeurig?

  Omdat een Nederlander nu eenmaal sneller aanvoelt wat Vlaams klinkt, wil ik beroep doen op uw hulp. Hieronder vindt u een enquête. Ze bevat zowel zinnen uit de oorspronkelijke Vlaamse versie, als zinnen uit de versie met het Algemeen Nederlands. Ga er dus niet meteen vanuit dat de zin Vlaams is, want u zou wel eens het Algemeen Nederlands als Vlaams kunnen bestempelen.

  Hoe de enquête invullen? Vul eerst en vooral uw naam, e-mail, de plaats waar u geboren en getogen bent (de plaats/en waar u uw de eerste 20 jaar hebt doorgebracht) en uw huidige woonplaats, beroep en leeftijd in. Het is belangrijk te weten waar u uw eerste taal geleerd hebt, om zo de regionale verschillen volledig te kunnen bespreken. Bent u student, dan vult u in: student + studierichting. De code aan het begin van de voorbeeldzin dient enkel om het mezelf achteraf makkelijker te maken, maar heeft geen betekenis voor u. In de tweede kolom vult u in of u het vetgedrukte aanvoelt als ofwel V (Vlaams, m.a.w. Zuid-Nederlands), ofwel A (algemeen Nederlands, niet speciaal Vlaams, noch Noord-Nederlands) ofwel N (typische taal voor Nederland, met andere woorden Noord-Nederlands). U hoeft geen grammatica- of spellingboek erop na te slaan. U kunt deze enquête invullen door enkel uw gevoel te volgen. Eventuele opmerkingen van allerlei aard kunt u toevoegen in de laatste kolom. Gelieve bij de uitroepen toe te voegen of de uitroep al dan niet wordt gebruikt in uw omgangstaal, of u die uitroep kent uit (andere) strips, of die uitroep u geheel onbekend is. Aan de gekleurde letters hoeft u niets aan te brengen.
  U kunt de enquête terugsturen naar dit adres tot en met 28 februari 2001.

  Graag wil ik zoveel mogelijk reacties krijgen uit verschillende regio's uit Nederland. Kent u nog anderen (collegae, studenten, familieleden) die bereid zijn om een paar minuutjes vrij te maken om deze enquête in te vullen, geef ze dan gerust door. Iedereen mag deelnemen. Het doet er niet toe wat voor opleiding men heeft gevolgd of welk beroep men uitoefent.

  Met vragen kunt u steeds terecht op griet.muyshondt@advalvas.be

  Ik wil u heel hartelijk bedanken voor uw hulp. Uw bijdrage betekent heel veel voor mij!

  Met vriendelijke groeten,
  Griet Muyshondt

  Download de enquete enquete.doc ( Word document 50 Kb.)


  08-01-2001: Nieuwjaars enquete De 9de kunst

  Nieuwjaarsenquete De 9de kunst

  Net zoals vorig jaar houdt De 9de kunst ( http://de9dekunst.tsx.org ) een nieuwjaarsenquete om een beeld te krijgen van wat de stripliefhebber in Vlaanderen en Nederland van het afgelopen jaar vondt.

  25-10-2000: Samenwerking Strip2000 en Officieuze Strippagina.

  Samenwerking Strip2000 en de Officieuze Strippagina vertaald zich in groot project!

  De Officieuze Strippagina is natuurlijk hofleverancier voor Strip2000, in de rubriek nieuw uitgekomen strips. Het brein en de maker van de Officieuze Strippagina wees ons echter op een Strip die vanaf enkele weken op haar site gepresenteerd wordt.

  Spif en Spud is een ontzettend grappige stripreeks getekend door Ief Claes.

  Ief Claes zelf daarover; "Spif en Spud zijn bedacht onder invloed van een lichte alcoholische roes (Ik werkte toen nog als barman in een Antwerps nachtcafé), die avond stond ik niet achter de toog maar bevond me aan de juiste kant namelijk ervoor. Die avond heb ik eigenlijk de eerste gag bedacht.
  Pas vele maanden later zijn ze geboren. De naam Spif is, zoals kenners snel door zulllen hebben, een afgeleide van Spaceman Spiff (Calvin & Hobbes) en Spud is de naam van een van de hoofdrolspelers in Trainspotting.
  Het waren voor mij twee namen waarvoor ik meteen twee honden zou kopen om ze zo te kunnen noemen.
  Sindsdien zijn de microben Spif en Spud altijd in mijn gedachte en fantasie aanwezig. Ik werk er nu al een jaar aan.
  Voorlopig spelen de verhaaltjes zich nog af op 'mijn lichaam', maar later gaan ze misschien nog de wijde wereld intrekken. Ik geloof dan ook in de quasi oneindigheid van de reeks. Ook op gebied van gags ben ik aan het werken met verschillende systemen, variërend van 3-prentjes naar 1 pagina tot een volledig stripverhaal. Mijn grote droom voor Spif en Spud is om ze ooit in animatie te zien maar dat blijft voorlopig verre toekomstmuziek."

  Deze stripjes vielen zowel bij de Officieuze Strippagina alsmede bij Strip2000 zo in de smaak dat zij samen besloten dit in albumvorm te gieten.
  Zij gaan daarom dit album met 38 toffe verhaaltjes uitgeven! De tekenaar en beiden organisaties hebben er zo'n zin in dat het album misschien al in februari van volgend jaar zal verschijnen en dan ook feestelijk gepresenteerd worden op de Grote Stripbeurs van de Randstad. Wij houden u uiteraard volledig op de hoogte en de komende tijd zult u zeker vaker nog wat rondom het flegmatieke duo gaan horen.


  14-09-2000: Veiling Alex en Suske en Wiske.

  Veiling Alex en Suske & Wiske

  Op zondag 1 oktober vindt naar aanleiding van de Vlaamse Open Bedrijvendag, in onze kringloopwinkel een veiling plaats waarin een aantal waardevolle strips (een aantal eerste drukken van Alex en Suske & Wiske) te koop zullen worden aangeboden?
  De verkoop zal doorgaan in Krinloopcentrum SPIT, Nieuwstraat 28, 3150 Wespelaar (Haacht) en start om 14.30u. Meer informatie kan bekomen worden via dit mailadres (geert.verlinden@kringloop.be) of telefonisch op het nummer 016/61.81.20).

  Geert Verlinden


  14-09-2000: Strip2000 en Het spel van de draak.

  Strip 2000 en het spel van de Draak

  Eindelijk is het zo ver! Het luxe album Jade en "het spel van de draak" is klaar. Momenteel liggen de exemplaren bij onze tekenaresse Inge om allemaal persoonlijk gesigneerd te worden, vanaf eind volgende week worden ze opgestuurd naar alle inschrijvers!!!
  De vertragingen hebben voor een aanzienlijk later uitleverschema gezorgd dan gepland, maar het wachten was zeker de moeite waard!
  Het album ziet er zeer netjes uit. En we zijn dan ook erg blij met de eerste Strip2000 uitgave!

  Overigens voor lezers die het album nog niet hebben besteld, er zijn nog een paar mogelijkheden om het album in bezit te krijgen, want het album is bijna uitverkocht!
  We hebben nog een twintigtal exemplaren voor de losse verkoop, het album kost fl.39,95 en is op te halen op de Eindhovense Stripbeurs of met een bijdrage van fl.5,- in de verzendkosten, sturen wij het graag naar u op.
  Mocht u interesse hebben, stuur ons dan snel een mailtje (redactie@strip2000.nl), want op=op!

  Een andere mogelijkheid is het superluxe album dat speciaal voor en op de Eindhovense Stripbeurs zal verschijnen!
  Dit album wordt uitgegeven in een oplage van slechts twintig exemplaren en wordt zeer fraai gebonden, voorzien van een nog mooiere kaft en op zeer speciale wijze voorzien van een signatie. Dit album kost fl.69,95, inschrijven hierop is mogelijk (redactie@strip2000.nl), maar het album wordt fysiek echt alleen op 19 november uitgegeven!

  Meer informatie over het album, vindt u op onze website http://www.strip2000.nl/


  10-09-2000: Strip2000 timmert erg hard aan de weg.

  Strip 2000 timmert erg hard aan de weg!

  Met nu al 1000 leden is Strip2000 een van de grootste Striporganisaties van Nederland. Gestart in Maart met de tweewekelijkse e-mailnieuwsbrief zijn we inmiddels al 15 nummers verder. De e-mailnieuwsbrief brengt up-to-date informatie over stripuitgaven, ontwikkelingen digitaal, nieuwtjes, verslagen van beurzen, etc, etc. Het bestevan alles is overigens dat de nieuwsbrief helemaal gratis is. Het enige wat de stripliefhebber hoeft te doen zich inschrijven op onze website http://www.strip2000.nl/

  U, als, actieve participant, in de stripwereld bent natuurlijk helemaal vrij om ons ook uw nieuwtjes mede te delen, waar u wat extra aandacht wilt schenken, zodat die wij kunnen publiceren. Mail ons gerust op redactie@strip2000.nl

  Strip2000 is niet alleen actief met de website en de nieuwsbrief, maar ook op andere fronten. Zo is een van de paradepaardjes naast de e-mailnieuwsbrief De Strip2000 Stripprijs, deze stripprijs in het leven geroepen om gevestigd talent nog een extra steuntje in de rug te geven. Dit jaar zal de Strip2000 stripprijs voor het eerst uitgereikt worden op De Eindhovense Stripbeurs op zondag 19 november (van der Valk motel- Eindhoven).

  De genomineerden voor deze prijs zijn:

  1. Philippe Dupuy & Charles Berberian van Meneer Johan uitgeverij Oog & Blik
  2. Sven van der Hart van Stoomdroom (klare lijn strip)
  3. André Taymans van Caroline Baldwin, uitgeverij Casterman. Naar aanleiding van het derde deel "Absurdia"
  De criteria om genomineerd te worden, waren:
  • Het album moet tussen juni 1999 en juli 2000 verschenen zijn
  • Het moet een van de eerste werken van de tekenaar zijn (niet meer dan 3 eerder verschenen albums in eenzelfde reeks)
  • Het moet een commercieel verkoopbaar album zijn,
  De leden van Strip2000 konden zelf hun stem uitbrengen tot 15 september op deze drie kandidaten en bepaalden zo de winnaar.
  Overigens hoort naast een leuk aandenken ook een bedrag van fl.500,- bij deze prijs.

  Met vriendelijke groet
  Strip2000


  10-09-2000: Nachtschade.

  Nachtschade

  Hierbij wil ik aankondigen dat eind augustus het vierde deel in de Incognito Reeks verschijnt: Nachtschade van de Groningse striptekenaar/illustrator Erik Wielaert. Hij publiceerde o.a. in G'RNN, stripmagazine Incognito en Zone 5300.
  De uitgaven in de Incognito Reeks worden verdeeld via de betere stripwinkels door stripdistributeur Het Raadsel, zoals zij ook onze vorige uitgave zes jaar lang hebben gedistributeerd: stripmagazine Incognito (18 nummers). De vorige uitgaven in de Incognito Reeks waren Dr. Dia door Lode Devroe (deel 3), Het Lieve Leven -kettingstrip door 40 tekenaars (deel 2) en Kwaad Bloed door Aaarch!!! (deel 1). Deze uitgaven plus alle 18 nummers (behalve # 's 1 en 4, uitverkocht) van stripmagazine Incognito zijn bij ons te bestellen.
  Voor f30,- bestel je 10 nummers van Incognito en voor f 27,50 krijg je per jaar 4 delen in de Incognito Reeks thuisgestuurd.
  Ons gironummer is 6193908 t.a.v. R. Schouten te Zaandam. Ons e-mail adres: incognito@comic.com.
  Ons postadres is: Incognito Reeks, Bergblauwstraat 296, 1503 ML Zaandam, tel. 075 - 6704371.

  Tot slot wil ik nog mededelen dat we aanwezig zullen zijn met tekenaars en onze uitgaven tijdens de stripbeurzen van Valkenswaard (26 augustus), Den Bosch (23 en 24 september) en Maastricht (22 oktober). Aanwezige tekenaars zijn o.a. Lode Devroe en Erik Wielaert.

  Groeten,
  Robin Schouten
  uitgever Incognito Reeks