Geboren op 13-8-1951 in Haarlem. Na enig speurwerk vinden we één van de eerste artikelen die Hans van den Boom schreef over strips terug in een nummer van Stripschrift uit 1973. Hans van den Boom was inderdaad één van die pioniers die in de vroeger jaren ’70 de strip uit het verdomhoekje trachtte te halen en er volwaardige stukken over schreef.
Wat meteen opvalt bij zijn onderwerpskeuze is dat hij een erg ruime blik had. Géén navelstaarderij op énkel de Nederlandse of Nederlandstalige strips, integendeel. De Frans-Belgische school, de Franse avant-garde, de Spaanse realisten... ze konden allen op zijn gezonde belangstelling rekenen. Net als de stripliefhebber Jacques Glénat in Frankrijk of Michel Deligne of André Leborgne in België moest het er ook bij Hans van komen: hij zou zélf gaan uitgeven. Na een paar jaar bij andere uitgevers de kunst te hebben afgekeken (eerst bij Elsevier, daarna bij uitgeverij Oberon) richt hij de uitgeverijen Arboris en Dendros op, het eerste de Latijnse vertaling van zijn familienaam, het tweede de Griekse vertaling van boom. Begonnen wordt met twee soorten uitgaven; strips voor een breed publiek onder de naam Dendros, strips voor liefhebbers onder de naam Arboris.
Na drie jaar krijgt hij de mogelijkheid het tijdschrift Titanic voort te zetten, dat na vier nummers in moeilijkheden gekomen is. In dit blad verschijnen pareltjes van buitenlands werk én een aantal originele Nederlandse strips.
Het begin van de jaren ’80 was een glorietijd voor stripuitgeverijen. In Nederland en België kwamen ze als paddestoelen uit de grond... Maar ze verdwenen ook weer even snel toen de eerste moeilijke perioden aanbraken. Titanic wordt voortgezet tot en met nr. 50, maar dan noodgedwongen opgegeven. De uitgaven onder de naam Dendros worden beëindigd, waarna de naam nog een aantal jaren wordt gebruikt voor de eigen drukkerij, die van 1990 tot 1998 alle uitgaven in eigen huis drukt.
Door een strenge selectie én een nauwgezet uitgaveplan weet Hans ook in minder tijden als een van de weinige, en momenteel zelfs één der allerlaatste, Nederlandse stripuitgeverijen het hoofd boven water te houden en er zelfs de groei in te houden. Het onderwerp van zijn doctoraalscriptie van destijds marketing van striptijdschriften op de Nederlandse markt (1979) is allicht niet vreemd aan de zeldzame combinatie die Hans in zich heeft: én een grote stripliefde en een gedegen vakmanschap als uitgever.
Intussen hebben we aan hem al meer dan duizend goed verzorgde uitgaven te danken (die voor het grootste deel ook door hem vertaald zijn), honderden pagina's degelijke stripkritische lectuur (ondermeer in de Stripjaarboeken die een aantal jaren bij Arboris verschenen, in een flink aantal andere uitgaven van o.a. Arboris, én uiteraard de vele artikelen in Stripschrift en elders) én staat ons nog heel wat meer moois te wachten! (c) Arboris